Husbil365

CampingSverige.se

29.10.16

Av: Sandra Irengård
Dela
 

Svenskar gör mycket annat i bilen än att bara köra

Vi svenskar gillar att vara effektiva, till och med när vi kör bil. De vanligaste sakerna vi ägnar oss åt vid bilkörning är att prata i telefon, dricka, äta och sms:a. Det visar en europeisk undersökning från LeasePlan.  

Köra bil med eller utan mobil?

Köra bil med eller utan mobil?


Att göra andra saker bakom ratten när man kör bil är förenat med stora risker. År 2013 blev det förbjudet att använda mobiltelefonen om det påverkar körningen negativt. Trots lagen fortsätter många svenskar att göra mycket annat medan de kör. I undersökningen uppger 33 procent av svenskarna att de sms:at någon gång den senaste månaden samtidigt som de körde bil. Tillsammans med ungrarna är vi med den siffran värst i Europa.

- Att Sverige hamnar så högt på listan när det gäller att göra andra saker samtidigt som vi kör är skrämmande. Sverige ligger i den absoluta toppen bland världens länder när det gäller trafiksäkerhet. Men för att minska trafikolyckorna måste även vi som förare ta ett större ansvar, säger Lisa Midbrink, marknadsanalytiker på LeasePlan.

I undersökningen framgår också att svenskarna även äter, dricker och pratar i telefon i högre utsträckning än i andra länder.
- Det kan bero på att vi gillar att vara effektiva. Samtidigt är det viktigt att tänka på att alla aktiviteter riskerar att ta bort koncentrationen från vägen. Lagen som kom 2013 ville komma åt detta, men har fått kritik för att vara luddig. Resultatet i undersökningen visar att det är ett problem, säger Lisa Midbrink.

Lisa Midbrink är marknadsanalytiker på LeasePlan Sverige AB.

Lisa Midbrink är marknadsanalytiker på LeasePlan Sverige AB.


Resultat

Vilka av följande aktiviteter har du ägnat dig åt i bilen den senaste månaden samtidigt som du kör?
    
                      EUROPA     SVERIGE    

  Ringa               72%         89%
  Dricka            42%        54%
  Äta                 35%         46%
  Sms:a           20%         33%

Undersökningen är genomförd av marknads- och opinionsundersökningsföretaget TNS Sifo på uppdrag av LeasePlan. Under perioden 21 april  – 24 maj 2016 har sammanlagt 4 869 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i 22 länder som har körkort och leasar en bil.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt