Campout

CampingSverige.se

24.8.17

Av: Daniel Andersson Fotograf: SCR Svensk Camping
Dela
 

Svensk camping ökar och investerar

Antalet gästnätter på svenska campingplatser ökade under 2016 till 15,6 miljoner. Under sommarmånaderna stod campingboendet för 43 procent av alla kommersiella övernattningar i Sverige, enligt SCR Svensk Camping.

Lars Isacson, vd SCR Svensk Camping.

Lars Isacson, vd SCR Svensk Camping.


– Tillväxten ger branschen självförtroende att investera för att utveckla anläggningarna och ytterligare stärka positionen som Sveriges största semesterboende, säger vd Lars Isacson.
2016 års siffror visar att varannan gäst från Danmark, Norge, Nederländerna och Tyskland väljer att bo på camping i Sverige under juni-augusti. Svenska besökare dominerar fortfarande på landets campingplatser och 77 procent av gästerna är på semester i det egna landet.
– Svenska campinganläggningar håller hög internationell standard. SCR Svensk Campings medlemmar har utvecklats snabbt, de tre senaste åren investerades 1,5 miljarder kronor framförallt i boendeanläggningar och servicehus. Mycket talar för fortsatt ökade investeringar framöver. Vi kan också se ett ökat intresse för kapitalsatsningar från investerare, vilket är ett tydligt tecken på att camping är en framtidsbransch med stor potential, säger Lars Isacson.

Västra Götaland län, Kalmar län och Hallands län är de tre svenska regioner med flest gästnätter på camping.

Västra Götaland län, Kalmar län och Hallands län är de tre svenska regioner med flest gästnätter på camping.


Husbilen ökar

Den boendeform som ökar mest hos campingplatserna är husbilen. Under 2016 växte denna grupp med 14 procent. Detta avspeglas i HRF, Husvagns- och husbilsbranschens Riksförbunds statistik som visar nya imponerande siffror: 32 procent upp i nyregistreringar 2016 jämfört med 2015. Tittar man på vilka delar av landet som har flest gästnätter på camping så toppar Västra Götalands län följt av Kalmar/Öland och Halland. Halland är det län som procentuellt sett har flest gästnätter då 71 % av alla kommersiella gästnätter i länet är på en campingplats.

Gästnätterna ökade under 2016 till 15,6 miljoner.

Gästnätterna ökade under 2016 till 15,6 miljoner.


Om SCR Svensk Camping

Camping är Sveriges största semesterboende. Under semestersäsongen juni-augusti bor nästan hälften av alla övernattande turister i Sverige på en campingplats. Totalt hade branschen 15,6 miljoner gästnätter under 2016.
SCR Svensk Camping är branschorganisation för Sveriges camping- och stugföretagare. Vi stödjer våra medlemmars verksamhet genom affärs- och verksamhetsutveckling, nationell och internationell marknadsföring samt strategiskt arbete avseende branschens marknadsvillkor.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt