Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

22.5.10

Av: Bjørn Solberg, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Test: Bürstner Averso Plus 410 TS

Det geniala med den nedfällbara sängen är att du får en liten och lätt vagn med fullvärdig säng. Resten av utrymmet ger därmed gott om plats för toalett och kök.

Klicka för större bild


Uppbyggnad

Ett helgalvaniserat enaxlat AL-KO underrede är grundmuren i vagnen. Däckdimensionerna är 185 R14 C och är monterade på lättmetallfälg. Reservhjulet är inte standard. Uppvärmningen av vagnen är det den gasbaserade Truma S 3002 som sköter. Det finns ingen golvvärme monterad i vagnen. Färskvattentanken är på 40 liter och placerad under sittgruppen. Denna har utvändig påfyllningsstrut. Utvändigt är vagnen mintgrön med vita blad som dekor. För ungdomar är detta säkert kanon, men för oss vuxna blir det lite väl mycket. Det stora med uppbyggnaden av vagnen är självklart den nedfällbara sängen.

Klicka för större bild


Sittgruppen

Salongen är placerad längst bak och är enligt min mening vagnens pärla. Det kombinerade sov- och uppehållsrummet upptar nästan halvdelen av vagnens yta. Sittgruppen är L- formad och med gott om plats för fyra vuxna som dessutom sitter riktigt bra. Högt ryggstöd och god stoppning ger riktigt bra sittkomfort. Bordet är monterat på en rörlig skena. Detta underlättar framkomligheten samtidigt som det ger god tillgång till skåpsraden på den motsatta långväggen. Hela sju spotlights i taket och fyra under överskåpen ger bra belysning. Här kan det bindas flugor långt in på småtimmarna. På grund av den nedsänkbara sängen är det begränsat med överskåp vid sittgruppen. Det finns endast två. Sammanfattningsvis en mycket trevlig och stor sittgrupp.

Klicka för större bild


Toalett

Toaletten är placerad på långsidan invid köket. Direkt när du kommer in i rummet hittar du handfatet i ena hörnet. Över handfatet och upp till taket har det placerats en stor hörnspegel. I taket över den två spotlights och under handfatet ett hörnskåp. Detta är delat i två med en hylla. På motsatt kortvägg har det placerats en Thetford kassett toalett. När man sitter på denna “potta” finns det lite förvaringsutrymme till vänster. Ett litet skåp med två små hyllor och en toarullehållare. En fiffig lösning med två solida, ledade dörrar av plast som gör duschningen till ett rent nöje. Med dessa två dörrar blir både toaletten och handfatsdelen isolerad fullständigt och man får en stängd duschkabinett med god plats och fast duscharmatur. Med tanke på en aktiv jakttur eller fisketur utanför allmänna vägar är denna toalett ypperlig. Sanitetsrummet har egen taklucka. I dörren finns monterat fyra krokar för handdukar.

Klicka för större bild


Köket

Kökets placering är längst fram i vagnen. Köksbänken mäter 138 x 76 centimeter. Arbetshöjden är på passliga 94 cm. Det mesta av bänkplatsen upptas av en nedfälld Dometic gasspis och vask. De tre kokplattorna är så placerade i förhållande till diskhon så att rengöring av kokplattorna blir enkel. Allt är stöpt i samma form. Köket har inga överskåp och därmed heller inte fläkt. Under köksbänken är det gottom lagerplats för det man behöver i ett kök. Till höger hittar vi en stor låda. Den är 24 cm hög, 45 cm bred och 47 cm djup. På en skena inne i den hittar man bestickslådan. En fin lösning. Matbesticken placeras överst och slevar, stekspadar och den sorten nederst.

Lådan under denna har samma bredd och djup. Denna är hela 37 cm djup och rymmer gott och väl det två personer behöver vad gäller stekpannor och grytor. Till vänster finns två motsvarande lådor. Den översta är inte avdelad. Mellan de två lådraderna finns ett litet skåp med plats för soppåsen. Över bänkskivan har det satts in en öppen hylla som är 137 centimeter bred och 20 djup. I hörnen under denna har det placerats två små kryddhyllor. Två spotlights, taklucka och fönster över köksbänken ger bra ljus.

Ett Dometic kylskåp med fast frysdel är placerat till vänster om entrédörren. Helt kanon placering i förhållande till köket.

Klicka för större bild


Förvaring

Lagerutrymme är inte det som prioriterades högst då denna vagn ritades. Den är inte gjord till fler än två personer. En speciell lösning i vagnen är skåpsraden som är placerad mellan kylskåpet och bakväggen. Normalt sett är det fortsättningen av sittgruppen, men inte i den här vagnen. Konstruktören har valt att sätta in en rad med underskåp. Jag tror att detta är en lösning som kommer att tas emot bra. Ett bord som kan skjutas på en skena ger god åtkomst till skåpsraden. Hängskåpet är placerat mellan toaletten och sittgruppen. Höjden är på 118 cm, djupet 46 cm och bredden 51 cm. Hänghöjden är 107 cm.

Under hängskåpet har det placerats ett mindre skåp. Detta är 36 cm djupt, 51 cm brett och har en höjd på 36 cm. Under sittgruppen finns utrymme för förvaring. Mycket av den här platsen kan nås via en utvändig lucka. Ett barskåp med en genomsiktig dörr är placerad över kylskåpet. Detta skåp är delat i tre med två hyllplan. I taket över skåpet är det två spotlights som lyser upp. Inne I skåpet finns en spotlight. Vagnen har integrerad gasförvaring. Efter att den obligatoriska utrustningen är på plats finns det fortfarande lite plats kvar.

Klicka för större bild


Sängplatser

I denna vagn är det två sovplatser. Dessa är placerade i den nedfällbara sängen över sittgruppen. Liggytan är 145 cm x 197 cm. Helt nedsänkt befinner sig madrassen 143 cm över golvnivå. För att komma upp i sängen finns därför en lös stege under madrassen. Denna häktas på när sängen är sänkt och gör det enkelt att ta sig i och ur sängen. Från madrassen och upp till taket är det 73 cm. Det är tillräckligt även för sådana som mig som har några små tendenser till klaustrofobi. Madrassen har testlegats och godkänts. I huvudänden finns två spotlights och på bakväggen över sängen en öppen hylla längs hela vagnens bredd. Utöver det finns en liten taklucka over sängen. Höj- och sänkmekanismen är elektrisk men sängen kan också betjänas manuellt genom att ta bort en skruv och en bult. Sängkläderna behövs inte tas bort vid upphissningen men det gör att sängen inte går hela vägen upp i taket. För mig som är 173 cm lång gav det inget obehag genom att inte få sängen hissad ända upp. Takhöjden i sittgruppen var god nog. Lösningen ger vagnens inneboende en fullgod dubbelsäng, även om det inte har avsatts plats till ett eget sovrum. Betygssättningen av sovrummet gav mig stora bekymmer. Det blir liksom lite bäddsoffskänsla, även om det är en bra sängbotten och enbra madrass. En sexa får det bli.

Klicka för större bild


Tekniska data

Totalvikt: 1360 kilo.
Egenvikt: 1050 kilo.
Total längd: 595 cm.
Karosseri längd: 460 cm.
Invändig längd: 400 cm.
Total bredd: 230 cm.
Invändig höjd: 175 cm.

Se också...
Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt