Housecar

CampingSverige.se

4.7.11

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Spanien: Castilla y León (4)

Provinsen söder om Asturien och Kantabrien heter Castilla y León. Idag har vi inte tänkt köra särskilt långt, därför tillåter vi oss att zick zacka genom landskapet för att uppleva detta halvtorra område som bjuder på överraskande vacker utsikt.

Smala och kuperade vägar i omväxlande terräng.

Smala och kuperade vägar i omväxlande terräng.


Söder om León

Om du tänker följa samma rutt som oss ska du ta lite omvägar utanför staden León för att uppleva provinsen. Här finns inte så mycket sevärdheter, däremot en massa halvt förfallna småstäder. De är inte ens pittoreska - vägarna är dock bra. Första sträckan upplever man vara en (mar-) dröm längs smala vägar i starkt kuperad terräng.

Stigningarna är korta, men branta. Vägen är fin och är faktiskt mestadels asfalterad, dock med lite bulor på grund av den stekande sensommarvärmen. I det stora hela förekommer inga svårigheter i landskapet, varken för husbilar eller husvagnar.

Nordspanskt landskap i Castilla y León

Nordspanskt landskap i Castilla y León


Norr om León

Turen går norr ut från León, där höga kalkstensklippor skjuter upp ur marken och härifrån kan man följa floden söder ut igen. Landskapet förändras snabbt och är tidvis mycket välvårdat. Man ser tydligt att de Kantabriska bergen släpper ifrån sig betydliga mängder vatten som rinner söder ut i floden Orbigo. Detta märker man inget av under sommar och höst eftersom vattenståndet då sjunker betydligt. Vid vår rastplats upplevs floden närmast som en liten vattenpöl, men då är det också september månad. Orbigo är 162 km lång och mynnar ut i den större floden Esla längre söder ut.

Bron Puente del Paso Honroso i Hospital d´Orbigo

Bron Puente del Paso Honroso i Hospital d´Orbigo


Hospital d´Orbigo

Slutmålet för denna dag är en liten stad med endast 1000 invånare, vilken är belägen mitt i ett sumplandskap. Det märks mycket tydligt då man kör genom det flacka landskapet och den tråkiga huvudvägen. Bron över stadens flod är inte den som romarna byggde på sin tid, utan denna uppfördes under medeltiden.
Alla pilgrimer på väg till Santiago var tvungna att korsa bron och stadens namn uppstod genom att de ofta var i behov av vila och vård, vilket de kunde få på klostrets sjukhus.
Till bron knyts en ganska speciell historia. Orden Paso Honorose betyder en ridderlig tvekamp. År 1434, någon gång under perioden mellan den 10 juli och 9 augusti stannade riddaren Suero de Quinones till mitt på bron och utmanade alla pilgrimer till duell. Det blev dock så till sist att det endast var de adliga han duellerade mot. Det sägs att han inte förlorade en enda duell och bröt 300 lansar. Det säger väl en del om den folkvandring som pågick längs Jakobsvägen även på den tiden. Det sägs dock, att endast en av de adliga dödades. Den tidigare hederskodexen förbjöd att man skulle kunna undvika en sådan utmaning.

Funderar man över den plana terrängen under bron, med plats för många parkerade bilar, så används den till riddarturneringen som återupplivas varje år i juli månad. Här kan Don Sueros efterföljare bryta sina lansar medan riddarfruarna viftar med sina färgglada näsdukar, respektive kastar dem efter riddarna.

På tur genom det leónska landskapet

På tur genom det leónska landskapet


Campingplats

Hela området har endast en campingplats. Campingplatsen i staden har fått sitt namn efter den omtalade ridderliga herren Don Sueros. Detta är en välvårdad campingplats med asfalterade vägar och plats för ca 150 enheter. De flesta är fastliggare som vårdar sina små trädgårdsplätter ihärdigt med massor av vatten och dekorerar med kulörta trädgårdsdvärgar. Här finns alltid gott om plats för förbipasserande turister. Campingtomterna är enbart på plan mark och utan gräs. Det finns gott om träd som ger skugga, men som också låter solen passera. De sanitära förhållandena är up-to date och det finns en kommunal simbassäng och tennisbanor precis intill platsen, som är gratis.

Klicka för större bild


Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt