Sverige (4/7): Bergslagen – malmgruvor, kultur och natur

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Den här gången, när vi slår oss ner, befinner vi oss i Bergslagen - ett härligt område på gränsen till Dalarna. Här finns campingplats och ett stort kulturellt utbud. Dessutom en natur som bjuder på enastående upplevelser.

Klicka för större bild Silverhöjdens CampingVi har rest från Vättern, via Örebro, Lindesberg och Kopparberg och har nu nått fram till Silverhöjdens Camping, som ligger vid Grängesberg. En stor elegant entré hälsar oss välkomna och vi tilldelas en plats i främre raden ut mot sjön Södra Hörken, så långt bort från huvudvägen som möjligt. Platsen omges enbart av natur, natur och åter natur och vi kan fiska längs kusten och bada från badbryggan.  

Klicka för större bild Här finns flera skogsstigar för vandring längs stranden eller ridning i skogen, men man kan också njuta av det harmoniska landskapet eller det spännande djurlivet ifrån vattnet; på vår kanottur ser vi både bäver bon, dopping och havsörn. Vi har utsikt över hela sjöns västra del, vilket gör solnedgången till en fantastisk naturupplevelse.

Klicka för större bild GrängesbergVi ska naturligtvis också besöka Grängesberg, som ligger i Dalarna. Tunneln man kör igenom på väg in i staden är målad i en intensivt blå färg med röda dalahästar. Det är alltså ingen tvekan om var vi är på väg. På torget står dessutom en gigantisk dalahäst.Staden är en gammal gruvstad och vi besöker det vackra gruvmuseet där det finns byggnader, en maskinhall och en liten gruva som är öppen för besökare. I den gamla malmstationen finns numera också ett lokomotivmuseum, där det både finns maskiner ifrån gruvverksamheten och stora lok.

Klicka för större bild KopparbergVi befinner oss strax söder om nästa stopp, som är Kopparberg, också det en gruvstad. Här var det främst koppar som bröts förr i tiden. En invånare berättar att föroreningen från kopparbrytningen var så stor en tid att stora delar av staden låg täckt i den välkända gyllenbruna färgen, och att delar av skogen förstördes då metallen utvanns ur stenen. Men i dag är Kopparberg en ljus och vänlig stad och när vi kommer in i staden välkomnas man av den stora, fantastiska träkyrkan. Det är fullt förståligt att stora delar av staden finns med på UNESCOs världsarvslista.  På vår färd genom staden lägger vi märke till affischer för ”Opera på Skäret” och beslutar oss för att köra dit. Vi kommer fram till ett övergivet sågverk där några eldsjälar har byggt upp två operascener, i den gamla byggnaden. Det visar sig att det under hela juli månad spelas stycken med internationella artister. Tyvärr lyckas vi inte få några biljetter till den stora scenen, så i stället ser vi en svensk opera denna milda sommarkväll.

Klicka för större bild Löa BrukPå vägen hem gör vi en liten avstickare till en plats som heter Löa. I byn finns ett gammalt malmverk och här får vi en bra inblick i hur malmen bröts bort ifrån stenen. Här beskådar vi både masugn och stora kvarnhjul, vilka drivs av den å som rinner genom området. Det är en mycket imponerande syn!  

Klicka för större bild Södra HörkenSjön vid campingplatsen liknar de flesta andra svenska sjöar. Skillnaden är att den ligger nära en huvudfarled som gör att vi kan paddla kanot längs kusten och uppleva den vilda naturen. Det kan vara svårt att ta sig i land på stränder med stenar och klippor, men efter att ha paddlat några timmar kommer vi till en liten vik. Här tittar vi på fågellivet och njuter av solen under flera timmar.  Det är svårt att tröttna på de otroligt vackra omgivningarna vid platsen. Varje kväll njöt vi av alla underbara färger, det gyllene ljuset och de långa skuggorna. Promenadstråken längs sjön gav gång efter annan de vackraste vyerna ut över sjön, där fisken hoppade och slog upp ringar på vattnet.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket