Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

30.5.13

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Sverige: Camping när det regnar - inget hinder

Du har väl inte glömt bort dem? Vattenpölarna! Hör du till den delen av den vuxna befolkningen som fortfarande inte kan gå förbi en vattenpöl utan att hoppa i den, i så fall grattis. Du gjorde det som barn. Barn gör det fortfarande. För dem är regn på semestern inget hinder. De är vana att vara ute i alla väder, från skola och dagis. Det handlar bara om att ha rätt kläder och en lekfull själ.

Klicka för större bild


Regnväder i Sverige

Det är näst intill omöjligt att ha två veckors semester i Sverige utan att uppleva ett par regnskurar. Det kan ju de flesta faktiskt leva med så länge solen kommer tillbaka.

Flera dagar med regn kan vara värre, men ser man sig bara omkring lite grand så finns det som regel saker att ta sig för trots en mörk och regntung himmel.

Att ta sig en tupplur efter maten, vilket man aldrig hinner normalt, kan nu göras med gott samvete. Samla familjen runt campingbordet och spela Yatzy, Monopol eller något annat klassiskt familjespel.

Klicka för större bild


Museum

I hela Sverige finns det massor av spännande museum där hela familjen kan lära sig något nytt. Gör det till en gemensam och lärorik upplevelse.

Som förälder behöver man inte göra så stor sak av hur mycket man måste lära sina barn - man kan ju bara läsa högt från planscherna, så lär de sig alltid något.

Regn kan dock betyda att man måste kalkylera mer pengar till en större semesterbudget eftersom man då besöker fler attraktioner, shoppar eller går på bio, men är plånboken tom så tänk på att en regnig dag vid vattnet eller i skogen – självklart i regnkläder – också kan vara en suverän upplevelse.

Klicka för större bild


Hagelskurar i utlandet

Nutidens klimatförändringar gör dessvärre också att man inte längre kan vara säker på sol ens om man kör söder ut.

Juli månad bjuder ofta på tropiskt dagsregn, storm och hagelskurar. Det har en del svenskar redan fått erfara och kommer i år hem med en totalskadad vagn, som ödelagts av hagel stora som golfbollar.

Söderut är det dock ofta varmare när det regnar och det känns kanske lite lättare för att man befinner sig på ett främmande ställe, där kulturen och gastronomin lyfter upplevelsen.

Klicka för större bild


Stora barn och stora campingplatser

De största barnen i familjen är lättare att aktivera när det regnar på en större campingplats där det ofta finns inomhusbad och aktivitetshall med sport och Internet.

Åter igen kan nämnas att hela familjen med fördel kan ta en badminton- eller pingismatch. De större platserna har också restaurang, så unna er en god middag och glöm grillningen tills solen tittar fram igen.

Klicka för större bild


Kom ihåg regnkläder och gummistövlar

Kom ihåg att det sällan är barnen som beklagar sig över regnet. De är vana att vara ute i det både på dagis och skola, men för allas skull så kom ihåg regnkläder och gummistövlar – även om det är semester.

Och varför inte ta med det till alla i familjen. Släpp lite på tyglarna – ge er ut i regnvädret och gå loss på vattenpölarna tillsammans med barnen. Tro mig, det är bara kul.

Klicka för större bild


Goda råd inför camping i regn

• Kom ihåg regnkläder och gummistövlar på alla campingturer.
• Stäng tältet och fönster så att vatten inte tar sig in.
• Köp ett tält som klarar 5000 vattenpelare så tål det också strida strömmar av regn.
• Vädra efter en regnskur. Luftfuktigheten stiger inne i vagnen/tältet
• Gör rent tältet från smuts, när det är torrt, så håller det längre.
• Är tält/förtält vått vid hemresa bör det torkas så snart som möjligt.
• Håll ett öga på väderleksrapporten. Regn kommer ofta lokalt, så flytta din vagn till ett nytt ställe – det är ju trots allt fördelen med campinglivet.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt