Housecar

CampingSverige.se

24.2.15

Av: Johan Lotand Fotograf: Johan Lotand
Dela
 

Thomas Petersson är alltid på väg

Thomas Petersson, en av landets populäraste komiker, är alltid på väg. Husbilen fungerar både på jobbet och till semester.

Thomas kör en Challenger, ett franskt märke som importeras av Forsbergs Fritidscenter.

Thomas kör en Challenger, ett franskt märke som importeras av Forsbergs Fritidscenter.


Thomas är bondgrabben från Röinge i södra Halland som tog steget upp på scenen och nu har blivit en av våra mest älskade komiker. När han inte är på TV åker han land och rike runt och underhåller oss. Vid den här intervjun hade han precis avslutat den hyllade stand-up-turnén ”Skakad inte störd” med åttiotre föreställningar på ett och ett halvt år.

Han har de senaste åren också klarat av tretton egenproducerade farser och en musikal. Däremellan gör han företagsgig där han ena sekunden är hos en husbilsförsäljare nära dig för att i nästa sekund landa med flyget i Liverpool och göra folk där glada.

– I Sverige reser jag väl fyra-fem tusen mil om året i jobbet. Ofta sitter jag i min Volvo V60 men på turnéer som Diggiloo blir det som regel husbil.

Thomas personbil är en hybrid med el och diesel.

– Finns det ett eluttag i närheten passar jag på att plugga in när jag parkerar. Man kan köra fem, sex mil på elen sedan slår systemet över till miljödiesel.

Förra sommaren åkte Thomas och sambon Anna-Karin en runda på 325 mil nere i Europa.

Förra sommaren åkte Thomas och sambon Anna-Karin en runda på 325 mil nere i Europa.


Praktiskt med husbil

Husbilen är en Challenger, en fransk skapelse med alla faciliteter, gott om plats, sköna säten och rymliga förvaringsutrymmen till bagaget.

– På Diggilo-turnén, där jag har varit med i åtta år, är det praktiskt med husbil. Många i ensemblen har rullande bostäder i alla storlekar. Vi stannar till på bra campingplatser men det blir en hel del fricamping också, nära spelplatsen.

På frågan om han har någon campingbakgrund som barn svarar Thomas att han som tonåring en gång åkte med polare till Öland och tältade. I tjugoårsåldern tog han och några kompisar sig ner till franska Rivieran med en Folkabuss och ett par tält. Han berättar också att när han var liten kunde familjen, som lantbrukare och djurägare, inte ge sig iväg på någon riktig semester. På sommaren kunde det vara dagar då de steg ur sängen ett par timmar tidigare, satte sig i bilen och åkte ut till kusten och badade för att sedan vända hem till kossorna igen.

– Jag vet inte om mina tältresor som ung kan kallas campingerfarenhet. Med åren blir man ju lite mer bekväm och en husbil känns mer rätt då. Efterhand som åren går lär man ju också känna sig själv.

- På Diggilo-turnen, där jag har varit med i åtta år, är det praktiskt med husbil. Många i ensemblen har rullande bostäder i alla storlekar. Vi stannar till på bra campingplatser men det blir en hel del fricamping också, nära spelplatsen.

- På Diggilo-turnen, där jag har varit med i åtta år, är det praktiskt med husbil. Många i ensemblen har rullande bostäder i alla storlekar. Vi stannar till på bra campingplatser men det blir en hel del fricamping också, nära spelplatsen.


Att vara sig själv för en stund

Thomas hade inte en aning om att han skulle tycka det var kul att färdas runt i husbil. I somras åkte han och sambon en runda på 325 mil nere i Europa.

– Att ställa bilen på en camping någonstans i Italien, ta sin egen medhavda cykel och ge sig ner till en närbelägen etruskisk by, äta något gott där för att sedan ta sig hem igen, i den ljumma kvällsvinden och avsluta med ett glas av traktens vin utanför husbilen - det är härligt!

Thomas säger att det nästan är lika mysigt att sitta i husbilen någonstans i Bayern medan regnet smattrar på taket och spela kortspelet Uno och skratta tillsammans med familj och vänner. Upplevelsen är det viktiga, att kunna vara sig själv för en stund utan att bli igenkänd. Stå och diska på campingen bredvid en tysk, en fransman och en frodig italienska medan man nickar vänligt åt varandra. Ingen känner den andra men ändå har de en trevlig stund ihop.

– Vi och våra vänner var ute i varsin husbil, nere i Europa och vi turades om att göra frukost till varandra - en bra start på dagen.

Bild från en av Thomas turnéresor.

Bild från en av Thomas turnéresor.


Historieintresse

Thomas är väldigt intresserad av historia från förra seklet. I somras besökte de Dresden, som under kriget blev helt sönderbombat men som nu är uppbyggt på nytt som kopia av det gamla. Nästa resa tänkte han åka till engelska kanalen och se områdena kring dagen D, som blev början till slutet på andra världskriget.

– Radion är aldrig på när vi reser. Vi sitter tysta och njuter av vad vi ser i lanskapet.

Med husbil får man se och lära sig mycket.

Fakta

Vem: Thomas Petersson

Familj: Sambon Anna-Karin och den franska bulldogvalpen Stellan

Bor: På en gård utanför Halmstad

Gör: Gycklare, komiker, stand-up-artist, fars- och musikalartist

Intressen: Resor, musik, mat och historia från förra seklet

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt