Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

9.7.09

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Hans Duggen
Dela
 

Sverige (6/7): Söderköping – kanaler och skärgårdsromantik

Om du letar efter en upplevelse ut över det vanliga kan Söderköping rekommenderas. Området är lättillgängligt och här hittar man både Göta Kanal och den vackra st. Annas Skärgård.

Klicka för större bild


Skeppsdockans Camping

Vi kommer norrifrån och gör en båge utom huvudstaden och landar slutligen i den lilla romantiska staden Söderköping. Färgsprakande broschyrer med Göta Kanal och röda skärgårdsklippor lockade oss hit. Vi stannar framför en grupp vackra röda hus där receptionen ligger i ett av de främre av dem. Vi får lov att välja fritt, var vi vill ligga, så vi kör runt den gamla skeppsdockan och slår oss ner i närheten av kanalen. Sedan beskådar vi länge en stor ångbåt som ljudlöst glider förbi.

Skeppsdockans Camping är en liten plats med ett tillhörande vandrarhem där gästerna har gemensam sanitär anläggning.

Klicka för större bild


Längs Göta Kanal

Vi promenerar längs den vackra stigen intill kanalen och tittar på alla de gula husen som lyser upp i skymningen. Ångbåten vi såg från campingplatsen har redan hunnit passera de slussar vi kommer förbi på vägen.

Vid den sista slussen träder vi in i typisk romantisk svensk miljö med segelbåtar, slussar, glasskiosker och den oundvikliga butiken med våfflor och prinsesstårta, flagga och en undanställd midsommarstång. Oavsett var vi tittar, har det utsmyckats med blommor; längs ån, på gator och på strög och allmänna platser. Det är en så fantastisk syn att vi bestämmer oss för att inte gå in till centrum utan i stället njuta av den underbara kvällen på campingplatsen.

Klicka för större bild


Söderköping

I dag skall gårdagens försummelse inhämtas så vi promenerar in till centrum längs kanalens sydsida, för övrigt på den cykelstig som går längs Göta Kanal. Vi går genom den inre gamla stadsdelen bestående av slingriga gator och otaliga kulörta hus i gammaldags miljö. Vi kommer fram till Svenssons Kött och Fläsk- Affär, och det känns plötsligt som vi har förflyttats flera århundraden bakåt i tiden.

Stadens historia är ganska vanlig: Söderköping ligger längs den medelålders Eriksgata som var den resväg som de nyutvalda kungarna var tvungna att ta under hela medeltiden. Resan började vid Morastenen i Gamla Uppsala efter att de hade valts ut och gick sedan från ting till ting, och här i Östergötland gick Eriksgatan från landsdelens nordöstra hörn till Linköping söder om sjön Roxen. Närmast den rutt som i dag kallas för E4. Eriksgatan bjuder resande på en stor mängd kulturhistoriska sevärdheter, såsom gravhögar, skeppssättningar, runstenar, medelålders kyrkor och kloster, galgbackar, fästningar och broar.

Framför kyrkan i Söderköping hittar man det mest berömda tinget, där det nu har rests en tron mitt på platsen. Den första kung som man med säkerhet vet reste hit är Magnus Ladulås år 1275, men guiden berättar att det troligtvis har gjorts resor hit flera år tidigare. Över tronen stoltserar den majestätiska klockstapeln: ett gigantiskt verk som uteslutande byggts i trä. Tillsammans med kyrkan, som är byggd av stenblock, förnimmer man den medeltida känslan som finns i staden.

Klicka för större bild


St. Anna Skärgård

Vi kan helt enkelt inte få nog av skärgårdsromantiken och det är inte överallt i Södra Sverige som man kan uppleva den, så vi kör nyfikna öster ut, men behåller vår bas vid Skeppsdockans Camping.

Den svenska skärgården utgör resterna av en miljontals år gammal bergskedja, som nu är i stort sett helt nedsliten av istid och erosion. Trycket från det enorma istäcket för ca 10 000 år sedan gör att landet fortfarande reser sig två till fyra centimeter varje år. Det har bland annat medfört att områden med ö-namn inte längre är öar då ön har blivit landfast eller smält ihop med grannön. Det är intressant att studera spåren efter inlandsisen: den rörde sig från norr mot sydväst. I botten av det tjocka islagret fanns ett lager av fastfrusen sten och grus som hyvlade klipporna, vilket idag kan ses på deras form och skåror.

Klicka för större bild


Redan på vår väg genom den vackra naturen längs fjorden Slätbacken ser vi den första sevärdheten: slottsruinen Stegeborg. Borgen grundlades samtidigt som Söderköping runt år 1200 och var under många århundraden sommartillhåll för de svenska kungligheterna. I början av 1700 – talet, när staten beslutade att riva slottet, fanns tanken om att återanvända byggnadsmaterialet. Dock var murverket så skört att man gav upp, så vid den smala inseglingen till Söderköping kan man fortfarande se resterna från muren och ett torn.

Klicka för större bild


Vi fortsätter 20 km på den vackra vägen som blir smalare och smalare. Vi kör förbi en stor herrgård (eller är det ett slott?), Torönsborg och kommer slutligen till det yttersta näset i skärgården. Här hittar vi igen den härligt svenska romantiken, en båthamn där man kan köpa kaffe och kakor. Sådana har vi sett massvis av på vår resa genom Sverige. Här ligger stugan på en klipptopp, omringad av ett vitt staket och den svenska flaggan som fladdrar i vinden - utsikten är makalös. Till och med efter att ha bakat oss i solen och njutit av de vackra omgivningarna under flera timmar är det svårt att vända kosan hemåt igen.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt