Kama Fritid

CampingSverige.se

4.12.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen
Dela
 

Sverige: Vintercampingtur till Orsa Grönklitt i Dalarna – del 2 av 2

Vintercamping är härligt och behöver inte enbart handla om att åka skidor, särskilt inte om man åker till Orsa i Dalarna. Här handlar vintersemester också om många andra vinteraktiviteter som hundsläde, Vasaloppet och ett besök i kanske världens mest imponerande björnpark.

Läs del 1 här

En av isbjörnarna i Orsa Björnpark

En av isbjörnarna i Orsa Björnpark


Orsa Björnpark – isbjörnarna sover inte

Mitt i Orsa Grönklitt ligger Orsa Björnpark som är Europas största av sitt slag med både björn och andra fascinerande rovdjur. Parken är helt unik i sin utformning då djuren har jättestora ytor, närmare bestämt 277 000 m2 med ca fem km inhägnader, så djuren går i sitt naturliga element och har framför allt gott om plats. Brunbjörnarna går i ide under vintern, men det gör som tur är inte isbjörnarna.

Vargarna slåss om de råa köttstyckena

Vargarna slåss om de råa köttstyckena


Imponerande nära möten med vilda djur

Man fascineras mest av allt över hur bra djuren verkar ha det här och hur nära inpå dem man kommer, även om det är stora inhägnader. Isbjörnarna tumlar runt i snön och de sibiriska tigrarna kikar nyfiket ut genom staketet, medan vargarna slåss om de råa köttstyckena. En riktigt bra familjeupplevelse, och vill man se mer kan man besöka inomhusutställningen där det går att läsa om alla djuren.

På hundslädtur

På hundslädtur


Hundslädtur i vacker natur

Flera gånger i veckan är det möjligt att åka hundsläde. Det är en suverän familjeaktivitet där alla kan vara med. Turerna har olika varighet och kräver ingen specialkunskap. Man sätter sig bara i släden och sedan dras man ut i den vackra naturen. Behagligt och imponerande på samma gång då man också får en inblick i hundarnas arbete.

På skidor i Orsa Grönklitt – för hela familjen

På skidor i Orsa Grönklitt – för hela familjen


Orsa Skidanläggning – både utför och på längden

Orsa Grönklitt är en av Sveriges trevligaste skidanläggningar. Den är inte jättestor för det finns endast 20 pister, men det finns något för alla oavsett hur duktig man är att åka skidor. Många av pisterna ligger i skogen och det är en fördel om man kan åka skidor i lä från den till tider hårda vinden.

Blåbärsmaskoten är barnens absoluta favorit

Blåbärsmaskoten är barnens absoluta favorit


Orsa Grönklitts populära maskot

Vintersäsongen sträcker sig från mitten av december till primo april och man kan välja att åka både utför eller på längden. Vad Orsa Grönklitt kanske saknar när det gäller utförsåkning har de det tiofaldigt när det gäller längdskidåkning. Säkerheten är på topp och barn upp till sju år åker gratis i liftarna när de använder hjälm. Här handlar skidåkning också om lek, så många av pisterna går genom skogen där man möter bland annat Orsa Grönklitts populära maskot.

Maskoten - det stora blåbäret är vän med alla barn och när det är tävlingar eller uppvisning för föräldrarna så är blåbäret självfallet med och hejar, dricker varm saft och äter kakor.


Alla spår är väl skyltade

Alla spår är väl skyltade


Bra längdskidåkningsområde

De flesta gillar antingen längdskidåkning eller slalom, sällan både och, som jag. Längdskidåkning är som att vandra, fast med skidor. Man kan lättare njuta av naturen och tystnaden. Orsa Grönklitt är helt unikt när det gäller längdskidåkning. Det finns 60 km välpreparerade spår, varav 4,2 km är upplysta på kvällarna och det betyder att man kan få en otroligt lång dag på skidor. Alla spår är väl skyltade med rutter från 1,5 km till 11 km och utrustning går att hyra precis vid sidan om startområdet.

Orsa Camping

Orsa Camping


Den ena campingplatsen – Orsa Camping

Orsa Camping ligger i utkanten av Orsa, norr om en annan mera känd stad, nämligen Mora som är världsberömd för sitt årligen återkommande Vasalopp. Orsa har ca 10 000 invånare och ligger ungefär 500 km norr om Göteborg och 675 km norr om Helsingborg. Vintertid är vägarna som regel röjda från den värsta snön, men det är alltid en god idé att beräkna gott om restid vid vinterväglag.

Bowlingcentret är en trevlig kvällsaktivitet för familjen efter en dag i skidbacken

Bowlingcentret är en trevlig kvällsaktivitet för familjen efter en dag i skidbacken


Campingplatsen är täckt av snö

Campingplatsen är under denna årstid täckt av den vitaste snö, och det kan faktiskt vara svårt att föreställa sig att vi bor i ett stort semestercenter. De flesta husvagnar som finns på platsen är uppställda nära den vackert snötäckta Orsa sjön, som campingen gränsar till. Sommartid är stranden fylld av gäster i semesterstämning, men vintertid råder stillhet, lugn och ro. Faciliteterna är uppvärmda och fräscha. Torkrum finns för fri användning. De flesta använder platsen som utgångspunkt till alla de upplevelser som finns i området. Inuti huvudbyggnaden råder stor motsättning till det lugn och den stillhet som är utanför. Här kan man äta och utöva sporter, bland finns en stor bowlinghall.

Vill du vintercampa i Orsa Grönklitt så boka plats i god tid före

Vill du vintercampa i Orsa Grönklitt så boka plats i god tid före


Campingplatsen i Orsa Grönklitt

Orsa Grönklitt ligger endast 15 km från Orsa, men det är en tur som tar över en halv timme då vägarna är fulla av nysnö. Det är inte svårt att köra på vägar som dessa – man skall bara ta sig gott om tid och köra efter förhållandena. Det är en vacker tur genom skogen med de snötäckta granarna och ju närmare campingplatsen i Orsa Grönklitt man kommer, desto mer snö är det. Campingplatsen var proppfull med husvagnar när vi kom fram, det fanns endast ett fåtal platser kvar. Det säger ju en del om hur populär vintercamping är i Sverige. Campingplatserna har enkla faciliteter, men man har det viktigaste och allt är uppvärmt, rent och fräscht.

Det bästa med den här campingplatsen är att den ligger mitt i skidområdet och på gångavstånd till allt man kan uppleva här.

Vintercamping är härligt och behöver inte enbart handla om skidåkning

Vintercamping är härligt och behöver inte enbart handla om skidåkning


Suverän vinterplats

Det bästa med Orsa Grönklitt är att det är så mycket man kan göra förutom att åka skidor. Stället är barnvänligt och attraktionerna är väldigt varierande. Det är också en fördel om man är nybörjare, eller inte vill åka skidor hela dagarna. Dessutom är det lätt att ta sig hit.

Följ Anne–Vibekes resa här www.campingsverige.se

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt