Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

20.1.12

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Test: Dethleffs Beduin 515 DB – elegant vagn till det platskrävande paret (2012–modell)

En del tycker att den är tråkig, andra tycker den är tidlös. Tyskproducerade Dethleffs Beduin bygger på många års erfarenheter och endast några få förändringar har skett under åren.

Elegant husvagn, perfekt för ett platskrävande par

Elegant husvagn, perfekt för ett platskrävande par


I 80 år har den tyska kvalitetsproducenten producerat husvagnar vilket syns tydligt på varenda liten detalj i både konstruktion, inredning och design. Det är också därför Dethleffs kostar mer än en annan husvagn med samma inredning. Man blir inte besviken när man köper en Dethleffs, för man kan räkna med att allt fungerar. Beduin 515 DB är den näst minsta av allt som allt 13 olika inredningar, så den finns också för storfamiljen. Denna modell är helt idealisk för ett par utan barn. Det går att bädda upp till barnbarnen i uppehållsrummet genom att matbordet fälls ned, så att man får en extra dubbelsäng.

Stor taklucka med ljusinsläpp och extra ljusbaldakin. Det ger fin belysning i husvagnen

Stor taklucka med ljusinsläpp och extra ljusbaldakin. Det ger fin belysning i husvagnen


Tung i klassen

Dethleffs Beduin är trots sin storlek en av de tunga i klassen och kräver därför också en bra dragbil. Har man det och hakar på husvagnen bak på bilen kommer man uppleva extremt bra körkvalitet med hög stabilitet. Det beror bl.a. på BPW chassi med stabilisator. Något som av säkerhetsskäl borde vara standard på alla husvagnar idag. Lastförmågan är långt över medel och det ger en enorm frihet att kunna ta med sig fritidsutrustning som cyklar på semestern. Och just det med vikten är en utfordring man ser i många husvagnar idag, men alltså inte när det gäller Beduin.

Dethleffs följer trenden med mörka lampmaterial

Dethleffs följer trenden med mörka lampmaterial


Inga överraskningar

Den utvändiga designen är klassisk med välkända stripes och färger. Det är inga överraskningar, och om 10 år kommer husvagnen fortfarande vara tidlös. Det har inte experimenterats eller lekts med färger som Dethleffs annars är så känt för. De mörka kanterna vid baklyktorna är nya men är bara till för att understödja det exklusiva utseendet. Invändigt går stilen också rakt igenom inredningen och man får mer känslan av att vara ombord på en exklusiv yacht. Kombinationen mellan det ljusa och det mörka har matchats bra och det är inga överraskningar.

Ljust och vänligt sovrum med klassisk fransk säng

Ljust och vänligt sovrum med klassisk fransk säng


Klassisk inredning

Inredningen är ytterst klassisk i förhållande till målgruppen. Det är rymligt i både sovrum, badrum, kök och uppehållsrum och framför allt plats för två personer. Den franska sängen i dubbelrummet gör att man inte behöver bädda upp varje kväll. Precis vid sidan ligger badrummet och man kan stänga till denna del av husvagnen så man kan gå upp på morgonen och göra sig klar ifred. Köket är inte så stort men har allt ett kök bör ha. Alla hårda vitvaror är av högsta kvalitet och levererade från Europas ledande fabriker som Dometic. Det är acceptabelt med utrymme. Uppehållsrummet består av en stor sittgrupp med hög sittkomfort, snygg belysning och ett stort matbord i mitten. Det är en fördel när man får gäster.

Många nyanser och mönster i tygerna som passar in i helheten

Många nyanser och mönster i tygerna som passar in i helheten


Kök och uppehållsrum matchar varandra designmässigt

Kök och uppehållsrum matchar varandra designmässigt


Flexibel storlek

Beduinserien finns i storlekar ända upp till 765 och det är tal om en mycket stor husvagn. Denna modell, 515, har en anpassad storlek både som resvagn och fastliggarvagn. Man har gott om plats på alla olika sorters semestrar och man får inte sin frihet berövad genom att man tar sig fram överallt med en husvagn av denna storlek. Omvänt har man också gott om plats när man ligger fast på ett ställe. Det är tal om en solid husvagn för vinteranvändning för dem som åker till Spanien hela vinterhalvåret. Om man hör till dem som använder sin husvagn mycket och minimum tre säsonger så är Dethleffs Beduin ett bra val då den solida konstruktionen gör att man undgår slitskador i samma grad som man ser hos de konkurrerande billigare märkena. På det sättet kommer man i längden spara pengar samtidigt med att man vill uppleva större komfort, när man använder den. När man investerar i en Dethleffs Beduin är det precis på samma sätt som när man köper kvalitet inom t.ex. bilar.

Litet funktionellt kök med lite avställningsytor

Litet funktionellt kök med lite avställningsytor


Fakta

Model: Dethleffs Beduin 515 DB – 2012 modell
Totallängd: 734 cm
Totalbredd: 230 cm
Totalvikt: 1 600 kg
Lastförmåga: 333 kg
Antal sovplatser: 4
Förtältsmått: 993 cm
Värmesystem: Truma S3002 blåsvärme

Läs mer här: www2.dethleffs.de/se/

Se också...
Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt