CampingSverige.se

22.9.18

Av: Beata Hansson Fotograf: Christer Lundin
Dela
 

Sveriges kanske största matspaning

Den sista veckan i september äger Ölands Skördefest rum för tjugoandra gången. En festlighet som intar hela öns alla tänkbara kulinariska smaker.

På Ölands årliga skördefest samlas näst intill alla företagare inom den öländska besöksnäringen.

På Ölands årliga skördefest samlas näst intill alla företagare inom den öländska besöksnäringen.


Skördefesten är en angelägenhet för hela Öland. Den samlar drygt 900 aktiviteter skapade av ungefär hälften så många deltagare. Verksamhetschef och festgeneral Pia Axelsson berättar att näst intill alla företagare inom besöksnäringen är med. Hotell, restauranger, kaféer och campingplatser.

– Det finns även öppna gårdar, gårdsbutiker och marknader på olika platser runt om på ön. Vi har Fårets dagar, en majslabyrint, en löktavla, pumpatävling och mycket mer.
Även konsten har en stor plats på skördefesten. Konst- och samlingsutställningarna avlöser varandra och drygt 100 konstnärer har öppet i sina egna ateljéer.

Verksamhetschef och festgeneral Pia Axelsson.

Verksamhetschef och festgeneral Pia Axelsson.


Välbesökt

Den här skördefesten är med andra ord inte någon liten mötesplats. Den samlar runt 220 000 besökare under onsdag till söndag, en siffra som legat fast de senaste tio åren. De flesta kommer från sydöstra Sverige och Mälardalen. Pia Axelsson har dock noterat en ökning från västkusten, Skåne och norra Sverige.
– Det är besökare som vill botanisera i konst och köpa med sig eller äta av den goda öländska maten. Det lokala lockar.

Höstens alla färger finns representerade på skördefestivalen.

Höstens alla färger finns representerade på skördefestivalen.


Nära till allt

Att även barnen har roligt är Pia ivrig att framhålla. För dem finns aktiviteter på bondgårdarna, här kan barnen komma riktigt nära olika djur eller kanske ägna sig åt att hoppa i hö. På Fårets dagar kan de prova fårvallning med hund. I Stora Rör erbjuder Försvarsmakten spännande aktiviteter för alla åldrar.

– Det bästa med Skördefesten? Det är nog närheten till allt. Kör över bron och du har ett smörgåsbord med aktiviteter. Främst är det den lokala maten och konsten som lockar. Festen invigs på onsdagskvällen i Årets Ölandsby och pågår t o m söndagen. På Ölands museum Himmelsberga finns en stor samlingsutställning med konstnärer som har ateljé på Öland.

Det är inte svårt att hitta vacker utsikt på Öland.

Det är inte svårt att hitta vacker utsikt på Öland.


Brett matutbud

Men vad ska man äta nu när man har allt att välja på?
– Man kan äta allt från landskapsrätten kroppkakor till fisk och kötträtter och vegetariska alternativ. Eller så tar man bara en fika på nåt av alla våra mysiga caféer.

Övriga saker en besökare inte får missa, enligt verksamhetschefen, är getgården i Hagelstad där det finns härlig ost gjord av getmjölk, eller varför inte prova på dess glass?
– Sen finns det andra gårdsbutiker med hängmörat lamm och nötkött, den berömda ölandsosten förstås och korven på Rosas handel i Löttorp är fantastiska.

Årets skördefest pågår 26-30 september.

Årets skördefest pågår 26-30 september.


Fakta Ölands Skördefest

Grundades på initiativ av Sven Ekberg år 1996 med arrangemanget ”Good food festival” i skatteparadiset Jersey i engelska kanalen som förebild. Ölands Skördefest äger rum varje år i vecka 39, omfattar runt 900 aktiviteter och lockar 220 000 besökare under fem dagar. Årets skördefest pågår 26-30 september.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt