CampingSverige.se

21.7.14

Av: Christer Hellemarck
Dela
 

Stjärnornas tröjor visas i Karlstad

VM i Brasilien är slut, men på Värmlands museum kan fotbollsnördarna lindra sin abstinens. Där pågår nämligen en unik utställning med rubriken Stolthet & Framgång fram till 28 september.

Klicka för större bild


Utställningen visar upp 148 fotbollströjor som burits av såväl nuvarande storheter som legendarer från förr. Tröjorna kommer ur en samling bestående av nästan 2000 tröjor som Paolo Di Pilato, restaurangägare i Bergamo, byggt upp under många år. Di Pilato lär vara en av de fem största samlarna av fotbollströjor i världen. I en intervju med supportersajten svenskafans.com berättar Di Pilato att han förvarar de flesta hemma i bokhyllor fyllda både på längden och bredden med snyggt vikta tröjor. Projektledare Henrik Ramberg hoppas att utställningen skall locka folk i alla åldrar och inte bara fotbollsälskare.
– Med olika kringarrangemang under utställningstiden, som turnering i FIFA14, futsalturnering i museiparken och prova-på-salsa är förhoppningen 50 000 besökare, säger Henrik.

Utställningen är ett samarbete mellan fotbollsklubben Carlstad United och Värmlands museum med stöd av Karlstads kommun och region Värmland.

Utställningen är ett samarbete mellan fotbollsklubben Carlstad United och Värmlands museum med stöd av Karlstads kommun och region Värmland.
Fotograf: Christer Hellemarck


Materialutveckling

Stolthet & Framgång visar upp tröjor som använts av storheter som bland andra David Beckham, Johan Cruyff, Ronaldo, Lionel Messi och Maradona. Det finns även en speciell sektion med endast målvaktströjor. För att återknyta till pågående fotbolls-VM finns Italiens och Spaniens nuvarande förbundskaptener Prandelli och Del Bosque representerade med sina gamla klubblagströjor från Atalanta och Real Madrid. Intressant också att konstatera hur tröjorna utvecklats genom åren, inte minst vad gäller kvalitet och material. Några av de tidiga tröjorna framstår närmast som en fleecetröja att använda en kylig svensk sommarkväll medan däremot de nyaste är framtagna med modern vetenskap.

Klicka för större bild


Många Zlatantröjor

Den tidigare fotbollsjournalisten Lasse Sandlin har författat informationstexter till samtliga tröjor. Självklart är det stort fokus på vår svenska världsspelare Zlatan Ibrahimovic. Sammanlagt 26 Zlatantröjor går att beskåda. Några landslagströjor samt tröjor från de alla de europeiska klubbar som Zlatan representerat. Vän av ordning saknar emellertid originaltröjan där sagan en gång startade, den ljusblåa från Malmö FF. Kanske inte så lätt för en restaurangägare i Bergamo att få tag på. Vi på CampigSverige skall göra ett försök att hjälpa till med detta så att samlingen blir komplett.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt