Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

5.4.11

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Trend bland campare: Back to nature

Det har blivit mycket populärt att använda uttrycket "back to nature". Med det menas att vi allt mer söker oss tillbaka till naturen för att finna lugn och ro. Det är en skön kontrast till den mer och mer stressiga vardagen.

Klicka för större bild


De färglösa stormarknaderna, mobiltelefoners konstanta ringningar och TV:n är också några av de stora synder som gjort att vi inte längre färdas ute i naturen. Camping som semesterform började med att man ville komma närmare naturen. Nu söker sig många tillbaka dit. Det osar idyll när man tittar på hur campandet en gång började. Det var lugnt och skönt, avkopplande och handlade om gemenskap. Naturen var den röda tråden på campingresan. Så är det inte längre. Det är fortfarande en stor portion frihet förknippat med camping, men fler och fler tar med sig bekvämligheter som TV, parabol och mikro m.m. hemifrån. I dag finns det i stort sett inga gränser för vad som kan stoppas in i en husvagn respektiva en husbil. Det är bara fråga om fantasi och självklart också pengar.

Utöver detta tillkommer att många campingplatser bygger ut som aldrig förr. Servicebyggnaderna är i toppkvalitet och utbudet enormt. I takt med att utrustningsbehovet hela tiden ökar, finns också en trend som går i motsatt riktning. Nämligen tillbaka till naturen

Klicka för större bild


Naturen kallar

Fler och fler söker en kontrast till den stressiga vardagen, där det knappt finns tid till varken varandra eller att följa årstidernas skiftningar. Sådant finns massvis av tid för under en camping i naturen. För det första krävs det inte så mycket utrustning för att komma iväg. För det andra behöver det inte arrangeras en massa saker. En cykel eller ett fiskespö kan räcka. Camping i tält och med ett litet trangiakök låter för många primitivt, men jag föredrar att kalla det enkelt, och det är det enkla, som gör semestern helt perfekt. Det är skönt att packa så lite som möjligt. Några gånger så lite, att man kan ha allt man har användning för i sin ryggsäck. Om man bär sitt hem på ryggen, cykeln eller har det i en kanot och man samtidigt övernattar på lugna platser, långt bort ifrån billjud och mobiltelefoner, så ger det en känsla av frihet och avkoppling som är helt oslagbar.

Klicka för större bild


Behöver inte vara extremt

Det behöver inte vara extremt för att vara intressant. Idag läser man ofta om expeditioner och överlevnadsturer, men så behöver det inte vara. Det är lättare och mer bekväma sätt att komma inpå naturen. Många campingplatser i både Danmark och utlandet har behållit sin förhållandevis enkla service, på så vis finns naturen kvar ända in på själva campingplatsen.

Det är en alldeles speciell känsla att sitta under bar himmel med en kopp varm choklad och njuta av att natten nalkas. En lugn och skön dag tar farväl. Det finns å ena sidan tid att tänka lite över tidens gång, men också tid att ladda upp batterierna, innan vardagen närmar sig på nytt.

Fakta

Friluftsfrämjandet har samlat alla friluftsplatser på en hemsida.

På Vildmarksliv (dansk hemsida) hittar du massvis av tips och goda råd inför en tur i naturen, där alla kan vara med.

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt