Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

29.12.12

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Hans Duggen
Dela
 

Tjeckien: Upplev historiska Prag

Den Gyllene Staden – Prag, är som gjord för en bra semester eller för ett stopp på väg söder ut. Utgångspunkten för vår resa är campingplatsen Caravan Camping Praha.

Campingplatsen Caravan Camping Praha beskrivs närmare i en annan artikel här på portalen. Sök på Prag eller se mer nederst på denna sida.

Utsikt från campingplatsen över Moldaufloden

Utsikt från campingplatsen över Moldaufloden


Musikens stad

Man kan med rätta säga att Prag är musikens stad. Ingen annanstans verkar det finnas ett så stort utbud av musik som i Den Gyllene Staden.

På Karlsbron kan man lyssna till jazz, gitarr - och folkmusik. Redan under de böhmiska konungarnas tid var musiker och kompositörer väl respekterade av regenter och adeln.

Inte minst en herre vid namn Mozart, vars musik under en tid inte var så populär i Europa. I Prag däremot fick han lov att uppträda med sin opera Don Giovanni och redan dagen efter premiären var de mest kända ariorna populära slagdängor som kunde höras över hela staden.

Alla stora kompositörer har varit här – även de stora tjeckiska. Namn som Dvorak, Smetana och Janacek, som alla är från Prag och är internationella berömdheter.

En specialitet i Prag är marionetteater (dockteater)

En specialitet i Prag är marionetteater (dockteater)


Ett bra sätt att få tag på biljetter

Nästan i vartenda gathörn kan man varje dag få tag på biljetter till någon konsert i någon teater eller i någon av stadens alla vackra kyrkor.

Arrangörerna har upptäckt att turisterna är mindre prismedvetna och därför har priserna stigit de senaste åren. Mozarts teater, som på sin tid bjöd på Don Giovanni (Don Juan) är idag fortfarande i originalskick.

I dag spelas musik av Mozart – inte minst hans operetter. Platsen bör vara ett självklart besök för alla musikälskare.

En specialitet i Prag är marionetteater (dockteater). Här kan man fortfarande höra Don Giovanni, dock i en starkt förkortad och i en lite roligare utgåva.

Tro inte att barnen inte har kul! De lever sig med i tillställningen till fullo. Musiken är original, även om föreställningen med hänsyn till barnen har kortats ned.

Andra berömda teatrar är de så kallade Blacklight teatrarna, som är kända för mimik och ett internationellt formspråk, som kan förstås av alla.

Vacker silhuett i solnedgången

Vacker silhuett i solnedgången


Historisk tillbakablick

Prag och dess befolkning har lidit mycket under århundradenas krig, men dess centrala belägenhet i Europa har alltid lett till att staden har återuppstått. Under de senaste århundradena har staden dock varit förskonad från stora materiella ödeläggelser.

Detta gäller också 2 a världskriget, då inte minst den judiska och icketyska befolkningen som fick offra ofantligt stora delar av sitt folk.

Stadens hus, slott, kyrkor och institutioner led dock ingen skada. Det är detta faktum som gör att staden idag står tillbaka i en ofattlig glans.

För många människor är en fasad till ett hus en självklarhet, här i Prag kan man avläsa historien i varje fasad. Barock, Renässans, Rokoko, Nyklassicism och Jugend – allt finns sida om sida och gata upp och gata ned.

Att stå på Karlsbron och se fasaderna längs floden i kvällsljuset är en stor upplevelse. Prag har fått smeknamnet Den Gyllene Staden inte enbart på grund av alla sina präktiga palats och kyrkor, utan i allra högsta grad också på grund av de välvårdade husen och deras fasader.

Det är också av samma anledning som det finns en mängd små strög som är mycket måleriska. Särskilt det växlande ljusspelet som skiftar dagen igenom i takt med solens gång över himlavalvet.

Stämningsbild vid Karlsbron

Stämningsbild vid Karlsbron


Stadens hjärta – Karlsbron

Stadens hjärta slår på Karlsbron. Härifrån utgår alla rutter både till stadsdelen väster och öster om floden. De mest fanatiska anhängarna av staden menar att Karlsbron är bäst när dagsljuset bryter fram.

Karlsbron är den mest kända bron över Vltava i Prags centrum. Den nuvarande bron stod färdig i början av 1500-talet och var i mitten av 1900-talet den klart mest viktiga förbindelsen mellan Prags borg på västra sidan av floden och Staré Mesto (Den Gamla Staden) på östra sidan.

Bron hette ursprungligen Stenbron eller Pragbron, men den fick officiellt sitt nuvarande namn, uppkallad efter grundläggaren Karl 4. 1870.

Bron är 516 meter lång och nästan 10 meter bred. Den har 16 valv och beskyddas av tre torn, varav två på västsidan och en på östsidan. Brons räcke på bägge sidor pryds av en samling på 30 statyer och skulpturer.

Borghöjden med slott och St. Veiths katedralen

Det är vaktavlösning på slottet vid huvudingången kl. 12 varje dag. Kom i god tid – det är alltid stor uppslutning.

Bakom slottet finns en liten grupp små vackra hantverkshus från 1600-talet, bland annat Kafka-huset. Det är endast avgång till området för turister som har särskild biljett eller A-biljett.

Stadens vackra tak, sett från Borghöjden

Stadens vackra tak, sett från Borghöjden


Rådhusplatsen (Staromeske namesti)

Rådhusplatsen är värd för en del olika sevärdheter. Först och främst rådhuset själv, som uppfördes 1328. På södra fasaden ses mer än 500 år gamla astronomiska urverk, vars invecklade mekanik är för svår för mig att förklara.

Men varje timme, mestadels vid lunchtid, samlas en stor skara turister som vill beundra detta urverk. Inte minst för att det öppnar sig några dörrar i toppen, varpå det kommer ut en liten procession.

På platsens östsida finns Tyn-kyrkan från 1511, där den stora danska astronomen Tycho Brahe begravdes.

Mitt på platsen finns det stora monumentet över Jan Hus och andra som har kämpat för en självständig böhmisk (tjeckisk) stat genom århundraden.

På platsens norra sida finns en liten kyrka i barockstil; den heter Mikulaskyrkan och används ofta för konserter och kyrka för jesuiterna.

Karlsbrons vackra torn syns främst, medan Borghöjden med slottet och St. Veits katedral syns i bakgrunden

Karlsbrons vackra torn syns främst, medan Borghöjden med slottet och St. Veits katedral syns i bakgrunden


Wenzelsplatsen

Det är inte alla som finner den stora platsen som kan ta 400 000 människor, särkilt tilldragande, om man inte vill kolla in mer eller mindre moderna butiker.

Inte desto mindre är denna centrala plats av historiskt värde, speciellt den nyare historien. Det var här studenten Jan Palach protesterade mot Sovjetrysslands besättning 1969, genom att sätta eld på sig själv.

Ett minnesmärke för honom finns här på platsen, annars är gatan ett virrvarr av turister, restauranger, kasinon, hotell och ett ändlöst antal butiker och prostituerade.

De största historiska sevärdheterna finns inom gångavstånd från gatan.

Det judiska kvarteret

I förlängningen av Rådhusplatsen finns stora judiska kvarter mot norr. Bland annat hittar man här den stora synagogan från 1600-talet och Klaus synagogan precis vid sidan av den judiska kyrkogården. Det är entré till båda.

1600-talets vackra synagog

1600-talets vackra synagog


Bus, metro och spårvagn

Man kan köpa 3-dagars biljett för obegränsad användning – det är billigt, och den gäller inom hela Prag med buss, metro och spårvagn. En sådan biljett kan köpas på campingplatsen.

Kom ihåg att tjeckerna liksom andra sydliga folkslag är mycket hövliga och galanta människor. Det gäller inte minst de yngre som ger sin sittplats till äldre människor, särskilt det kvinnliga könet.

Men det är också allmänt att man reser sig för att erbjuda sin plats till en dam. Att större barn eller tonåringar upptar sittplats framför de äldre medborgarna är en omöjlighet.

Här kan en ovetande turist göra bort sig, så kom ihåg att alltid observera hur den lokala befolkningen beter sig, både på teatrar, offentliga transportmedel och i trafiken.

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt