Solhem Husbil

CampingSverige.se

16.4.17

Av: Sanna Ohlander Fotograf: Torbjörn Lagerwall
Dela
 

Spännande smaker på kompakt krog

Churrasco, empanadas, nachos och completo! Exotiska namn på underbart god mat. Allt serverat i en liten, mysig fiskebod i Skanörs hamn. Med influenser från det latinamerikanska och svenska köket tar Linda Letelier Hansson dig med på en spännande smakresa.

Fiskeboden är inte på mer  än 26 kvadratmeter, men rymmer ett kök, en  serveringsdisk och några bord. Mysigt och intimt, precis som i en husvagn.

Fiskeboden är inte på mer än 26 kvadratmeter, men rymmer ett kök, en serveringsdisk och några bord. Mysigt och intimt, precis som i en husvagn.


Våren 2015 slog Linda Letelier Hansson och hennes man Christopher upp dörrarna till Lindas Fingermat i Skanör. Här serveras smaker från Chile och Sverige med en stor portion glädje och kärlek för mat. När man öppnar upp dörren till boden slås man omedelbart av den gemytliga stämningen där Linda hälsar välkommen samtidigt som Christopher tittar ut bakom köksväggen med ett leende. Dofterna från köket sprider sig ut till den lilla, men smakfullt inredda delen där man kan sitta inomhus. Här trängs det varje dag folk som kommer förbi för att handla lunch eller mat med hem till kvällens middag.

Linda serverar allt från empanadas och soppa till hamburgaren churrasco.

Linda serverar allt från empanadas och soppa till hamburgaren churrasco.


Skånska råvaror

Från köket serveras det allt från Empanadas och soppa på tomat och paprika till den smakrika och mättande hamburgaren Churrasco. Churrasco betyder egentligen grillat kött och Linda har tagit det ett steg längre och gjort en hamburgare med långlagat och stekt kött från trakten. Hos Lindas fingermat finns något för alla smaker och magar, dessutom kommer alla råvaror från Skåne. Och allt går att äta med händerna!
– Namnet Fingermat kommer från att jag helt enkelt älskar mat som är enkel att äta. Det finns inget bättre än stora fat med mat som bara är att plocka med händerna och äta, säger Linda.


Influenser både från latinamerikanska och svenska köket.

Influenser både från latinamerikanska och svenska köket.


Två länders kök

Linda växte upp med influenser från det latinamerikanska köket. Med en pappa från Chile och en mamma från Sverige blandades kryddor och maträtter ihop och det lagades ofta mat med både exotiska ingredienser och underliga namn. För det mesta stod Linda uppflugen på en stol bredvid sin pappa och sin farmor i köket.
– Min farmor Teresa bodde hos oss under några år när jag var liten och då var det jag som följde med ner till butiken för att översätta och se till att farmor fick rätt råvaror med sig hem. Sen stod hon i köket hela dagen och lagade en massa härlig mat, säger Linda.

Men matarvet kom inte bara från Chile utan även från Sverige. Titt som tätt hamnade Linda i sin mormors kök och fick lära sig alla grunder i den svenska husmanskosten. Det är kombinationen av de här båda köken som Linda idag använder sig av. Med den här bakgrunden och sitt stora intresse för mat borde Linda kanske valt restauranglinjen som utbildning. Istället blev det lärarhögskolan, vilket kanske var tur för det var där hon träffade sin blivande man Christopher.

Drömmen om att öppna eget har slagit in.

Drömmen om att öppna eget har slagit in.


Drömde om eget

– Redan när vi träffades drömde vi om att öppna en egen restaurang, trots att ingen av oss hade någon utbildning i kockyrket. Flera gånger under årens lopp har vi varit mycket nära, men hela tiden har något annat dykt upp som gjort att vi fått vänta, säger Linda.
Så kom barnen i omgångar, fem pojkar varav två tvillingpar, och planerna på en restaurang hamnade längst ner på listan. Men drömmen har hela tiden legat där och pyrt.
– När de två yngsta pojkarna var födda satt jag på kvällarna och ammade framför Sveriges mästerkock på TV. Då började mina äldre killar prata om att de tyckte att jag skulle söka. De menade på att det skulle vara perfekt för mig! Till slut gick det här in i huvudet på mig och jag bestämde mig för att söka, säger Linda.

Linda framför husvagnen.

Linda framför husvagnen.


Som en husvagn

2015 var Linda med i Sveriges mästerkock och det var startskottet för en framtid som kock och restaurangägare. Efter att programmet visats fick Linda jobberbjudanden från olika toppkrogar, men drömmen om det egna stället kändes viktigare. Av en slump blev den lilla fiskeboden i Skanörs hamn ledig och Linda fick erbjudandet om att ta över den. Efter lite ombyggnad och renovering stod restaurangen klar för att öppnas våren 2016.

– Jag minns en sommar när jag var liten och min mamma tog med mig och min bror på husvagnssemester. Det var första gången jag var på en så liten yta och jag älskade det. Den mysiga känslan har sen hållit sig kvar genom alla år. Så när den lilla fiskeboden blev ledig kändes det helt rätt. Här finns den där mysiga, intima känslan som man annars knappt får någon annanstans än i en husvagn, säger Linda.

Precis som en husvagn är restaurangen liten.

Precis som en husvagn är restaurangen liten.


Gemytligt

Precis som en husvagn är restaurangen liten. Fiskeboden är inte på mer än 26 kvadratmeter, men inrymmer ett kök, en serveringsdisk och några bord. Stämningen är gemytlig, mysig och intim och det är lätt att förstå varför Linda och hennes man fastnade för just detta ställe att öppna sin restaurang. Så slå dig ner på terrassen i solen med utsikt över hamnen eller ta med dig en påse rykande varma empanadas ner till stranden. Oavsett vad du väljer kommer du att få en fantastisk smakupplevelse!

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt