Kama Fritid

CampingSverige.se

30.3.16

Av: Johan Persson Fotograf: Johan Persson
Dela
 

Test Easy Camper: Byggd för äventyr och frihet

S Karossers senaste modell heter EC 8LH och är den första campern med sidodörr. Efter ett antal veckors testande vet vi vad denna produkt går för.

En camper kombinerar husbilens mobilitet med husvagnens flexibilitet. Möjligheten att koppla loss boendet från bilen är en frihet, lika så möjligheten att ta sig fram där en normalstor husbil ogärna gör sig besvär. Allt fler upptäcker fördelarna med en camper vilket inte minst S Karosser i Dorotea fått erfara. Företaget har fått ett rejält uppsving de senaste åren och är ett av få svenska branschföretag som exporterar till Tyskland.

Husvagn på Väg fick möjlighet att testa den senaste modellen EC 8LH-2,1 i några veckor. Ovanligt för denna modell är att entrédörren är placerad på sidan istället för på bakgaveln vilket innebär mer utrymme kring toaletten och köket. Ett stort fönster på bakväggen släpper in mycket ljus.  Vår testmodell är utrustad med komplett badrum - handfat, badrumsskåp, kassett-toalett och dusch. Trots den begränsade ytan fungerar utrymmet väl att använda.

Köket är av förklarliga skäl inte så stort, men smart designat.

Köket är av förklarliga skäl inte så stort, men smart designat.
Fotograf: Johan Persson


Funktionellt kök

Köket är placerat direkt till höger vid entrén. Köksytan är ganska kompakt men kompletteras av en uppfällbar avställningsyta, vilket är smidigt när grytor och ingredienser trängs att få plats när middagen tillagas. Spisen är 2-lågig och diskhon fyrkantig. Det finns en besticklåda, två andra små lådor samt ett större skåp för t ex kokkärl samt två överskåp. Uppfällbara lock täcker ytan ovanför spis och diskho när de inte används.

Kylskåpet med frysfack är från Dometic och placerat mitt emot köksbänken. Det drivs på el eller gas. Bredvid kylskåpet finns en stor garderob med belysning. Sittgruppen består av två soffor längs varje sidovägg, med ett bord fäst i sängens långsida. Här finns plats för fyra personer att slå sig ner. Fönster på båda sidorna släpper in mycket ljus och när mörkret faller finns det gott om stämningsbelysning samt små läslampor. Det finns flera ovanskåp vid sittgruppen. Sängen längst fram är bred och mäter 206x160 cm. Även i denna del finns belysning samt två små fönster.

Framkomligheten även på mindre vägar, är en stor fördel med en camper.

Framkomligheten även på mindre vägar, är en stor fördel med en camper.
Fotograf: Johan Persson


Lätt att vända

För att testa camperns köregenskaper tog vi den upp på Glasberget i Fritsla söder om Borås. Vägen upp är stundvis mycket smal med träd som sticker ut. Slutet är vägen också mycket brant, men vi tuffar på ändå, mycket tack vare bilens fyrhjulsdrift. När vi väl nått toppen behöver vi vända, men ett träd har blåst ned och ligger i vägen. Vägen är smal och det går inte att vända i ett svep. Men tack vare att detta är en normalstor bil, med ett hus på ryggen, så går det att trixa sig runt. Imponerande helt enkelt.

Easy Camper 8LH finns i två utvändiga utföranden - silver och vit. Inredningen kan fås i ljus och mörk (björk och cherry). I samarbete med Svenska Dynor kan S Karosser erbjuda ett stort urval av textilier med färg, sömnad, tyg, skinn med mera.

En camper är compact living på högsta nivå.

En camper är compact living på högsta nivå.
Fotograf: Johan Persson


Fakta Easy camper 8LH-2,1

Invändig längd: 430 cm
Invändig bredd: 206 cm
Invändig höjd: 195 cm
Bäddmått säng: 206x160 cm
Bäddmått sittgrupp: 120/90x200 cm
Vikt: 705 kg
Färskvattentank: 60 liter
Gråvattentank: 45 liter
Värmepanna: Alde 3020
Anpassad för: europeiska och japanska pickups med 1,5-hytt

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt