Stadsvandring i Sveriges äldsta stad

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Välkomna till Sveriges äldsta stad. Välkomna till platsen där det första svenska myntet präglades. Mina damer och mina herrar, välkomna till idylliska Sigtuna.

Loch Ness-liknande träfigur utmed strandpromenaden.

Loch Ness-liknande träfigur utmed strandpromenaden. Det är inte det enklaste att finna en parkeringsplats i centrala Sigtuna. Framförallt inte om fordonet är nästan 8 meter långt. Vi står inte i vägen, men vi tar plats om man säger så. Tar upp mitt problem på turistbyrån som är belägen mitt på promenadstråket vid Stora gatan där låga träbyggnader från 1800-talet regerar.- Tyvärr lades Sigtunas campingplats ned för ett par år sedan, men vi har en ställplats för husbilar som ligger vid hamnen, säger serviceinriktade Anna Barker på turistbyrån.Bekymret är ur världen. Fyra lediga platser i hamnen. Tackar, bockar och bugar. Kan därmed i lugn och ro återgå till det som står på dagens agenda – stadsvandring i Sveriges äldsta stad. Gläder mig att det blir apostlahästarna som får gälla denna gång. Vädret är nämligen på sitt allra bästa humör och det visar sig att promenaden, längs med Mälaren, fram till startpunkten bara det blir en njutning i sig. Noterar en stor samling människor som har grillparty med tillhörande salsarytmer i grönskan. Ett stenkast från dem står jag öga mot öga med en Loch Ness-liknande träfigur som tycks ha tagit sig upp på land och bakom dess avsmalnande stjärt ses en ung kvinna föreviga en runstenslabyrint med sin mobiltelefon. Det här börjar händelserikt. Kliver in hos hjälpsamma Anna Barker på turistbyrån på nytt. Den här gången för att samla på mig information och en karta om stadsvandringen.- Det finns en guidad vandring men det går att göra den på egen hand också. Vid varje stopp finns det informationsskyltar, förklarar Anna Barker samtidigt som hon med gul markeringspenna ritar ut min route.

Det lilla Rådhuset på Stora torget är idag en del av Sigtunas museum.

Det lilla Rådhuset på Stora torget är idag en del av Sigtunas museum. SlottsklassikerInnan vi skils åt rekommenderar hon ytterligare en företeelse som jag finner både extravagant och synnerligen intressant. ”Slottsklassikern” heter en upptäcktsresa där inträde till fem närliggande slott ingår för en struntsumma. Men en sak i taget. Nu blir det stadsvandring. Sevärdheterna som ska besökas är elva till antalet och jag följer Anna Barkers råd att inte ta dem i kronologisk nummerordning. I all enkelhet bockas första stoppet av när jag kliver ut från turistbyrån. Den vackra Drakgården, men anor från 1700-talet, har tidigare fungerat som både privat bostad som värdshus. Det är där turistbyrån numera är belägen.Det ska visa sig att alla stopp inte är storslagna, med betoning på stor. Rådhuset, som byggdes någon gång i mitten på 1700-talet, visar sig vara Sveriges minsta. En populär vigselbyggnad är den hursomhelst. Mitt emot stadens museum finns även Sveriges, om inte världens, minsta bibliotek. Lokalen är inte större än en gammal telefonkiosk, för det är nämligen en telefonkiosk!

S:t Olofs kyrkoruin, från sekelskiftet 1100-talet, lockar många gäster och är också Sigtunas bäst bevarade ruin.

S:t Olofs kyrkoruin, från sekelskiftet 1100-talet, lockar många gäster och är också Sigtunas bäst bevarade ruin. Välbevarade slottsruinerBockar av Lundströmska- och Kulturgården samtidigt som jag noterar att varje husknut har en liten informationstavla som berättar byggnadernas långlivade historia.  För den vetgirige är detta bättre än bäst. Noterar även att caféer tycks avlösa varandra i parti och minut. Tant Brun, med sin lummiga trädgård, är väl den mest kända men det visar sig att såväl Café Myntet som Kopparkitteln har duktigt med gäster, Nog om detta. Nästa anhalt blir den mest kuperade. Dock behöver man inte vara en bergsget för att ta sig till Klockstapeln som är från tidigt 1700-tal. Det som är pricken över i:et och som verkligen ger känslan av Sveriges äldsta stad är trion välbevarade slottsruinerna och dess tillhörande runstenar. Det finns faktiskt ingen plats i världens som har fler runstenar än Sigtuna – sug på den!Slottsruinerna är från 1100-talet och den som imponerar mest är S:t Olofs kyrkoruin vars granne förövrigt visar sig vara Mälardalens äldsta tegelbyggnad (Mariakyrkan). En guidad tur gästar platsen samtidigt och turisterna följer sin ledare likt ett lämmeltåg. Hör guiden berätta att det troligtvis stod en tidigare kyrka på just denna plats och att den nuvarande ruinen är från 1100-talets sekelskifte. Packar ihop mina pinaler och ler stort hela vägen tillbaka till husbilen. Summerar det här som en magisk dag. Har ju besökt staden där Sverige en gång i tiden började. Om inte det är ett fotavtryck, så säg.

Det finns gott om mysiga caféer.

Det finns gott om mysiga caféer. FAKTA SIGTUNAGrundades: Av Erik Segersäll år 980.Historia: Sveriges första stad och säte för den första kristna kungen, Olof Skötkonung, som år 995 präglade Sveriges första mynt. 1311 skapades Sigtunas sigill. Fornlämningar: Cirka 630 stycken. Det finns ett tiotal hela runstenar från 1000-talet samt ett tjugotal fragment.Webb: destinationsigtuna.seNärliggande camping- och ställplatserSkokloster Camping, SkoklosterBjörknäs Camping & Stugby, Björknäs

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket