Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

1.2.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Test: Isabella Universal 420 (2011-modell)

CampingSverige.se hjälper dig med att hitta rätt förtält. På en vintercampingtur till Österrike har vi testat detta Isabella Universal 420. Vi testar dess funktioner under stränga vinterförhållanden och uppsättningen och till sist en sammanfattning. Du kan också se en video på testet. Se nedan.

Klicka för större bild


Varför förtält?

Man kan börja med att fråga sig själv varför man över huvudtaget skall ha ett förtält med på vintercamping. Det finns flera anledningar: det ger mer plats att vara på, vid fint väder kan man sitta ute, det ger mer plats för campingmöbler, grill, pjäxor och skidor, det fungerar som värmesluss så man bättre håller värmen inne i husvagnen.

Klicka för större bild


Första intrycket

När man öppnar förtältsväskan från Isabella får man redan vid första ögonkastet ett intryck av att man har köpt kvalitetsprodukt. Alla delar är nedpackade, gardiner ligger i påsar för sig och instruktionsboken är mycket utförlig.

Klicka för större bild


Uppsättningen är överraskande lätt

Det krävs inte mycket för att sätta upp detta förtält och man får otroligt stor glädje av det. Börja med att lägga ut alla stänger där de skall användas.

Klicka för större bild


På med underkjolen – det er vinter

Underkjolen på tältet sätts på husvagnen. Den gör att det inte drar in i tältet och man får därmed ett väsentligt varmare förtält.

Klicka för större bild


Tältduken förs in i tältskenan

Därefter förs tältduken in i tältskenan på husvagnen. Det kan göras av en person, men det är lättare om man är två. Det praktiska fix on beslaget sätts på där takstängerna skall sitta. De kan bara monteras på ett sätt.

Klicka för större bild


Förtältet tar form

Nu kan stängerna samlas och förtältet börjar ta form. Det är många stänger men det beror på att det under vintercamping krävs en rejäl konstruktion. Börja med takstången i mitten och arbeta därnäst ut mot ena hörnet och sedan mot det andra. När alla stänger är monterade och duken uppstramad justeras höjden på förtältet.

Klicka för större bild


Svårt att slå i tältpinnar på vintern

Nu är det dags att slå i tältpinnarna vilket kan vara en utfordring vintertid om det är frost. Hörnen är viktigast. Använd Tarzan tältpinnar. Kom ihåg och kolla så att du har med dem hemifrån. För att förtältet skall sluta helt tätt kan man med fördel lägga upp snö på kanterna.

Klicka för större bild


Extra utrustning – en dörrmarkis

På denna modell monteras det också en extra dörrmarkis. Den gör att snön inte kommer in i förtältet när dörren öppnas.

Klicka för större bild


Lägg ett bra golv

Ett bra vintertips är att lägga Isabella ground cover i botten av tältet. Det syntetiska materialet kan inte suga fukt och gör golvet gångsäkert. Ut över att vara praktisk ger det också mer trivsel.

Klicka för större bild


Fakta

Bredd botten: 440 cm
Djup: 230 cm
Antal dörrar: 4
Udvändig gräskant
Husvagnslängd min. 600 cm
Vikt: 53,7 kg
Det nya Universal 420 modellen är optimerad i design, funktionalitet och material. Materialet gör att det är lätt att hålla rent. Designen gör också att man kan montera dörrmarkis och utbyggnad i gaveln, om man vill ha mer plats.

Klicka för större bild


Sammanfattning

Isabella Universal 420 är både lätt att sätta upp även om det är fler stänger att hålla koll på, men det krävs för att det skall kunna bära snön på taket.

Det nya materialet gör att det ör lättare att hålla rent även om det kostar lite extra kan det varmt rekommenderas att ta med ground coveret.

Isabella är inte något billigt tält men kvalitén är också i topp. Det förmodas spela in när man har sitt förtält uppsatt under lång tid och i hårt väder. Till detta kommer också den service man får från ett välutbyggt återförsäljarnät över hela landet.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt