Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

5.5.10

Av: Bjørn Solbjerg, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Test: Knaus Sport 500 EU (2010-modell) – sportig lättviktare

Knaus Sport 500 fås med fem olika planlösningar. Bobil & Caravan har testat en av dem.

Klicka för större bild


Kök

Köket i vagnen är placerat mellan sovrummet och entrén. Köksbänken är 111 centimeter bred, 64 cm djup och har en arbetshöjd på behagliga 95 cm. Till vänster om den finns en traditionell spis med gasplattor. De tre plattorna är placerade på rad och det finns gott om plats mellan dem. Därmed kan man använda tre relativt stora grytor samtidigt. Till höger finns diskho med lock som är från Dometic, även den nedfälld. Framför kokplattorna finns användbar arbetsyta. I detta kök är det möjligt för två kockar att jobba samtidigt. Under gasspisen finner vi ett 110 liters kylskåp med en fast frysdel. Till höger om kylskåpet finns en bestickslåda som är 46 cm bred, 10 cm hög och 38 cm djup. Under lådan ett skåp som är avdelat med hyllplan. Detta är 70 cm högt, 50 cm brett och har ett djup på 59 cm. Överskåpen består av två skåp som båda är 53 cm breda, 34 cm djupa och 42 cm höga. Skåpet till höger är avdelat med en hylla och är helt klart tilltänkt som förvaring av assietter, koppar och glas. Det finns två spotlights under överskåpet samt en Heiki panorama taklucka och ett stort fönster mellan bänkplattan och överskåpet, vilket ger bra arbetsljus. Sammanfattningsvis är detta ett väl fungerande kök som är i stånd att betjäna fler än det antal personer vagnen är tilltänkt för. Minus är frånvaron av fläkt.

Klicka för större bild


Sängplatser

Sport 500 EU levereras i fem varianter där val av sängtyp är avgörande för resten av planlösningen. I den vagn vi testat är sovrummet placerat främst i vagnen och består av två enkelsängar med en mittgång mellan. Storleken på de två sängarna är 86 x 200 cm och standardmadrasserna är av god kvalitet. Genom att dra ut en platta över mittgången görs enkelsängarna om till en dubbelsäng och den totala ytan blir då hela 207x200cm. Med andra ord förträffligt gott om plats för mor- eller farföräldrarna som har med sig barnbarnet på campingtur. Sängarna är placerade relativt högt vilket gör att det finns mycket lagerutrymme under dem. Den ena delen har åtkomst utifrån via en lucka. Den enda belysningen som finns i sovrummet är en spotlight i var huvudända. Här borde producenten ha kostat på en ljuskälla i taket. Över sängarna finns en lång rad med överskåp som erbjuder mycket förvaringsplats. På kortväggen mellan sängarna och överskåpet finns en lång öppen hylla med plats för småsaker. Under den också en öppen hylla, på nivå med madrasserna. Sovrummet har även välsignats med ett nattygsbord mellan sängarna.

Klicka för större bild


Förvaring

Förvaring är den här vagnens stora styrka. Vagnens storlek, tagen i betraktning, finns det mycket skåpsplats men det är speciellt under sängarna som det finns mycket utrymme för förvaring. Utöver den skåpsplats som är beskriven finns två högskåp på var sida av badrumsdörren. Till vänster ett hängskåp som är 140 cm högt, 54 cm brett och har ett djup på 57 cm. Hänghöjden är på hela 135 cm. Till höger ett skåp som går från golv till tak och har en höjd på 196 cm, en bredd på 18 cm och ett djup på 57 cm. Skåpet har två dörrar och fyra hyllor. Någon del av detta skåp kommer säkerligen att ockuperas av kökschefen. Mellan köket och sovrummet har det placerats två stora öppna hyllor. Här har det avsatts plats för TV-skärmen, så att denna kan ses från både köket, sittgruppen och sovrummet. Delar av dessa två hyllor kan stängas till med en jalusidörr. Också i den integrerade gasförvaringen finns mycket plats, även efter att allt det obligatoriska finns på plats. Den utvändiga lastluckan för åtkomst under en av sängarna i sovrummet är också ett plus.

Klicka för större bild


Sittgrupp

Längst bak i vagnen hittar vi sittgruppen. Med lite god vilja kan sex personer bänka sig i gruppen. Provsittningen avslöjade att de fyra personerna som får platserna mot vagnens långsida sitter bra. Det gör inte de två som sitter mot det bakre fönstret. Här är själva sittytan lite för kort för vuxna, men säkert kanon för lite mindre barn. Belysningen är bra med en taklampa och fyra spotlights som sitter placerade under överskåpen. Över hela sittgruppen finns en överskåpsrad där djupet är 30 cm. Bredden varierar från 40 till 70 cm och höjden är 63 cm. Samtliga är avdelade med en hylla. Fyra har skåpsdörr och två är öppna. I hörnen mellan sittgruppen är det gott om lagerplats, trots att lite av det används för teknisk utrustning. Här hittar vi bland annat vattentanken.

Klicka för större bild


Bad

Badrummet är placerat mittemot köket. Till vänster är en vridbar Thetford kassett toalett och till höger ett handfat med skåp under. Detta skåp är 29 cm djupt och 50 cm högt medan bredden varierar från 35cm till 55 cm. Skåpet är avdelat med en hylla. Över handfatet sitter en stor spegel och till vänster om den rummets andra skåp. Höjden är 75 cm, bredden 37cm och djupet 9 cm. Skåpet är avdelat med två hyllor. Belysningen består av två spotlights över handfatet. Det finns ingen taklucka på toaletten, men det är en luftventil i taket. Golvet i badrummet är utrustat med duschbrunn. Huvudintrycket av badrummet är att det är litet, men funktionellt. Två minus är dock avsaknaden av krokar till handdukar och materialvalet i nedre delen av inredningen. Lite simpel vit plast drar enligt min mening ned.

Uppbyggnad

Ett helgalvaniserat enaxlat AL-KO underrede med stabilisator är vagnens grund. Däckdimensionen är 185/R14C. Stålfälgar utan dekorations navkapslar är standard, det finns inget reservhjul. Varmvatten och värme är det Trumatic som sköter. Utöver det, i vagnen vi testade, finns elektrisk golvvärme. Den rullbara vattentanken är på 45 liter och är lättillgänglig via en utvändig lucka. Samtliga fönster har solskyddsgardiner. Vagnen har två takluckor, en av dessa är en panoramalucka från Heiki. Utvändigt går färgerna i vitt och grått med blå och grå linjer. Bakljusen är runda och placerade på rad ovanför varandra. Vagnen har totalt sett ett behagligt yttre, men kanske lite väl konventionellt. Entrédörren är av typen stalldörr och har myggnät.

Tekniska data

Totalvikt: 1400 kilo.
Egenvikt: 1230 kilo.
Total längd: 728 cm.
Karosserilängd: 532 cm.
Total bredd: 232 cm.
Total höjd: 257 cm.
Innvändig längd: 500 cm.
Innvändig bredd: 216 cm.
Innvändig höjd: 196 cm.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt