Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

14.10.18

Av: Daniel Andersson
Dela
 

Tittut i husbilen – är förskolan öppen?

Husbilen är för många ett annat ord för naturnära semester. Att kunna parkera i naturen. Och om man placerar en kommunal öppen förskola i en husbil. Hur tänker man då?

Förskolelärarna Sofia Mållberg och Anna-Carin Hellqvist ser sig som pionjärer med sin rullande öppna förskola.

Förskolelärarna Sofia Mållberg och Anna-Carin Hellqvist ser sig som pionjärer med sin rullande öppna förskola.


Sofia Mållberg och Anna-Carin Hellqvist är förskollärare i Borås stad. Deras arbetsplats ser inte ut som förskolor brukar göra, de jobbar nämligen i en husbil. Just idag är utsikten från förarsätet en lummig lekplats där sjön skymtar i bakgrunden. Sofia berättar att de ser sig som ett komplement till den öppna förskolan.
– Nu kan vi erbjuda verksamhet i områden där det inte idag finns någon öppen förskola.

Det är närheten till utelivet som gör husbilen till en perfekt öppen förskola.

Det är närheten till utelivet som gör husbilen till en perfekt öppen förskola.


Flexibel

Men det är inte bara det. Det handlar också om att ställa bilen mitt i naturen och låta årstiden bestämma var. Är det sommar kan närheten till vatten locka. När hösten nalkas kanske en mysig skogsutflykt står på önskelistan. Det har blivit fullständigt naturligt för barnen att det är utomhus man leker, umgås och fikar.
– I dag stod ett barn med sin förälder redan och väntade på oss när vi körde in på friluftsområdet med vår husbil.

Sofia och Anna-Carin är fortfarande i starten av sitt förskola-i-husbil-äventyr. Men Anna-Carin drömmer redan idag om att framöver söka upp nya platser utanför Borås stadskärna.
– Det är många som väljer att flytta ut på landet med sina barn just nu. Och då skulle det vara roligt att erbjuda en rullande öppen förskoleverksamhet även till dem, som kanske inte har gångavstånd till lekkamrater.

Så vitt de vet, är Anna-Carin och Sofia först i Sverige med en mobil öppen förskola.

Så vitt de vet, är Anna-Carin och Sofia först i Sverige med en mobil öppen förskola.


Pionjärer

Så vitt de vet, är Anna-Carin och Sofia först i Sverige med en mobil öppen förskola. Den är öppen för alla barn upp till sex år som kommer dit i sällskap med en vuxen. De känner sig ”verkligen som pionjärer”, även om det stundtals varit en del utmaningar på vägen att hitta lösningar på alla frågetecken som uppstått.

Sofia beskriver satsningens grundtanke, att komplettera Borås stads förskoleverksamhet för att nå så många barn och vårdnadshavare som möjligt.
– Här kan barnen lära och leka tillsammans. Precis som andra öppna förskolor följer verksamheterna förskolans läroplan.  

Att starta liknande fasta verksamheter i alla geografiska områden i staden hade innan inte ansetts möjligt, men med hjul under golvet och motor under huven kan nu en och samma verksamhet kunna ambulera mellan flera olika områden. Att välja en husbil som grund för den öppna förskolan visade sig vara en genial lösning.

Utsidan av husbilen är smyckad med motiv av teckningar som barn har ritat.

Utsidan av husbilen är smyckad med motiv av teckningar som barn har ritat.


Ombyggd

Verksamheten bedrivs helt och hållet utomhus. Husbilen, en Hobby Optima Deluxe, används både som förråd för allt material och som fika- och lunchrum för personalen.
– Det är ett väldigt käckt sätt att ta sig runt. Vi får med oss allt vi behöver, vi kan fälla ut en markis som solskydd och lägga ut mattor för barnen att vara på. Dessutom har Forsbergs Fritidscenter hjälpt oss att bygga om bilen med smarta lösningar just för oss, berättar Sofia.

Det innebär bland annat att sängarna lyfts ut för att ge extra utrymme för materialbackar med lastnät. Vid lastluckan i bak har man också monterat en släde, som både kan användas som bordsyta och dras ut för att lätt komma åt materialet som ryms i släden.

Kanske är ändå utsidan av husbilen allra finast. Smyckad med teckningar som barn ritat till en teckningstävling visar den tydligt vilka den vänder sig till. Exakt var Tittut dyker upp framöver återstår att se. Tanken är att alltid vara på en spännande plats i naturen där barn vill leka oavsett väderlek.

Detta är en öppen förskola

Sofia Mållberg och Anna-Carin Hellqvist berättar:

– Det är lätt att förväxla förskola och öppen förskola. Vår verksamhet riktar sig till barn tillsammans med vårdnadshavare. Våra besökare är ofta föräldralediga mammor och pappor och deras barn. Barnen lämnas inte in till vår verksamhet utan den bygger på att de vuxna tillsammans med sina barn leker tillsammans hos oss. Vi stöttar upp med material och rådgivning när det behövs. Vi erbjuder sång- och rörelsestunder samt sagosamlingar.

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt