Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

29.8.09

Av: Hans Duggen Fotograf: Hans Duggen
Dela
 

Tips inför resan från Dresden i Tyskland till Prag i Tjeckien.

Denna artikel ger tips inför resan mellan tyska Dresden och huvudstaden Prag i Tjeckien, med antingen husvagn eller husbil. Det är endast 130 km mellan Dresden till Prag.

Söder om Dresden passerar man stora, öppna landskap

Söder om Dresden passerar man stora, öppna landskap


Över Erzgebirge

Turen från Dresden går längs väg B170 i riktning mot den tjeckiska gränsen och vägen är inte några problem alls. Man bjuds på ett böljande landskap med storslagen utsikt. Man passerar några enstaka rätt förfallna små byar men i övrigt kör man genom stora områden med lantbruk. På vissa ställen går vägen uppför långa backar längs bergsväggar och i städerna går vägen över smala broar. Det kan rekommenderas att köra lugnt och sakta och passa på att njuta av resan.

De gamla vulkanerna kan skådas på flera ställen

De gamla vulkanerna kan skådas på flera ställen


Alternativ väg

Man kan också åka till Tjeckien via väg B172 och staden Pirna och därefter vidare till Ústí nad Labem. Vägen till Prag går via tjeckiska väg D8. Det är en omväg som är värd att ta. Man kommer därmed in i det landskap som heter Sächsische Schweiz. Detta ligger i likhet med det tjeckiska paradiset lite längre söder ut, ett landskap som bildades under jordens födelse. Den gången stod här en lång rad vulkaner – antingen klumpvis eller i mer eller mindre snirkliga rader. Man kan föreställa sig en spricka i jordskorpan i vlken det bildades vulkaner efter den hade öppnat sig. Sedan vulkanerna slocknat eroderades den mjuka vulkaniska jorden bort och kvar blev vulkanens hårda, torkade kärna som nu består av basaltsten. Dessa kärnor står kvar i form av pelare i landskapet, både här i Sächsische Schweiz och i de tjeckiska nationalparkerna nordöst om Prag.

Under resans gång kan man njuta av de vackra nordtjeckiska landskapen

Under resans gång kan man njuta av de vackra nordtjeckiska landskapen


Gränsen till Tjeckien

Vägen slingrar sig uppåt och slutar vid gränsen i Zinnwald. Här kan man byta ut Euro till tjeckiska kronor och köpa motorvägsmärke vilket krävs för körning på motorväg.

På den tjeckiska sidan är vägen, som heter väg 8, också mycket vacker. Det kan som vanligt rekommenderas att hålla fartgränserna, även här – då det rör sig mycket poliser i området.

Man kommer igenom flera landsbygder, bl.a. det långsträckta samhället Teplice, förr känt under namnet Treblinka med ett koncentrationsläger med samma namn.

De resterande 68 km fram till Prag går längs motorvägen och är inga som helst problem. Det är en vacker resa som bjuder på vulkaniska kedjor och landskapet liknar det norr om gränsen. Det vill säga stora vidsträckta marker.

Caravan Camping Praha

Caravan Camping Praha


Caravan Camping Praha

Caravan Camping Praha och är en något långsträckt plats som har påverkats av flodens form. Det betyder att de allra flesta får en plats med utsikt mot Moldau, och det är trevligt. Det är inte särskilt trafikerat och på ett eller annat sätt så har vatten en lugnande verkan på själen.

Campingplatsen är inte någon särkilt sofistikerad plats. Det finns ingen pool eller annan form av underhållning. De sanitära förhållandena är utmärkta, men man måste finna sig i att dusch sker i gemensamma utrymmen med alla duschar på lång rad – liksom i en simhall. Man står också mycket tätt på uppställmningsplatserna, det finns högst plats för en markis emellan.

Lätt att ta sig till centrum

600 meter från platsen hittar man en busshållsplats. På campingplatsen kan man köpa biljetter, bl.a. ett tredagars kort för obegränsad användning av buss och spårvagn.

Linjen heter Linie 12 och den går direkt till Mala Strana Namesti, vilket är den sköna lilla platsen i den gamla stadsdelen.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt