Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

11.5.12

Av: Pernille Lykke Hansen
Dela
 

Sverige: Cykelsemester längs Göta kanal

AB Göta kanalbolag slutför nu sista sträckan av bolagets stora satsning på restaurering av cykelvägarna längs Göta kanal. I och med detta är hela sträckan utmed den grävda kanalen iordningställd i gott skick till glädje för alla som cyklar och vandrar längs kanalen.

Göta Kanal

Göta Kanal


– Vi har satsat 2 miljoner kronor de senaste åren på att restaurera dragvägarna längs kanalen bara i Östergötland, där det varit mest eftersatt, säger Anders Donlau, VD för AB Göta kanalbolag.

Genom denna stora satsning kan dragvägarna hållas i bra skick i många år framöver med hjälp av enklare underhåll. Göta kanal är idag en etablerad destination för cykelturister. Cykelturismen längs kanalen har utvecklats till en näringsgren, som ger arbetstillfällen till flera småföretagare längs kanalen som cykelarrangörer, boendeanläggningar, restauranger och caféer.

En av de företagare som lever på cykelturismen längs Göta kanal är Johan Storm, 42 år och 2-barnsfar, som är cykelpaketarrangör och cykeluthyrare i det lilla kanalsamhället Sjötorp, där Göta kanal mynnar i Vänern.
– För nio år sedan sade jag upp min tjänst som elektriker, säger Johan Storm, för att börja hyra ut cyklar längs Göta kanal. Sen dess har det skett en fantastisk utveckling. Idag har jag 4 heltidsanställa och 1 halvtidsanställd under sommarhalvåret och jag har utvecklat min verksamhet med både boende och restaurangverksamhet.
– En ny trend som jag sett den sista tiden, är att fler och fler mor- och farföräldar tar med sig barnbarnen och cyklar, som en trevlig gemensam aktivitet. De uppskattar också att kunna cykla på bilfria leder.
– Satsningen på cykelvägarna, som vi beskriver, är en del av AB Göta kanalbolags stora satsning längs hela Göta kanal för att stärka turismen längs Göta kanal, avslutar Anders Donlau.

Fakta om dragvägarna

Vid Göta kanals byggande anlades dragvägar längs kanalen. Där drog oxar eller hästar skutorna, då det inte var möjligt att framföra segelfartyg på de trånga kanalavsnitten. Kanalsträckorna var indelade i skjutshåll och vid varje skjutshåll kunde man hyra dragare. Den gamla dragvägen är idag en av Sveriges populäraste cykel- och vandringsleder. Göta kanal är öppen maj – september.

På cykel längs Göta kanal

På cykel längs Göta kanal


Cykelpaket längs Göta kanal i Östergötland

Njut av det böljande östgötska landskapet, se alla 37 slussarna och skådespelet runt detta. Totalt tre övernattningar i Borensberg, Norsholm och Söderköping.

Originalpaketet Familj

Fyra dagars cykelpaket längs Göta kanal, speciellt anpassat för barnfamiljer. I paketet ingår förutom mat och boende även bland annat en tur med passagerarbåt och ett besök på Karlsborgs Fästning.

Cykel- och båtpaket, 2 dagar

Tvådagars cykel- och båtpaket längs Göta kanal där du startar och slutar i Sjötorp vid Vänern. I det här paketet får du uppleva cykling längs Göta kanal och en resa med passagerarbåt på kanalen.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt