CampingSverige.se

10.1.10

Av: Bjørn Solberg, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Test: Cabby 700 + M (2010 modell)

Cabby gjorde stora ändringar på sina modeller under 2006 och 2007. I 2010 års modeller har de endast finputsat lite.

Klicka för större bild


Sittegrupp

Svenska Cabby har i över fyrtio år byggt sina vagnar i Kristinehamn, vid Vänern. Huvudsatsningen är den nordiska marknaden, där utfodringen ligger i isolation, uppvärmning och frostsäkring. Återförsäljarna tillsammans med butiken menar att med de stora ändringarna 2006 och 2007 har det inte varit nödvändigt med några större förändringarna i år. I den 2010 - års modell som vi har testat den här gången är det endast detaljer på skåp, belysning och möjligheten att välja tyg som har ändrats.

Sittgruppen är placerad längst fram i vagnen och det är gott om plats för att bänka åtta vuxna, dock inte för en trerätters middag. Vid sådana tillfällen kommer det flyttbara bordet bli i minsta laget. Kuddarna är behagliga och stödet i ryggen är bra. Ljuskrona i taket, åtta spotlights överst i överskåpsraden och två spottar i varje hörn ger bra ljus. En fin detalj är de två ljusskenorna som går längs takluckan. Överskåpsraden sträcker sig över hela sittgruppen. Samtliga skåp är 21 cm djupa, 46 cm breda och 34 cm höga. Inget av dem är avdelade med en hylla. Under skåpsraden sitter en hylla som är nio cm hög, djup och bredd varierar. Mot köket har det avsatts en plats för stereoanläggningen. Högtalare har monterats i hörnen under överskåpen. Vid ingången är det en vägg som skärmar av mot barnens kombinerade sovrum och sittgrupp. Här finns en spegel med en liten hylla överst. Därefter kommer bänkplats för tv-skärmen. Under den finns ytterligare tre hyllor. Sittgruppen kan göras om till en extra dubbelsäng. Vagnen är byggd på ett enkelaxlat helgalvaniserat AL-KO underrede. Lättmetallfälgar med dimensioner 195/70R15C är standard. Dessa lågprofildäck är fyllda med nitrogen. I broschyren skryter Cabby över sitt eget säkerhetssystem för körning. Vår test går inte djupt nog för att kunna kommentera dessa påståenden. Jag väljer därför att tro på producenten tills motsatsen har bevisats. Vagnen har vattenburen golvvärme. Standard värmeförsörjning är en Alde Compact 3010 som kan drivas med ström eller propan. Vattentanken är på 45 liter och är placerad under dubbelsängen och har utvändig påfyllningstut. Spillvattentanken på vagnen är invändig.  Isoleringen i vagnen är polyuretanskum. En produkt många husägare känner till som det skummet man använder när man sätter in fönster och dörrar i ett hus. Mycket luft i skummet ger en god isoleringseffekt. På den vagnen vi testat fanns det utvändigt duschmöjlighet. Detta kommer dock endast som extrautrustning.

Klicka för större bild


Förvaring

Mestadels av lagringsutrymmet under sittgruppen är ockuperad av teknisk utrustning och av den integrerade gasförvaringen. Likväl har det blivit lite plats över för ett litet skåp som nås via en lucka i sittgruppen. Denna är strategiskt placerad vid entrén. Det är också en ypperlig förvaring av skidor och stavar under sittgruppen. Denna har åtkomst via en utvändig lastlucka. Efter att all standardutrustning är på plats i gasförvaringen finns ändå lite mer plats för saker som kan tåla det. Här finns belysning. Under dubbelsängen finns gott om lagringsutrymme som kan nås antingen via den utvändiga lastluckan eller genom att lyfta upp madrass och sängbotten. Garderobsskåpen är placerade mellan köket och toaletten. Hängskåpet är 157 centimeter högt, 50 cm djupt och har en bredd på 67 cm. Hänghöjden är 120 centimeter. Till höger om hängskåpet finns ett hyllskåp med sex lika stora hyllor. Bredden på detta är 50 cm, djupet 53 och höjden 194 centimeter. I tillägg till det finns skåpsplats i överskåpen i sovrummen och över sittgruppen. Totalt sett är det alltså mycket förvaringsutrymme i vagnen. Det är också ett måste med tanke på en familj på fem som skall på vintersemester med dubbla set skidutrustning.

Klicka för större bild


Kök

Köket befinner sig på motsatt sida om entrén. Här finns nedfällda gasplattor och diskho. De tre plattorna finns längst till vänster och diskhon i mitten av köksbänken. Till höger har det avsatts arbetsyta. Bänken är 160 cm bred och 65 cm djup. Arbetshöjden är på hela 91 cm. I vagnen vi testade fanns det en stekugn. Det är inte en del av standardutrustningen. Standard är däremot det 190 liters stora kylskåpet med avtagbar frysdel. Kylskåpet är placerat till vänster om köksbänken. Mellan gasplattorna och ugnen är det en skärbräda och under ugnen har det blivit plats till en liten låda. Under vasken finns en stor lådsektion. Överst en bestickslåda. I mitten en stor låda, där bredden är 48 cm, höjden 32 och djupet 47 cm. Här är sopkorgen placerad. Nederst finns en mindre låda. Djup och bredd är densamma, men höjden är 20 cm. Längst till höger finns det ytterligare en lådsektion. Måtten är desamma som i sektionen under vasken. Mellan överskåp och köksbänk finns två kryddhyllor. I överskåpsraden har det blivit tre skåp där två av dem har en hylla. Höjden är 40, bredden 51 och djupet 31 cm. Längst till vänster sitter kontrollpanelen. Samtliga skåp har invändigt belysning. Under överskåpet sitter fläkten. Ljussättningen är bra. Tre spotlights under överskåpet och tre i taket ger bra belysning. Sammanfattningsvis är detta ett mycket bra kök där det finns plats för två kockar på en och samma gång.

Uppbyggnad

Vagnen är byggd på ett enkelaxlat helgalvaniserat AL-KO underrede. Lättmetallfälgar med dimensionerna 195/70R15C är standard. Dessa lågprofildäck är fyllda med nitrogen. I broschyren skryter Cabby rått om sitt eget säkerhetssystem vid körning. Vår test går inte djupt nog för att bekräfta dessa påståenden. Jag väljer därför att tro på producenten tills motsatsen är bevisad. Vagnen har vattenburen golvvärme. Standard värmeförsörjning är en Alde Compact 3010 som kan drivas med ström eller propan. Vattentanken är på 45 liter och är placerad under dubbelsängen och har utvändig påfyllningstut.

Spillvattenstanken i vagnen är placerad invändigt. Isoleringen i vagnen är Polyuretanskum. En produkt många husägare känner till som det skum man använder när man sätter in fönster och dörrar i hus. Mycket luft i skummet ger en bra isoleringseffekt. På den vagnen vi testade fanns det ett utvändig duschuttag. Detta är extrautrustning.

Klicka för större bild


Sängplatser

Dubbelsängen är placerad längst bak i vagnen med toaletten som närmste granne. Anatomiska madrasser är standard och huvudänden är justerbar. Sängen har provlegats och blivit godkänd. Liggytan är på 193 x 144 cm. Mycket lagerplats under dubbelsängen som är tillgängligt både från utvändig lucka och inifrån. Rummet har egen taklucka och luftventil. Överskåpsraden är lik den i sittgruppen och har skåp med hyllor under. Belysningen utgörs av fem spotlights i taket samt två lässpottar i huvudändan. Rummet kan delas av från resten av vagnen med en persienn. Barnens sovrum är placerat mellan dubbelsängen och entrén. Sängen kan göras om till sittgrupp. Liggytan här är 88 x 197 centimeter. Två syskon som inte krånglar allt för mycket kan sova i samma säng. Skulle det finnas ett tredje syskon kan överskåpet göras om till en kojsäng som är 198 centimeter lång och 60 centimeter bred. Max belastning är 60 kilo. Under sittgruppen är det lagerutrymme. Det behövs, speciellt om familjen består av fem personer.

Klicka för större bild


Toaletten

Toaletten är placerad bak i vagnen, vid sidan av dubbelsängen. Inte stor, men platsen är riktigt bra utnyttjad. En vridbar Thetford toalett har placerats längst inne i hörnet. Delikat och fint i färgvalet. Ett minus är dock en trist grå färg på golvet. I motsatt hörn sitter handfatet som har löstagbar kran med lång slang. Över handfatet sitter en stor hörnspegel och under den finns ett hörnskåp, samt två små öppna skåp. På bakväggen finns ytterligare ett skåp. Bredden är 70 centimeter, djupet 22 och höjden 28 centimeter. Under detta finns två små hyllor. I skjutdörren har det satts hängare för handdukar. Tre spotlights, samt ett litet nattljus över handfatet är belysningen här inne. För övrigt finns en taklucka i badrummet.

Klicka för större bild


Tekniska data

Totalvikt: 1800 kilo
Egenvikt: 1606 kilo
Total längd: 841 cm
Karosserilängd: 700 cm
Total bredd: 252 cm
Total höjd: 261 cm
Invändig längd: 630 cm
Invändig bredd: 234 cm
Invändig höjd: 195 cm

Se också...
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt