Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

19.11.10

Av: Bjørn Solberg, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Test: Hobby Prestige 610 UL

Tyska Hobby är en välkänd producent av huvagnar. Det är inte få av dessa som rullar på norska vägar. Tvärtom. Denna 2011 – modell som vi har tittat närmare på sätter inte Hobbys rykte på spel.

Kök

Köket är placerat direkt till höger när du kommer in i vagnen. Köksbänken är på 170 x 67 centimeter med en arbetshöjd på hela 90 centimeter. Mitt på bänkskivan är diskhon nedfälld tillsammans med de tre kokplattorna. På båda sidor, och framför plattorna och diskhon är det stor arbetsyta. Det blir trångt om det skulle vara tre arbetande kockar här, men det går, tack vare att det längst till vänster på bänken finns en extra plats. Mellan sovrummet och köket har det skapats plats för ett kombinerat bar och TV-skåp. Detta är vändbart så att TV tittande kan göras både från köket och salongen, eller från sovrummet. Över köksbänken finns fyra överskåp av varierande djup. Höjden är 48 centimeter och bredden 138 centimeter. Skåpen är avdelade med ett hyllplan. Under överskåpet har det satts in en Dometic fläkt. Längst till höger finns ett femte överskåp som har genomsiktig dörr och invändig belysning.

Klicka för större bild


Under kokplattorna är kylskåpet, ett Thetford med fast frysdel placerat. Totalvolymen är 115 liter. Under diskhon hittar vi en lådsektion. Samtliga fyra lådor är 52 centimeter djupa och 42 centimeter breda. Överst är bestickslådan som är nio centimeter hög. De tre nästkommande har en höjd på 13 centimeter. På bägge sidor av kylskåpet och skåpraden är det skåp, till höger ett utdragbart skåp med två hyllor. Över detta skåp är en öppen hylla. Belysningen i köket är riktigt bra. En stor ljuskälla med fyra glödlampor sitter i taket ovanför köksbänken. Utöver den finns två spotlights integrerade i fläkten. Sophinken sitter på entrédörren. Sammanfattningsvis är detta ett inbjudande och praktiskt kök som gör sig förtjänt av en femma.

Klicka för större bild


Uppbyggnad

Vagnen är byggd på ett helgalvaniserat underrede med dubbel axel. Däckdimensionerna är 155R13 84N. Reservhjul är inte standard. Standard är däremot Winterhoff WS 3000 säkerhetskoppling. Uppvärmningen av vagnen och vattnet är det Truma som sköter. Varmvattentanken är på 50 liter. Elektrisk golvvärme är standard. Färskvattentanken är på 50 liter och har utvändig påfyllningstratt och är placerad under sittgruppen. Vagnens utsida präglas av bågar och avrundade hörn på fönstren. Utvändiga färger är standard Hobby och den finns ingen anledning att säga något ont om. Diskret i färgvalet. Entrédörren är av stalltypen med fönster, flera hyllor och plats för sophink. I hörnen utvändigt har Hobby en förkärlek för plast. Jag har sett tillfällen på tidigare modeller där denna plast har spruckit sönder.

Klicka för större bild


Toalett

Sanitetsrummet är placerat mitt emot köket. Ett litet rum men platsen är bra utnyttjad. Till höger är en Thetford kassettoalett och i hörnet till vänster är handfatet. Totalt finns åtta skåpsdörrar i det lilla rummet. Det största skåpet är det som är placerat under handfatet. Samtliga ytor från handfatets höjd och upp till taket är täckt av speglar. Två trevliga detaljer är designade på handfatets blandare som har en- hands grepp, samt på de två trevliga tandborstglashållarna. Belysningen är mycket imponerande. En kraftig ljusskena i hörnet på handfatet upp till taket samt fyra spotlights i taket ger mycket bra belysning. Rummet är utrustat med egen taklucka och duschgolv. Ett bra badrum på liten yta. Kanske lite väl mycket speglar på väggarna då man snabbt kan tröttna på att putsa alla dessa.

Klicka för större bild


Sittgrupp

Salongen är placerad längst bak i vagnen. Det är gott om plats att bänka åtta vuxna och sittkomforten är mycket bra. Belysningen består av en takkrona med sex ljuspunkter. I vart hörn finns det spotlights. Utöver det är det ljusskenor under varje spotlight. Det är också ljusskenor under hela skåpraden. Totalt sett ger detta ett ljus som tillfredställer även en 50-åring som mig. Över hela sittgruppen är det överskåp. I dörrkarmarna på dessa är det en ljusskena som ger ljus inne i skåpen. Skåpen varierar i storlek och all plats, även i hörnen är väl utnyttjad. Under skåpsraden är det en öppen hylla hela vägen. Två öppna hyllor hittar vi också i hörnen. Under sittgruppen finns det mycket lagringsutrymme. Det är en inbjudande och behaglig sittgrupp med ett stort bord. En stark femma för den här delen av vagnen.

Klicka för större bild


Förvaring

Utöver det lagringsutrymme som redan beskrivits är vagnen utrustad med en garderob. Denna är placerad mellan sittgruppen och badrummet. Hängdelen av skåpet är 122 centimeter högt, 55 djupt och har en bredd på 75 centimeter. Hänghöjden är på 118 centimeter. Till höger om det finns fyra små öppna hyllor. Mellan garderoben och sittgruppen är det skåp och hyllor från golv till tak och hela vägen är bredden 30 centimeter. Nederst är det ett skåp som är 50 centimeter djupt och 65 centimeter högt. På toppen av detta är det en bordsskiva, därefter följer en liten hylla innan det hela avslutas med ett skåp med glasdörr. Detta skåp är 42 centimeter djupt och 61 centimeter högt. Också i den integrerade gasbehållaren finns lite plats till övers efter att all standardutrustning är på plats. Sammanfattningen blir att det finns mer än nödvändigt med lagerutrymme för de fyra personer som vagnen är beräknad för. Det mesta av utrymmet är också lättillgängligt.

Klicka för större bild


Sängplatser

De fasta sängarna är placerade längst fram i vagnen. Två enkelsängar med mittgång och nattduksbord mellan, liggytan på var och en av dessa är på 91 x 200 centimeter. Provliggning är genomförd och sammanfattningen blev att det är mycket bra madrasser. Över nattduksbordet har gjorts plats till ett skåp med hylla. På bägge sidoväggarna och på bakväggen är det överskåp. Totalt nio stycken och dessa
är 47 centimeter höga. Djupet varierar från 30 till 36 centimeter och bredden från 37 till 80 centimeter. Över bägge huvudändorna finns tre öppna hyllor. Under sängarna finns mycket lagringsutrymme. Höj/sänkmekanismen ger enkel åtkomst. Rummet under den ena sängen har också en utvändig lastlucka.
Sovrummet har egen taklucka samt fönster på långsidan över bägge sängarna. Alla utrustade med mörkläggningsgardiner. Sovrummet kan delas av från resten av vagnen med en solid skjutdörr. Sittgruppen kan göras om till en stor dubbelsäng. Liggytan blir 230 x 193 centimeter.

Se också...
Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt