CampingSverige.se

29.4.13

Av: Lars Erik Paulsson
Dela
 

Ström på burk: Från 12 till 230 volt

Inverter, omformare, växelriktare … Kärt barn har många namn, men alla har de det gemensamt att de förvandlar batteriets 12 V likspänning till 230 V växelspänning.

Ibland kan det vara skönt att ha tillgång till 230 V, även när man befinner sig långt från civilisationen

Ibland kan det vara skönt att ha tillgång till 230 V, även när man befinner sig långt från civilisationen
Fotograf: CIVD


Spegelblank ligger den lilla insjöns vatten. De sista badgästerna har för flera timmar sedan lämnat stranden. Sakta svänger vi in vårt ekipage på det som ska bli vår "natthamn".

Ett snabbt kvällsdopp i det uppfriskande vattnet för att tvätta bort resdammet, och sedan upp till "huset" för att ordna det nödvändiga – kvällsmaten – innan det är dags för lite avkoppling.

Kanske blir det en stund framför tv:n eller datorn, samtidigt som batterierna till telefon och kamera ska laddas. Men det är en väsentlig detalj som saknas i vår idylliska natthamn – tillgång till nätspänning!

Det är då tanken slår en: En inverter! En så'n där omformare, som förvandlar likströmmen från batteriet till växelström. Då skulle man verkligen vara oberoende. Med en inverter kan man ju driva "allt" – i varje fall enligt reklamen!

Denna inverter med modifierad fyrkantvåg klarar 1 000 watt kontinuerligt – under kort tid upp till 2 000 watt – och räcker för till exempel en mindre hårtork

Denna inverter med modifierad fyrkantvåg klarar 1 000 watt kontinuerligt – under kort tid upp till 2 000 watt – och räcker för till exempel en mindre hårtork


Vad duger de till?

Vad kan man då egentligen driva med en inverter? Ja, långt ifrån "allt"! Och exakt vad invertern kan användas till beror på kvaliteten på spänningen.

Rent generellt kan sägas, att ju högre kvaliteten är, desto fler typer av apparater kan invertern användas till. Men det finns avvikelser mellan olika fabrikat – gäller främst invertrar med modifierad fyrkantvåg – så det absolut säkraste sättet är att prova invertern ihop med den apparat som man oundgängligen vill kunna driva med den.

Den rena fyrkantvågen dög egentligen bara till enklare handverktyg och andra småmotorer – hårtorkar och matberedare, för att ta ett par exempel – men kunde ibland också användas till elektroniska apparater där nätdelen var transformatorbaserad.

Den modifierade fyrkantvågen har betydligt större användningsområde. Det är troligare att den klarar även "kinkiga" apparater, som t.ex. tv och satellitmottagare.

Det är dock inte säkert att en sådan inverter fungerar med så kallade ”switchade” nätaggregat – alltså nätaggregat som saknar tung transformator – som ju numera är den vanligaste typen. (Laptopens nätaggregat/laddare och mobiltelefonladdaren hör till denna kategori.)

Mikrovågsugnar brukar heller inte må så bra av att drivas med modifierad fyrkantvåg …

Med ren sinusvåg finns det i princip inga begränsningar för användningsområdena. Alla elektriska apparater fungerar precis som hemma, och tillagningstiden i mikrovågsugnen blir densamma som du är van vid.

Brett utbud

För sådär femton år sedan fick man söka sig till specialbutiker för att köpa en inverter, men idag finns ett stort utbud både hos husvagns- och husbilsåterförsäljarna och i mer ”allmänna” teknikbutiker.

Utbudet är, minst sagt, stort och det finns invertrar från blygsamma 100 – 150 watts uteffekt upp till flera tusen watt.

Frapperande är, att vissa apparater är mycket lika varandra – men säljs till helt olika priser. Det lönar sig därför ofta att jämföra pris och prestanda

Billigt alternativ för småförbrukare är en ”Can Converter” som passar i dryckeshållaren

Billigt alternativ för småförbrukare är en ”Can Converter” som passar i dryckeshållaren


Specialvarianter

Om man då och då har tillgång till nätanslutning, kan det vara intressant att satsa på en inverter som är kombinerad med en kraftig batteriladdare.

Det finns också invertrar med så kallad ”nätprioritering”, vilket innebär att dina förbrukare alltid kan vara anslutna till ett och samma uttag och att strömmen tas från nätet när du är nätansluten och från invertern när du är mobil.

I andra ändan av prisskalan har vi hittat runda ”Can Converter” som är utformad för att passa i bilens dryckeshållare …

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt