Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

24.11.10

Av: Truls Farner, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Test: Mc Louis Tandy 673g

Runt staden Poggibonsi, belägen i hjärtat av Toscana mellan Florens och Siena, ligger majoriteten av Italiens husbilsindustri. Här finns fem fabriker och vi pratar enbart om husbilar. En av dem tillhör SEA-gruppen och i ett nytt bygge produceras märkena Mobilvetta, Mc Louis och Miller. Vi tittar närmare på MC Louis Tandy 673g.

SEA täcker flera segment på marknaden, Mobilvetta tillhör de mer påkostade bilarna, Mc Louis mellanskiktet och Miller de rimligare bilarna. Alla är kända namn, åtminstone i Norge, men Mc Louis har varit på marknaden i åratal, då huvudsakligen på Vestlandet och i Nordnorge. Nu finns bilarna också på Østlandet och de kommer nog blandas upp med konkurrenterna i den norska volymklassen. Mc Louis har gått från att vara typiska billighetsbilar till att uppgraderas till kvalitetsbilar i ett tempo som har gjort intryck i Tyskland. Men även här finns modellserier i olika prisklasser, fem allt som allt, som alla kan levereras som halvintegrerade och tre av dessa dessutom som alkovbilar. Bilen vi ser här är en halvintegrerad Tandy som är den dyraste serien. Även planlösningen är toppaktuell, två enkelsängar bak och med dusch och toalett på var sida om dem.

Klicka för större bild


Sittgrupp

Sittgruppen är som vi ser den i majoriteten av husbilarna i denna klass: L-soffa, sidosittare och vändbara förarstolar. Men det är inget hinder med det, här sitter fem personer bra. L-soffan kan själfallet göras om så att två personer sitter med bälten i körriktningen. Ryggen i baksätet är formad med stöd för korsryggen, men inte tillräckligt bra så ta gärna med soffkuddar hemifrån om personer sitter här under körning. Bordet mäter 100 x 69 cm och det kan skjutas i båda riktningarna plus sänkas till sänghöjd. Med hjälp av tilläggskuddar kan det bäddas upp en säng med måtten 205 x 117/135 cm, alltså en dubbelsäng. I sidogruppen är gasbehållaren placerad men det finns fortfarande lite utrymme till förvaring. I baksätet står vattentanken och tryckvattenpumpen.

Klicka för större bild


Badrum

Badrummet och duschen är på var sin sida i bilen vid fotändan av sängarna. Duschen är bra utförd och bra fogad och mäter 70 x 75 cm och är näst intill cirkelrund. En rund taklucka täcker hela taket i duschen och den kan vippas upp i bakkant. Det finns en spotlight och ett litet säte. Toaletten mäter 93 x 82 cm och när skjutdörren stängs har du precis den plats du behöver för att använda toalett och handfat. Under handfatet är det ett rejält skåp, men det lilla väggskåpet saknar hylla och är lite opraktiskt. Över toaletten är en smal hyllsektion, denna kunde gott ha varit utrustad med dörr och haft bättre förvaring. En spotlight och en LED ljusrad ger tillräckligt med ljus och tacklucka ger vädringsmöjlighet. Rummet har potential för mer förvaringsutrymme, annars var vi nöjda med utförandet.

Klicka för större bild


Köket

Köksbänken i vinkel mäter 92 x 53/95 x h 93 cm. Bänkskivan är gjord i tjock glasfiber, men ser ut som de konstgjorda stenplattor som används i dyrare bilar. Det är diskho och ugn med grill och fyra kokplattor. Vädring är inget problem, utöver fläkt finns vädringsfönster och taklucka med fläkt över själva bänken . Till vänster är ugnen placerad, till höger två mindre lådor och ett skåp under dem. Inne i vinkeln är platsen inte utnyttjad, 40 x 50 cm kunde lätt ha använts på ett praktiskt sätt. Överskåpen är bra och har fina dörrar med LED dekorationsbelysning. På motsatt sida står kylskåpet av typen Dometic RM 7655L med 143 liter nettovolym, därav 26 liter frys. Bra kök trots lite slöseri med plats.

Klicka för större bild


Sängar

Båda sängarna mäter 192 x 80 cm och har 10 cm tjocka madrasser på fjädrande träribbor. Madrasserna ligger 95 cm över golvet och två steg leder upp till sängarna. Om man önskar kan också en planka och en madrass fylla det mesta av mellanrummet mellan sängarna. Enkelsängar med god åtkomst och behagliga madrasser, vi tror de flesta kommer trivas här. Klädskåpet är placerat mellan sängarna, för övrigt är det endast två överskåp, resten hyllor. Detta vägs upp av ett rymligt skåp under fotändan på den ena sängen. Av belysning finns en taklampa och två läslampor. Under varma dagar är två vädringsfönster och taklucka en nödvändighet så vi hade gärna sett att takluckan med fläkt hade varit placerad här istället för över köksbänken. Där finns fläkt så en vanlig taklucka hade varit tillräcklig. I sovrummet är det skönt att kunna låta fläkten i takluckan suga ut luften och samtidigt ha en glutt på fönstren öppen vid varje säng som släpper in friska brisar. Bra sovrum.

Klicka för större bild


Påbyggnad

Garaget under sängarna där bak mäter 220 x 111 x h 110 cm, bra mått för två cyklar plus lite till. Det är en lucka (90 x 140 cm) på var sida av bilen och lampa på insidan av dem. Inne i garaget finns åtkomst till värmaren. Klädskåpet mäter 48 x 48 x h 100 cm och är som tidigare nämnts placerad mellan sängarna där bak. Lite dåligt med överskåp i sovrummet, hyllor är inte så praktiskt under körning men detta kompenseras av utrymmena under sängarna. Vi har tidigare sett slöseri med förvaringsutrymme på toaletten och i köksbänken.

Klicka för större bild


Tekniskt

Bilen var utrustad med Truma Combi 4 E, men vi antar att Combi 6 (6kW) kommer bli den mest efterfrågade. Det är i alla fall elektrisk golvvärme som tillhör ett vinterpaket tillsammans med uppvärmd och isolerad spillvattenstank. Vidare är det ugn med fyra kokplattor, fläkt, taklucka med fläkt, tryckvattenpump och kylskåp med separat frys. Alla bilar som normalt kommer till Norge har klimatanläggning och de största motorerna, 2,3 och 3,0 liter och kan levereras med eller utan automat.

Klicka för större bild


Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Dethleffs
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt