CampingSverige.se

17.10.15

Av: Leif Berglund Fotograf: Bilprovningen
Dela
 

Täthetskontroll för en tryggare semester

Gör frivillig trafiksäkerhetskontroll och täthetskontroll av gasolinstallationen samt vägning av fordonet – med eller utan last. Det är några råd som Morgan Isacsson ger husbils- och husvagnsägare för ökad trygghet vid resande och boende i sitt fritidsfordon.

Klicka för större bild


Morgan Isacsson är en som vet det mesta som är värt att veta vad gäller dessa aspekter på att äga husbil eller husvagn. Sedan 15 år tillbaka är han teknikkonsult på Bilprovningen där han arbetat sedan 1979. Omkring var fjärde husvagn underkänns vid besiktningen. Vanligaste felet är ojämn bromsverkan.

– Det beror inte sällan på att husvagnen eller husbilen står uppställd en längre tid. Därför kan det vara bra att göra den frivilliga kontrollen om man exempelvis inte besiktigat på länge eller om husvagnen eller husbilen nyligen införskaffats.

Klicka för större bild


Blir tyngre med åren

En ”synd” som är ganska vanlig är att husbils- och husvagnsägare kör med överlast.

– Vikten på husvagnar brukar öka med åren. Det beror dels på att den är snustorr vid registreringsbesiktningen men efter några år dragit åt sig fukt, dels på att extra tillbehör monterats på vagnen eller bilen.

Att den tidigare obligatoriska täthetskontrollen av gasolen blivit frivillig tycker Morgan Isacsson är synd med tanke på de risker ett läckage kan innebära.

Morgan Isacsson är teknikkonsult och fordonsexpert på Bilprovningen.

Morgan Isacsson är teknikkonsult och fordonsexpert på Bilprovningen.


Fukttester på gång

En efterfrågad tjänst hos Bilprovningen är fukttest och det kan vara på gång nu.

– Vi tittar på det för tillfället och någonting kommer troligtvis att ske under året. Vi måste bara se till att vi har rätt utrustning och kompetens på plats. En seriös fukttest av vagnar och husbilar kräver mer än bara en fuktmätare om vi ska leva upp till de höga krav vi ställer på våra tjänster, säger Morgan Isacsson som för övrigt är husbilsägare.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt