Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

30.10.10

Av: Bjørn Solberg, Bobil & Caravan Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Test: T@B L400

Detta är en vagn i lättviktsklassen som passar ett par med ett litet barn och som väcker uppmärksamhet med sitt retroutseende. Med denna vagn kan man resa land och rike runt och även de bredaste som smalaste vägar går lätt att ta sig fram på med en T@B L400.

Klicka för större bild


Sittgruppen

Sittgruppen är placerad längst fram i vagnen och denna utgörs av en ensits i ena hörnet och en tvåsits i det andra. Här finns plats för två vuxna och ett barn. Sittkomforten är bra, men inte mer än så. Över var och en av sittplatserna finns ett fönster av typen koöga. Ett av dessa utgör tillsammans med två öppna hyllor och en smal och öppen hylla över fönstret på kortväggen, skåpsplatsen i sittgruppen. Under tvåsitsen är den fastmonterade vattentanken placerad. Denna upptar det mesta av utrymmet där. Det finns också något litet utrymme under ensitsen. Bordet kan fällas ned och göras om till en säng.

Klicka för större bild


Kök

Köksdelen ligger till vänster i vagnen direkt när du kommer in genom entrédörren. Köket har helt klart prioriterats när vagnen ritades. På det längsta stället är bänkskivan 155 cm och har ett djup på 62 cm. Längst till vänster hittar man diskhon och i mitten en Dometic gasspis med tre plattor. Det är frikostigt med avstånd mellan plattorna och det ger gott om plats även mellan grytorna. Längst till höger finns det en ganska rejäl avställningsyta. Denna del av bänkskivan kan fällas ned och är också en bra arbetsplats framför spisen. Arbetshöjden på bänkskivan är hela 94 cm. Köket har ingen fläkt. Under diskhon finns ett rymligt skåp vilket har ett djup på 62 cm, en bredd på 58 cm och en höjd på 74 cm. Skåpet är avdelat av ett hyllplan. En liten del av utrymmet i skåpets nedre del försvinner på grund av hjulbågen.
Till höger om detta skåp finns en lådhurts där den översta lådan är en bestickslåda. Denna är 15 cm bred, 53 cm djup och har en höjd på 8 cm. Med andra ord inte mer plats än nödvändigt. Under bestickslådan är en stor låda med två nätbehållare. Bredd och djup är detsamma som för bestickslådan. Höjden är däremot 74 cm. Längst till höger under bänkskivan finns kylskåpet, ett 78 liters Dometic med fast frysdel. Överskåp finns det två. Dessa är 30 cm djupa, 54 breda och 25 höga. Ett av dessa kunde med fördel ha delas av i två med ett hyllplan. Två spotlights under överskåpet, taklucka och ett stort fönster mellan överskåpet och bänkskiva ger kocken tillräckligt med arbetsljus. Här kan alla vagnens tre inneboende laga mat tillsammans.

Klicka för större bild


Toalett

Toaletten hittar man mittemot köket, mellan sittgruppen och klädskåpet. Till höger finns en vridbar Thetford kassettoalett och i hörnet till vänster är handfatet placerat. Över handfatet är det ett fönster av typen koöga som skärmas av med en skjutbar spegel. Spegeln täcker därmed hela ytterväggen och kortväggen över handfatet. Två öppna skåp och en öppen hylla samt gott om skåputrymme under handfatet ger nödvändigt förvaringsutrymme i badrummet. Egen taklucka samt ljuslister i hörnen över handfatet ger bra ljus. Duschen är utrustad med duschgolv och munstycket har lång slang. Det är dock inte rekommenderbart att duscha i själva badrummet då väggar och skåp varken är i vattenfast material eller skyddade mot fukt. Sammanfattningen är helt ok, ett rymligt och funktionellt badrum.

Förvaring

Utöver det förvaringsutrymme som beskrivits ovan har vagnen en garderob där det har bakats in en del hyllplats. Denna är placerad mellan badrummet och dubbelsängen. Höjden är 130 cm, bredden är 40 och djupet 74 cm. Hänghöjden ligger på 104 cm. I den delen där den fristående gastubsbehållaren befinner sig är det fullt när två tuber är på plats. Så långt har vagnen inte mycket lagerutrymme att skryta med, men betyget godkänd räddas av att det finns en hel del utrymme under dubbelsängen.

Klicka för större bild


Sängplatser

Den permanenta dubbelsängen är placerad längst bak i vagnen. Liggytan är 200 x 135 centimeter. Madrassen var lite hård för min smak så jag hade nog kostat på mig en extra bäddmadrass. I fotänden och huvudänden finns två små öppna skåp. Utöver dem också en öppen hylla i fotänden. Det är det som finns av skåpsplats i sovrumsdelen. På grund av snedtaket finns inte någon överskåpsrad längst bak i vagnen, däremot ett stort fönster. Detta kan inte betjänas manuellt utan öppnas och stängs elektriskt. En lässpotlight i huvudändan är det som utgör belysningen i sovrumsdelen. När sittgruppen är omgjord till sovplats mäter denna 20 x 80 centimeter.


Klicka för större bild


Uppbyggnad

Fundamentet i vagnen är ett Al-KO helgalvaniserat underrede på en axel. På den vagnen vi testat var det aluminiumfälgar och däckdimensionen låg på 205/65R15. Designmässigt är vagnen mycket speciell, med koöga fönster på långsidorna. Den sluttande bakväggen ger nostalgiska minnen om de en gång så populära äggen som på sin tid körde omkring på landsvägarna. Retro är också de runda och fristående baklyktorna. Med en lite större bil framför vagnen kommer föraren ha sikt över trafiken bakom vagnen. Gasbehållaren är bågformad och fäst till draget. Uppvärmningen av vagnen och varmvattnet är det Truma som sköter. Vattentanken är placerad under sittgruppen och har utvändig påfyllning. Vagnen produceras inte med golvvärme eller vattenburen värme. Därmed är detta inte en vagn för de tre kallaste månaderna i vinterlandet Sverige. Den aerodynamiska utformningen och dess låga vikt ger mycket goda köregenskaper. Detta är en vagn som kommer väcka uppseende på campingplatser och ute på vägarna.

Fakta

Totalvikt: 1 350 kg
Egenvikt: 870 kg
Total längd: 400 cm
Total bredd: 232 cm
Invändig höjd: 195 cm

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt