CampingSverige.se

1.8.16

Av: Sanna Ohlander Fotograf: Torbjörn Lagerwall
Dela
 

Ta med barnen längs Göta kanal

Att färdas med barn längs med Göta kanal är en fantastisk upplevelse. Förutom att spana in båtarna som slussas upp och ner längs med kanalen är det enkelt att på cykel ta sig fram på de gamla dragvägarna.

Slussar, broar och vatten. På Norrkvarn kan man uppleva Göta Kanal i miniformat.

Slussar, broar och vatten. På Norrkvarn kan man uppleva Göta Kanal i miniformat.


Här finns dessutom ett stort utbud av caféer och glasskiosker att stanna till vid när solen är som varmast och benen börjar bli trötta. För den som vill testa äventyret på kanalen finns det passagerarbåtar med olika långa turer man kan åka med. Oavsett vad och på vilket sätt man väljer att ta sig fram längs kanalen är det ett härligt äventyr för både barn och vuxna.

Kön är lång utanför Smultronstället i Söderköping när man ska fira med en jätteglass efter skolavslutningen.

Kön är lång utanför Smultronstället i Söderköping när man ska fira med en jätteglass efter skolavslutningen.


Tips på barnaktiviteter

1. Magiska torn och gigantiska glassar  - Söderköping

På sex olika platser i staden finns tornen med gluggar att kika in i, bildmaskiner att veva och dra i och med ljudknappar som får dockor och föremål att berätta. När benen är trötta finns en av Sveriges största glassrestauranger med Göta glass egentillverkade glass. Här är det gigantiska glasstrutar som gäller!

2. Äventyrsgolf - Bergs slussar

Vid kanalmagasinet Götas Café kan man spela äventyrsgolf på en bana med det omgivande slussområdet som tema. Äventyrsgolf är en blandning av vanlig golf och minigolf med banor som innehåller olika teman, byggnader, vattensystem, bunkrar, hinder och utsmyckningar.

3. Cloetta outletbutik - Ljungsbro

I Ljungsbro finns Cloettas fabrik som byggdes 1901 av de tre bröderna Cloetta. Ta en paus från kanalen och passa på att inhandla choklad från Cloettas outletbutik. Här hittar du Cloettas alla goda produkter och även fabriksförsäljning av andrahandssorterad konfektyr till reducerade priser.

4. Varamobaden -  Motala

När solen skiner som bäst kan det vara skönt att ta ett dopp. Några kilometer från Motala hittar du Nordens längsta insjöbad med en 5 km lång sandstrand. Med sin barnvänliga och långgrunda strand är badet mycket uppskattat av barnfamiljer.

5. Guldjakt och äventyrsturer - Karlsborgs fästning

Gå på spännande guideturer som tar dig rakt in i 1800-talet! Guldjakt, Äventyrsturer eller Lilla guldjakten för de allra minsta. Här får du följa med in i de underjordiska gångarna på fästningen för att leta efter ledtrådar, lösa kluriga utmaningar och ta dig genom låsta grindar.

Lina, Törebodas och världens minsta färja.Bemannad dessutom!

Lina, Törebodas och världens minsta färja.Bemannad dessutom!


6. Ångexperiment - Forsvik

Lär dig allt om ångteknik i Forsvik. Ta del av information om ångans betydelse för samhällets utveckling från 1700-talet och fram till idag. Pröva på att köra en ångmaskin samt ”Putt-Putt-båtar”.

7. Världens minsta färja - Töreboda

Mellan Vänern och Vättern ligger Töreboda vackert belägen. Här hittar du Lina, Sveriges minsta färja i reguljär trafik. Under sommaren är den bemannad och den som vill kan hjälpa till och flytta färjan över kanalen.

8. Minikanal - Norrkvarn

Här kan barnen uppleva Göta kanal i miniformat. Hyr en liten båt och låt den ”segla” längs med kanalen och slussarna.

9. Hamnmagasinet - Lyrestad

Mitt i Lyrestad ligger hembygdsmuseumet som är en historisk vandring för både vuxna och barn. På tre våningsplan finns allt från telefonsamling, jordbruksredskap, interiörer av bomiljöer till en lanthandel från sekelskiftet. Här finns även en kaffeservering med hembakade bullar och kakor.

10. På cykel - Sjötorp

Hyr en cykel i hamnen och köp med ett lunchpaket från någon av caféerna. Cykla sedan längs kanalen med sikte på Lyrestad och Norrkvarn. En lagom tur där det finns möjlighet att bada och fika när helst man känner för det. Idealisk tur för barn i alla åldrar.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt