Husbil365

CampingSverige.se

27.6.09

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Hans Duggen
Dela
 

Sverige (5/7): Uppsala – vid Mälarens norra kust

Vi har slagit oss ner i Uppsala, vid Mälarens norra kust. Här finns många möjligheter till camping och inte minst sevärdheter i denna gamla kultur- och universitetsstad.

Klicka för större bild


Sunnersta Camping

I närheten av Uppsala finns ett antal olika campingplatser. Nära centrum ligger semester- och badlandet Fyrishov, men eftersom vi föredrar svensk romantik beger vi oss i stället till Sunnersta Camping som ligger i stadens södra utkant, ända ute vid Mälarens strand. Då vi anländer tidigt på eftermiddagen finns fortfarande ett par lediga uppställningsplatser med utsikt över sjön.

Klicka för större bild


Fyrisån

Fyrisån har sitt utlopp i Mälaren, i närheten av campingplatsen. Vikingarna använde detta utlopp för att segla upp till Gamla Uppsala, som ligger cirka 4 kilometer norr om domkyrkobyn. Idag kan man inte segla lika långt norrut, men vattnat används flitigt och flera gånger dagligen ser vi på när båtarna ljudlöst glider fram på vattnet på väg från Stockholm eller Skokloster. Njutningen blir dubbelt så stor när man sitter här under sitt solsegel och ser solstrålarna glittra i Mälarens vatten, medan röken från ångbåten stiger till väders. En vacker syn, som återges på ett helt annorlunda sätt när båten i skymningen kommer tillbaka med alla sina lanternor lysande så vackert i den ljusa svenska sommarnatten.

Klicka för större bild


Gamla Uppsala

Den gamla stadsdelen är från det 3.e århundradet. Idag bor det omkring 17 000 invånare här och den fungerar som en förstad till domkyrkobyn, som ligger 4 kilometer därifrån. Eftersom man kunde segla till staden blev den både politiskt och ekonomiskt centrum under vikingatiden, och man kan fortfarande uppleva det gamla tinget och den gamla kyrkan där Sveriges första ärkebiskop bodde. Här ligger ett museum med arkeologiska fynd och staden omges dessutom av sju stora gravhögar som ligger som på ett pärlband runt den.

Klicka för större bild


Uppsala

I den gamla huvudstaden bor nu 185 000 invånare varav 40 000  är studerande på nordens näst äldsta universitet. Den inre stadskärnan är lätt att hitta runt i, men som i de flesta andra större städer är det svårt att hitta parkering mitt på dagen. Vi parkerar därför i utkanten av staden och tar en buss in till centrum. Där möts vi av det stora slottet med dess mur och vallgrav och av domkyrkans tvillingtorn. Här finns fullt av måleriskt vackra gator och Fyrisån slingrar sig genom staden, som helt klart kan mäta sig med andra äldre europeiska städer.

På vår promenad genom Uppsala lägger vi märke till flera okända skyltar, där fotgängarskylten har  fått en undertavla som hänvisar till en rad barnböcker om katten Pelle Svanslös. Författaren Gösta Knutsson bodde här.

Klicka för större bild


Universitetet har inom det naturvetenskapliga området fostrat andra stora personligheter som Carl von Linné, Dag Hammarskjöld och Andreas Celsius.

De största sevärdheterna i Uppsala är slottet, domkyrkan, den botaniska trädgården och Linnés Trädgårdar. Det finns också flera guidade turer som går genom staden, där man förutom Pelle Svanslös hittar Linnéstigen.

Därutöver finns utställningar om Linnés arbete och om vikingarna i Uppland, och i närheten ligger Skokloster Slott som är ett av de mest betydelsefulla slotten från 1600– talet, i Sverige.

Klicka för större bild


Roslagen

Landsdelen Roslagen ligger öster om Uppsala och vi väljer en härlig och varm sommardag för att göra en tur genom detta vackra landskap. Den ena runstenen efter den andra avspeglar områdets historia och mot öst skådar vi de vackraste skärgårdskuster av granit.

Vi kör förbi små måleriska hamnar och i alla sund och bukter glider segelbåtarna fram med sina vita segel vajande i vinden. Vi når fram till byn Östhammar och stämningen och atmosfären här påminner om den man kan uppleva i Skagen – här är bara lite färre turister. Gatorna ligger tysta och man kan bara släntra runt och njuta av alla de kulörta färgerna på husen.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt