Husbil365

CampingSverige.se

7.4.13

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Sverige: Torne Camping & Fiskecamp – småländsk natur och fiskeäventyr

Man behöver inte köra längre än cirka tvåhundra kilometer från Kastrup för att komma till detta lilla äventyrsland för naturälskare. Här finns mängder av vatten, inklusive en fiskesjö och möjligheter att aktivera sig i naturen med kanot, kajak eller cykel.

Älg kan påträffas på campingplatsen

Älg kan påträffas på campingplatsen


Torne Camping & Fiskecamp ägs av danska Michael Olsen.

Campingplatsen ligger på en äng vid sjön, dock utan någon direkt utsikt över vattnet. Även om det alltid gör någon besviken så har det också sina fördelar. Först och främst för att det skapar lä.

Precis öster om platsen, mellan campingen och sjön, går en vandrar- och cykelled, där det förr i tiden gick en smalspårig järnväg.

På andra sidan om denna ligger put- and- take sjön och därefter kommer badbron med en liten sandstrand.

Campingområdet består av ett icke indelat område, det finns alltså inga häckar eller andra konstgjorda planteringar.

Ängen är dock uppdelad i två långa delar med lite buskar och träd emellan som skapar en uppdelning.

Den är dock inte kompakt och planteringen skapar inte på något sätt intryck av en koloniträdgård, utan understryker bara att man befinner sig i naturen.

Dessa områden är lämpliga för tält, husvagnar och husbilar. På området finns en rad mindre stugor längs skogsbrynet och det finns också några större.

Sanitetsbyggnad i typisk svensk stil

Sanitetsbyggnad i typisk svensk stil


Sanitära faciliteter

De sanitära faciliteterna finns i en särskild byggnad, uppförd i trä med de typsikt småländska färgerna. Under högsäsong städas det flera gånger dagligen och det är för övrigt alltid rent och snyggt.

Torne Camping & Fiskecamp har ett mångårigt samarbete med den danska campingorganisationen Back To Nature, vars medlemmar får rabatt på platsen.

Som något osedvanligt kan nämnas att det inte krävs något campingpass för att besöka denna campingplats. Av andra aktiviteter som kan nämnas är cykling, kanot- och kajakpaddling, eller turer på vattencykel.

Campingplatsen hyr ut alla tillbehör.

De olika rutterna skyltas vid matbutiken i Torne

De olika rutterna skyltas vid matbutiken i Torne


Inköp och utflyktsmöjligheter

Det är endast 500 m till närmaste matvarubutik, vilken i sig kan vara en sevärdhet, i alla fall ser innehavaren ut att ha det riktigt bra under sitt färgglada tält med lottoreklam.

Låt dig dock inte luras av detta intryck. Innanför dörren finns allt ditt hjärta kan begära – och lite till. Här kan man också tanka bensin och diesel till ett lägre pris än ute på vägarna.

De närliggande utflyktsmöjligheterna utgörs naturligtvis av vandrar- och promenadstigar. Går man längs det gamla järnvägsspåret, som nu heter Järnvägen, blir man påmind om dess historia.

Traktens brevlådor är t.ex. upphängda på en lekstuga vars form och utseende har inspirerats av ett lok och den gamla järnvägsstationen.

En del kända cykelrutter går förbi platsen och följer järnvägsspåret. Bland annat Sverigeleden och - naturligt nog – Banvallsleden.

Ett mer fjärran utflyktsmål skulle kunna vara Astrid Lindgrens Värld (157 km) eller Kalmar Slott (131 km) eller Kronobergs Slottsruin norr om Växjö (40 km).

Kronobergs Slottsruin i måleriska omgivningar

Kronobergs Slottsruin i måleriska omgivningar


Över bron till Växjö

I bygden finns en bro som länkar samman Åsnen och Skatelövfjorden. Via denna kommer man snabbast till Växjö.

I Växjö finns också en rad sevärdheter som t.ex. Smålands Museum, Utvandrarnas Hus – dessa två ligger sida vid sida.

Smålands Museum innehåller också en särskild avdelning för Smålands Glasmuseum. Sevärd är också Växjö Konsthall.

Kronobergs Slottsruin ligger sju kilometer norr om Växjö centrum (40 km från campingplatsen) och är en mycket sevärd ruin, liksom ruinen i Helgasjön också ligger i mycket vacker natur.

Sommartid kör en gammal ångbåt turister på Helgasjön. Turistbyrån ger upplysningar om tidtabell, som har angöringsplats vid ruinen.

Huseby Bruk drar till sig turister i mängder varje år och ligger endast 11 km från Torne Camping.

Den gamla stationen i Torne

Den gamla stationen i Torne


Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Dethleffs
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt