CampingSverige.se

14.2.13

Av: Kjell-Erik Kristiansen, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Test: Cabby 650F3 Double Caienna – för två på tur (2013 års modell)

Bobil & Caravan har testat en Cabby i mellanklassen, en av dem som det säljs flest av. De fann att detta är en vagn som passar bra för två personer, och samtidigt är mycket ombonad och trevlig, med varma färger och ett funktionellt inre. Vi talar om en Cabby 650F3 Double i lyxutgåvan Caienna.

Cabby 650F3 Double Caienna (2013-modell)

Cabby 650F3 Double Caienna (2013-modell)


Cabby – och nordiska vagnar generellt – står för kvalitet, och det försvarar att priset är högre än på de billigare tyska och utländska vagnarna.

De nordiska vagnarna är utrustade för vårt klimat, och du kan resa till fjällen under vintersäsongen utan att behöva vara rädd för att frysa.

650F3 Double har en ganska traditionell planlösning med längsgående dubbelsäng (med fransk insvängning) bak. Toaletter finns vid sidan av sängen, köket är placerat i mitten och rundsittgruppen fram.

Skillnaden är att när du tittar lite närmare märker du snabbt att här är kvalitet: Vattenburen golvvärme med flera värmeslingor är standard hos Cabby, det finns också ett stort urval av möbeltyger och i lyxutgåvan Caienna hittar du ett välutvecklat mediecenter, extra lyxdetaljer både i köket och på toaletten, samt ett lite annorlunda utseende runt de utvändiga lamporna.


F3 Double är som sagt en av Cabbys mest populära modeller. Det funkar bra att sova fyra personer här, men då måste man bädda sittgruppen.

Något som ju går om man har små barn, men då finns det ingen sittplats för föräldrarna. Därför är detta en vagn som absolut passar bäst för ett par.

Den är heller inte en av de största. Invändig längd är 5,85 meter, medan Cabby skryter över sin nya ståhöjd invändigt. Med 1,98 meter är det bara de allra längsta som måste böja på nacken här.

Golvet i mörkare träfärger samt de varma färgerna på möblerna (vi tittade på en vagn med möbeltyget Evelina Röd), ger den ombonade känslan som vi så ofta saknar i den här typen av vagnar.

Caienna är också utrustad med mikrovågsugn

Caienna är också utrustad med mikrovågsugn


Uppbyggnad

Cabby har byggt modellen på ett ALKO chassi som har både ATC antisladdsystem och AKS säkerhetskoppling, vilket är standard hos Cabby.

Isoleringen är bland den bästa på marknaden, med högeffektiv polyuretan. Vattenburen golvvärme med flera värmeslingor och i Caienna är det också individuellt reglerbar golv- och elementvärme, med speciell omkopplare mellan temperaturgivarna fram och bak i vagnen, vilket gör att du får ut det mesta av det.

Andra fördelar i Caienna är svart akryl med krominfattning runt lamporna. Denna modell väger från 1700 till 1800 kilo och den totala längden är knappt åtta meter.

Spis med fyra plattor

Spis med fyra plattor


Kök

Ett ganska traditionellt kök, men med solid uppbyggnad och en del smarta detaljer.

Ett extra plus för en bra köksbänk i svart laminat, en riktig spis med hela fyra plattor.

Relativt gott om plats med sex stora lådor med soft-close, samt skärbräda. En liten kryddhylla tar hand om smaksättarna.

I Caienna har överskåpsdörrarna i köket frostat, svart akrylglas och vattenkranen är av speciell design. Modellen är också utrustad med mikrovågsugn.

Kylskåp med frys finns på motsatt sida av mittgången, vilket betyder att du använder hela den invändiga bredden när du använder köket. Det kan göra det lite svårt att passera om någon till exempel skall på toaletten eller till sovrummet.

Toalett

Toaletten är placerad längst bak på vagnens vänstra sida, till höger om dubbelsängen. Ett vanligt handfat, men ingen dusch.

Toaletten har taklucka samt torkställning over toaletten. Denna placering är vi lite skeptiska till då det kommer att droppa ned på toaletten om du har väldigt blöta badkläder som skall torkas.

I badrummet finns stora speglar men relativt begränsat med skåpsplats. Skjutdörren som avgränsar toaletten/badrummet är av bra kvalitet med knappar och lister på baksidan.

Där kan du hänga handdukar, badrockar och liknande. Generellt är detta ett ganska ordinärt badrum, inte något speciellt, men inte heller något vi saknade (förutom dusch då, om du önskar att ha det i husvagnen).

Dubbelsäng

Dubbelsäng


Sängar

Det finns två möjligheter här: Dubbelsäng längsgående med fransk insvängd fotända, samt möjlighet att bädda för ytterligare två personer i sittgruppen där fram.

Dubbelsängen bak har anatomisk viskoelastiska madrasser: Bultex åtta cm och Sensus sex cm. Dessutom finns förvaring under sängarna där gasdämpare gör öppnandet och stängandet smidigt och säkert.

Huvudänden är justerbar och delad i dubbelsängen. Det finns en dimmer på ljuset ovanför sänggaveln. Om du väljer att sova i sittgruppen kan den göras om till en stor dubbelsäng.

Utfordringen här är att detta är vagnens enda sittplatser, så om någon sover här och andra vill vara vakna, finns det inga sittplatser.

Vi saknar nattduksbord eller en plats att lägga ifrån sig böcker eller annat på vid sängen. Hyllan ovanför sängen var för liten för att fylla den funktionen.

Att bara den inre sängen kan lyftas upp är en klar fördel och det är gott om utrymme under den.

Sittgrupp

Sittgrupp


Sittgrupp

Rymlig rundsittgrupp längst fram. Dessutom med nackkuddar i hörnen. Vi upplevde soffan lite låg i ryggen. Det finns ett solitt bord som enkelt kan flyttas och justeras.

Minus för att det inte finns några andra sittmöjligheter i vagnen. Mycket intressant med alla de olika möbeltygerna som finns att välja bland.

Vårt Evelina Röd gav en varm och ombonad färg. Om det var sommar och riktigt varmt hade vi nog betalt lite extra för att få skinnsäten. En miss är dock att nackstöden står i vägen för hyllan bakom.

Det finns en hylla under överskåpen, men den är bara fem centimeter hög så det är begränsat vad som kan läggas där.

Uttag för TV finns mitt emot sittgruppen så att du kan koppla av i soffan och se bra. Sittgruppen är den naturliga – och enda – samlingsplatsen i vagnen, och förutom sängen så är det här du kommer att tillbringa mest tid .

Plus för utrymmet under sängen bak. Ett smalt skåp för ytterkläder vid ingången ger möjlighet att snabbt bli av med jackor.

Lådutrymmet i köket är mer än bra, medan vi hade önskat att det fanns ytterligare förvaringsmöjligheter i badrummet. Överskåpen, både i sovrum, kök och vid rundsittgruppen är bra, och de har dämpare vilket är bra när du öppnar och stänger luckorna.

Ett annat plus hos Cabby är LED- belysningen som finns både i petroliumvärmaren och i skidutrymmet. Annars är förvaringsmöjligheterna precis som i de flesta andra vagnar av motsvarande storlek – alltså mellanklassen.

Fakta

Totalvikt: 1700-1800 kg
Nyttovikt: 1605 kg
Totalbredd: 252 cm
Invändig bredd: 234 cm
A-mål: 1050 cm
Total längd: 796 cm
Innvändig längd: 585 cm
Totalhöjd: 268 cm
Invändig höjd: 198 cm
Sängmått: 193x144 cm
Sängmått sittgrupp: 175/160x227 cm
Möbeltyg i denna vagn: Evelina Röd
Utrustning i denna vagn: Cabby Caienna "extra-allt-exklusive"

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt