Husbil365

CampingSverige.se

20.10.16

Av: Sandra Irengård Fotograf: Bilprovningen
Dela
 

Syntest för bilförare

Idag erbjuder Synoptik och Bilprovningen cirka 2 000 bilister att testa sin syn samtidigt som fordonet besiktas på Bilprovningen.

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen.

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen.


Tidigare års undersökningar visar att var sjätte bilist, över en miljon förare*, börjar se oskarpt redan på två meters avstånd och därför utgör en direkt trafikfara. Imorgon testas synen på 53 av Bilprovningens stationer.

* Baserat på att 6 282 390 personer har B-körkort i Sverige 2016.

Kraven på bilförarnas syn ökar mest under hösten.

Kraven på bilförarnas syn ökar mest under hösten.


Vad är Synbesiktningen?

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull bilkörning. Under 7 år har totalt 19 000 syntester genomförts, och resultatet har visat att omkring 18 procent av förarna har en syn som är direkt trafikfarlig och oskarp redan på två meters avstånd. Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då kraven på bilförarnas syn ökar som mest.

Var sjätte bilist ser oskarpt.

Var sjätte bilist ser oskarpt.
Fotograf: Olle Holm/Motormagasinet


Kort fakta om Synoptik och Bilprovningen

Synoptik etablerades i Sverige 1991 och är idag med över 120 butiker och en omsättning nära en miljard en av landets ledande aktörer inom optik. Genom att erbjuda kvalitetsoptik som alla kan ha råd med ska Synoptik bli Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks därför en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 6000 butiker i fler än 40 länder.

Kort om Bilprovningen  
Med ansvarskänsla, närhet och kunden i fokus är Bilprovningen din trygghet för säkra fordon och bättre miljö. Med 95 stationer och 650 medarbetare är Bilprovningen Sveriges ledande aktör för besiktning av motordrivna fordon. Under 2015 omsatte företaget 708 MSEK. Bilprovningen grundades 1963 och ägs av svenska staten.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt