CampingSverige.se

30.1.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Test: Vintertest av Caravelair Brasilia 556 (2011 modell)

På en vintercampingtur till Österrike har CampingSverige.se testat denna Caravelair Brasilia 556 årgång 2011. Vintertestet fick optimala förhållanden med 22 minusgrader och vintervägar i stort sett hela vägen till Österrike. Läs vidare om hur den här husvagnen klarade testet.

Klicka för större bild


Vintertest av Caravelair Brasilia 556

Som utgångspunkt är detta en sommarhusvagn som har vinteroptimerats, vilket bland annat betyder att det har installerats ett bättre värmesystem än det den kommer med från fabriken. Den har också fått golvvärme.

Med den här extra utrustningen var det ytterst spännande att se om en husvagn för under 100,000 skulle klara av riktig vintercamping. Läs hela artikeln om vinteroptimering genom att klicka på länken nedan.

Klicka för större bild


Bra inredning för barnfamiljen

Inredningen är helt idealisk för en barnfamilj med två barn. I den bakre delen finns två kojsängar och här har lagts in extra värmeslingor så att barnen inte fryser. Här finns också badrummet där det har monterats en extra handdukstork för att ge ännu mer värme i just denna del av vagnen. Det är också väldigt behaglig att rumstemperaturen kan komma upp på min. 23 grader, speciellt när man skall ta en dusch.

Man bör dock vara medveten om att handdukstorken endast går på ström och den drar rätt mycket när det är kallt.

Klicka för större bild


Stort förvaringsutrymme under sängen

Vagnen har ett väldigt stort förvaringsutrymme under dubbelsängen där man kan förvara många praktiska saker. På vägen till och från Danmark hade vi t.ex. campingmöbler och skidpjäxor där. Den stora garderoben och duschen kan också användas som torkskåp till ytterkläder om man inte vill använda campingplatsens faciliteter till det. Det kan man på de flesta ställen.

Klicka för större bild


Litet praktiskt kök

I mitten av husvagnen är ett litet funktionellt kök med allt det som behövs. Det är egentligen överraskande mycket skåpplats och förvaringsutrymme om man tänker på husvagnen storlek.

Klicka för större bild


Trevlig sittgrupp

Vi är två vuxna och två barn och det går precis. För sommarcamping är det inga problem med liten plats för man är mer utomhus då, men under en vintercamping kan det bli trångt. Det går dock att lösa genom att barnen använder sina kojsängar till lek.

Uppehållsrummet är där man äter och spelar spel efter en lång dag på skidor.  

Klicka för större bild


Stort badrum

Badrummet i denna modell är mycket väl inrett och det är perfekt med duschkabin. Som extrautrustning har det monterats handduksvärmare, vilket ger en perfekt värmefördelning i badrummet.

Klicka för större bild


Uppvärmning av husvagnen

Vagnen värms upp med både el och gas. På denna tur frös det ned till minus 22 grader men det var inte några problem för husvagnen. Enda minus med det är att den slukar en massa ström och drar en del gas. I Österrike lönar det sig oftast att använda gas medan det kan vara billigare med el i Norden. Det smarta i Österrike är att man kan koppla på gas och sedan betala efter hur mycket man använder, så man behöver alltså inte bekymra sig för om man har tillräckligt.

Klicka för större bild


Trumas DuoControl

Om du använder dina egna gastuber kan det rekommenderas att få DuoControl monterat, som gör att du mycket lätt kan byta från en flaska till en annan.  När första flaskan är tom vrids bara kranen (DuoControl) och man får gas från tub nummer två.

Köregenskaper och rengöring

Husvagnen låg stabilt på vägen, både på landsväg och motorväg, så köregenskaperna mycket goda. Under en vintercamping bör du räkna med att husvagnen blir mycket skitig, men det är bara på ytan och det tvättas lätt bort när det är töväder. Så låt det vara och du slipper riskera att repa vagnen.

Klicka för större bild


Sammanfattning av testet

Det absolut mest positiva med testet var att vi kunde hålla värmen även då det var 22 minusgrader ute. Med andra ord kan sammanfattningen bli att det helt klart är möjligt att vintercampa i en så kallad sommarvagn. Genom att vinteroptimera den får man också glädje av komforten även under yttersäsongerna, vår och höst.
När det nu är sagt så måste ändå sägas att man dock inte upplever, av naturliga skäl, samma komfort som i en husvagn som är byggd som vintervagn. Men de är också långt dyrare. Därtill kommer också att man måste räkna med väsentligt högre förbrukning av gas och värme.

Det viktigaste är dock att det faktiskt fungerar.

Caravelair återförsäljare: www.caravelair.tm.fr

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt