Husbil365

CampingSverige.se

24.2.18

Av: Daniel Andersson
Dela
 

Storfilm med klassisk husbil i huvudrollen

Den 16 mars är det biopremiär för filmen En sista semester, en tragikomisk berättelse om en annorlunda roadtrip. I huvudrollerna ser vi Helen Mirren och Donald Sutherland porträttera ett par som gör sin sista resa med en gammal husbil.

En sista semester handlar om paret Spencers sista husbilsfärd genom amerikanska södern.

En sista semester handlar om paret Spencers sista husbilsfärd genom amerikanska södern.


Den hyllade italienske regissören Paolo Virzì har tagit sig an Michael Zadoorians bok The Leisure Seeker från 2009. Filmen, såväl som boken, har på svenska fått namnet En sista semester och handlar om ett äldre par som rymmer från sina barn och gör en sista resa i sin ungdoms husbil, en sliten Winnebago Indian från 70-talet.

Det gifta paret, som spelas av Oscarsbelönade stjärnorna Helen Mirren och Donald Sutherland, är båda drabbade av allvarliga sjukdomar och ser slutet på livet. Men i stället för att bara invänta det oundvikliga, ger de sig ut på en omvälvande husbilsresa med Hemingways forna hem i södra Florida som destination. Det blir en magisk färd där minnen väcks till liv.  

Helen Mirren spelar den svårt cancersjuka Ella Spencer och Donald Sutherland spelar John Spencer, som lider av tilltagande demens.

Helen Mirren spelar den svårt cancersjuka Ella Spencer och Donald Sutherland spelar John Spencer, som lider av tilltagande demens.


”Världens bästa idé”

För filmrecensenten Gunnar Rehlin berättar huvudrollsinnehavarna att de tycker det var en utmärkt idé att en icke-amerikan gjorde en road movie i USA.
– Paolo Virzì har en extraordinär vision när det gäller USA. Det var världens bästa idé, så vi gjorde det, säger Sutherland.
– Ett främmande öga, ett underbart öga, som tittar på ett annat land, det blir fräscht och det blir inspirerande, tillägger Mirren.

Filmen nominerades till Guldlejonet i Venedig 2017 och Helen Mirren fick en Golden Globe-nominering för sin insats.

Filmen nominerades till Guldlejonet i Venedig 2017 och Helen Mirren fick en Golden Globe-nominering för sin insats.


Två nomineringar

I en intervju i Today Show på NBC framgår att de båda stjärnorna har en speciell personkemi. En del av dialogen improviserades fram, även om Sutherland hävdar att han följde manus till punkt och pricka.
– Det gjorde du inte alls! utbrister Mirren.

En sista semester nominerades till Guldlejonet i Venedig 2017 och Helen Mirren fick en Golden Globe-nominering för sin insats. Filmen hade nordisk premiär på Göteborgs filmfestival och går upp på svenska biografer den 16 mars.

Kort om Winnebago husbilar

Det amerikanska märket grundades av John K. Hanson i Forest City, Iowa, redan 1958, men det dröjde till 1966 innan de första husbilarna rullade ut från fabriken. Bilarna kostade hälften så mycket som konkurrenternas vilket gjorde dem mycket populära och gjorde varumärket så starkt att det blev liktydigt med husbilar (jämför Melitta och kaffefilter). Idag har företaget ca 2700 anställda varav merparten jobbar i Forest City (som har en befolkning på ca 4000 personer). Omsättningen är över 12 miljarder kronor. Winnebago förekommer i flera andra kända filmer, bl a About Schmidt med Jack Nicholson, Mel Brooks-klassikern Det våras för rymden och The Blues Brothers från 1980.

Se också...
Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt