Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

19.3.11

Av: Bjørn Solberg, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Test: Caravelair Ambiance Style 400 – fransk lättviktare

Med sina 40 dotterbolag och 34 000 anställda i åtta länder är franska Trigano en tungviktare inom produktion av fritidsutrustning.

Caravelair Ambiance Style 400

Caravelair Ambiance Style 400


Husvagnar och husbilar finns i denna franska koncerns produktportfölj. Här hemma är företaget kanske mest känt för husbilsmärket Challenger, men också husvagnsmärkena Caravelair och Starckeman som säljer bra i Norge. Triganos historia går tillbaka till 1935. Året efter fick fransmännen för första gången betald semester och firman började producera tält. Sedan dess har det rört på sig ordentligt. 1971 började produktionen av husvagnar och 1984 rullade den första husbilen ut från fabriken. Caravelair serierna är enkla resevagnar producerade i lätta material och med lite extra detaljer. Vagnarna levereras med 10 års fuktgaranti. För detta krävs att kunden kommer in till leverantören en gång om året för ett test.

Mysig sittplats med gott om utrymme för fyra personer

Mysig sittplats med gott om utrymme för fyra personer


Sittgrupp

Salongen ligger mellan badrummet och dubbelsängen och består av två stycken tvåsittare som är placerad på var sida om bordet. Gott om sittplats för fyra vuxna personer.  Kuddarna i ryggstödet kunde, enligt min mening, ha varit högre.

På väggen finns tre överskåp med dörrar som totalt mäter; 168 cm brett, 30 cm högt och 29 cm djupt. Under skåpen finns en öppen hylla. En ljuskrona med tre spotlights i taket och två ljuspunkter i varje hörn på överskåpsraden ger bra ljus.

Mycket av lagerutrymmet under sittplatsen tas upp av teknisk utrustning. Sittgruppen kan göras om till en liten dubbelsäng med måtten 168 gånger 97 cm. I minsta laget för en vuxen men tillräckligt för småfolk.

På andra sidan mittgången finns ett skåp med plats för TV.

Här sover du skönt

Här sover du skönt


Sängplatser

Dubbelsängen är placerad längst fram i vagnen. God sovkomfort har prioriterats vid tillverkningen. Sängen är 195 gånger 138 cm. Madrassen är liggtestad och fick mer än godkänt. Under sängen finns ett lagerutrymme. Delar av detta kan nås via en utvändig lastlucka. På kortsidan över fönstret, längs hela vagnens bredd finns en rad med överskåp. Höjden på dessa är 37 cm medan djupet är 40 cm i snitt. Något mer nedtill och något mindre upptill. Raden innehåller tre skåp med dörrar. På sidoväggen är det två små hyllor och i hörnen i huvudänden av sängen två lässpotlights. Sovrummet kan delas av från resten av vagnen med ett draperi. Sittgruppen kan göras om till en säng för två små barn.

Duscha går bra, men här finns inget 220 volts eluttag

Duscha går bra, men här finns inget 220 volts eluttag


Förvaring och badrum

Utöver de förvaringsutrymmen som beskrivits tidigare har det skapats plats för ett hängskåp. Skåpet är 140 cm högt, 39 djupt och 48 cm brett. Hänghöjden är 133 cm. Under detta skåp är Trumatics varmluftsanläggning placerad. På höger sida av detta skåp finns en stor hylla överst. Under detta, TV bord och ett underskåp med lite lagerutrymme. I den integrerade gaslådan finns ingen ytterligare plats när reservhjul, två gastuber och spillvattentanken är på plats. Reservhjul och rullbar spillvattentank på 30 liter är standardutrustning. Totalt sett är det godkänt med lagerutrymme för två personer i vagnen, speciellt med tanke på att vagnen är en nio- månaders vagn. För användning i sträng kyla, med de behov det medför, är det inte mycket förvaringsutrymme att tala om. Inte heller om man skall ha med sig två barn. Sammanfattningsvis är det totalt sett godkänt med förvaring för två personer, men inte mer.

Badrummet är placerat vid sidan av köket och längst bak i vagnen. Detta är utrustat med duschgolv. Handfatsarmaturen har långa slangar och det finns ett fäste för dessa högt uppe på väggen. Att duscha går hur bra som helst. Handfatet är placerat i hörnet direkt när du kommer in. Över detta hänger en stor hörnspegel, under ett skåp med plats för en stapel handdukar. Till höger om handfatet, mot dörren, finns en handdukshängare. Mot den bakre väggen i vagnen hittar vi en Thetford kassettoalett och över den ett skåp med plats för det mest nödvändiga. Det finns ett fönster som inte går att se in eller ut genom, men som släpper in ljus och som kan öppnas för vädring. I taket en luftventil. Det finns en ljuspunkt i rummet och den befinner sig i hörnet över handfatet. Det finns inget uttag för 220 volt, så batteridriven rakmaskin eller rakhyvel är ett måste.

Klicka för större bild


Uppbyggnad

Vagnen är byggd på ett enkelaxlat helgalvaniserat AL-KO underrede på stålfälg.
Däckdimensionerna är 185/70 R14. Hjulkapslar är standard. Uppvärmningen är baserad på Trumatic 3002 gasanläggning för dusch och tvätt. Den fasta vattentanken är på 40 liter och är placerad under dubbelsängen. Denna har utvändig påfyllningstut. Vägledande pris för standardmodellen av vagnen är 133 900 kronor. I vagnen jag testade har det satts in ett extrautrustningspaket som kostade 15 200 kronor. Detta bestod av batteripack, elektrisk golvvärme och TV antenn. Utvändigt är det en traditionell vagn med fyrkantiga fönster. Bakdelen är stilig med sin vertikala ljusrad. Vagnen levereras med fyra olika tyger.

Litet men funktionellt kök

Litet men funktionellt kök


Kök

Köket är placerat längst bak i vagnen. Bänkskivan mäter 120 cm bred och 58 djup. Nedfälld Smew till höger mot den delbara väggen mot badrummet och kokdel från samma leverantör i mitten. Båda är i rostfritt stål och kan täckas över med var sin glasplatta. Längst till vänster på bänken är det lite avställningsyta.

Med två kockar i köket kan det vara trångt. Till höger på väggen mot badrummet har det skapats plats för en kryddhylla. Överskåpsraden består av två överskåp som båda är 60 cm breda, 26 djupa och har en invändig höjd på 36 cm. Ett av dessa två skåp är delat på mitten med en hylla.

Under kokplattorna har kylskåpet från Domestic funnit sin plats. Bruttovolymen är på 93 liter och har fast frysdel överst. Till höger om kylskåpet finns tre lådor. Samtliga är 33 cm breda och 44 cm djupa.

Överst befinner sig bestickslådan. Denna är sex cm hög. Låda nummer två är 34 cm hög medan den i botten har en höjd på 19 cm.

En ljuskälla under överskåpet, en liten taklucka och fönstret mellan överskåpet och bänkskivan ger tillräckligt med ljus i köket.

Det finns dock ingen fläkt eller plats för sophink.

Tekniska data

Caravelair Ambience Style 400

Totalvikt: 1 100 kilo.
Egenvikt: 820 kilo.
Total längd: 594 cm.
Karosslängd: 484 cm.
Invändig längd: 420 cm.
Total bredd: 210 cm.
Invändig bredd: 195 cm.
Total höjd: 258 cm.
Invändig höjd: 195 cm.

Läs mer här www.caravelair.tm.fr

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt