Husbil365

CampingSverige.se

19.9.17

Av: Sanna Ohlander Fotograf: Torbjörn Lagerwall
Dela
 

Surströmming på idylliska Ulvön

När båten kör in i sundet mellan södra och norra Ulvön tappar man nästan andan. I bukten ligger det otroligt söta och idylliska fiskeläget Ulvöhamn och de röda trähusen står med sina pålar ut i havet och bara väntar på att vi ska gå i land. Ulvön är inte bara surströmming visar det sig.

Ruben Madsen utanför sitt Ulvö Lilla Salteri där det då och då erbjuds surströmmingsprovning.

Ruben Madsen utanför sitt Ulvö Lilla Salteri där det då och då erbjuds surströmmingsprovning.


Söder om Örnsköldsvik ute i skärgården hittar man surströmmingens hemö, Ulvön. Här har det saltats in surströmming sedan urminnes tider. I början av 1900-talet fanns det tre stora salterier på ön som sålde mer än 1,3 miljoner burkar per år. Numera finns det inget salteri kvar på ön men för den som är sugen på att testa kan man knacka på hos Ulvöprinsen Ruben Madsen och Ulvö lilla salteri.
– I sommar har jag haft öppet varje dag och det strömmar hit folk som vill testa surströmming, säger Ruben Madsen medan han gör ytterligare några tapas med surströmming till gästerna.

Konstfullt utsmyckad vägskylt på Ulvön.

Konstfullt utsmyckad vägskylt på Ulvön.


Kändiskockar

När vi träffar honom har han haft en grupp från Finland som fått en rundvisning, en presentation av surströmmingens historia och sedan fått smaka på delikatessen. Ruben har sett en stor ökning när det gäller intresset för surströmming. Inte minst för att kockar som Jamie Oliver, Leif Mannerström, Tareq Taylor och Per Moberg har varit här och besökt ön.
– Det har blivit allt mer populärt för gourmetrestauranger att servera surströmming, speciellt kring premiären den tredje torsdagen i augusti. Men de flesta som kommer hit vågar bara testa en liten tapas, fast för den som vågar gör jag även en hel surströmmingsrulle, säger Ruben Madsen.

I burken ryms ett tiotal surströmmingar och doften är påtaglig när man öppnar den.

I burken ryms ett tiotal surströmmingar och doften är påtaglig när man öppnar den.


”Inte så farligt”

Inne i salteriet sitter ett par från USA som åkt till Ulvön enbart för att få testa på riktig surströmming.
– Jag sysslar med fermentering av grönsaker hemma där vi bor, så när jag läste om surströmming tänkte jag att det måste vi ju prova, säger kvinnan.
De får två olika tapas. En traditionell med potatis, surströmming, rödlök, tomat och gräddfil på tunnbröd och en med potatis, surströmming och rödlöksmarmelad på tunnbröd. Med viss försiktighet men stort mod äter paret sina tapas. Ansiktsuttrycken går från skeptiska till förvånade.
– Det var ju ändå inte så farligt, säger mannen. Men favoriten är helt klart den med rödlöksmarmelad, säger de båda i mun på varandra.

En räkmacka med pilsner på Ulvöbyns Café och Bistro.

En räkmacka med pilsner på Ulvöbyns Café och Bistro.


Lanthandeln Netterlunds

Men Ulvön är inte bara surströmming. Här är även en idyllisk liten bygata med blomstrande trädgårdar kring trähus i olika färger. Gröna träd och buskar varvas med det glittrande havet som tittar fram mellan husen. Här finns den gamla lanthandeln Netterlunds som byggdes 1910. Idag har man byggt upp och bevarat allt från den tiden och det är som att kliva rakt tillbaka i historien. Längs med bygatan finns även det gamla muséet där man kan läsa om fiskarnas och böndernas liv på ön.

Mitt emot Ulvö lilla salteri ligger Ulvö café & bistro som med sin placering längs med bygatan är en perfekt mötesplats. Här serveras allt från en enkel, men magnifikt god fika till en vällagad räkmacka eller varför inte en nygräddad våffla med grädde och sylt.

Ta sig hit

Till Ulvön tar man sig med båt. Antingen från Köpmanholmen där det avgår båtar dagligen året runt eller från Ullånger, Docksta och Mjällomslandet med Kusttrafik som kör dagligen under sommaren.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt