Husbil365

CampingSverige.se

11.7.17

Av: Sanna Ohlander Fotograf: Torbjörn Lagerwall
Dela
 

Succé för museum om floppar

Cykeln som inte gick att cykla på. Chipsen som orsakade diarré och ansiktsmasken som skulle göra dig yngre. Museum of Failure i Helsingborg blev en internationell succé redan innan det öppnade.

Plastcykeln lanserades som en lätt och smidig cykelvariant. Men den var dyr, instabil och gick lätt sönder.

Plastcykeln lanserades som en lätt och smidig cykelvariant. Men den var dyr, instabil och gick lätt sönder.


Samuel West är innovationsforskare och mannen bakom museet för misslyckade innovationer. Museet öppnade den 7 juni i Kulturhotellets lokaler på Södergatan i Helsingborg och intresset har varit explosionsartat.
– Det är helt otroligt! Jag trodde att museet kanske skulle nämnas på sin höjd i Helsingborgs Dagblad. Men nu är jag uppe och snittar på åtta intervjuer om dagen, säger Samuel.

Han har bl a blivit intervjuad i Skavlan, TV4 nyhetsmorgon, Washington Post och CNN samt omnämnd av såväl BBC som Late Night with Seth Meyer. Vad är det som egentligen är så intressant med ett museum som lyfter misslyckande?
– Vi lever i en värld där alla ska vara så lyckade. Att då se att det faktiskt är okej att misslyckas, det tror jag är hemligheten, säger Samuel West.

Ett av 70 objekt - Virtual Boy, Nintendos VR-satsning från 1995. Den floppade och året efter lades hela projektet ned.

Ett av 70 objekt - Virtual Boy, Nintendos VR-satsning från 1995. Den floppade och året efter lades hela projektet ned.


Över 70 objekt

De flesta av alla innovationsprojekt misslyckas, men det är sällan vanliga konsumenter får se dessa. Tack vare Samuel West finns nu möjligheten att titta på över 70 objekt som på ett eller annat sätt är misslyckade. Tanken bakom museet är att öka människors acceptans för misslyckanden och bli mer villiga att ta sunda risker. Ett typexempel på en innovation som blev ett stort misslyckande, men ändå har levt vidare, är ståhjulingen Segway. Den skulle bli en revolution för mänskligheten och med tanke på förväntningarna blev den totalt misslyckad. Men den säljs trots allt och får ändå betraktas som en framgång.

Pringles bantningschips -  Problemet var att det i chipsen fanns ett laxerande medel så alla som åt mer än en ”portion” fick diarré!

Pringles bantningschips - Problemet var att det i chipsen fanns ett laxerande medel så alla som åt mer än en ”portion” fick diarré!


Långväga gäster

Det knackar på dörren till museet. Det är ett par från Kina, boende i Australien, på besök i Sverige som hört talas om museet. Nyfikna på framför allt Donald Trumps sällskapsspel The Game tog de sig från Stockholm till Helsingborg för att inte missa detta. Paret släpps in och jag passar på att fråga vad de tycker om utställningen.
– Fantastiskt! Det är otroligt spännande och motiverande att se hur stora företag faktiskt kan misslyckas, säger de båda i mun på varandra.

Samuel berättar att det lutar åt att utställningen får en permanent plats framöver.
– Mitt favoritcitat är Tolstoys ”Alla lyckliga familjer är likadana, men alla olyckliga är det på sina speciella sätt”. Det sammanfattar min tanke med museet, säger Samuel West innan han går vidare till nästa journalist som står i kö för att göra en intervju med honom.

Se också...
Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt