Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

23.9.09

Av: Maria Andersen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Trondheim, Bergen och Stavanger – storstaden som bas

Den perfekta långhelgen i Bergen, minivecka i Stavanger eller rundresa i trevliga Tröndelag med Trondheim som bas? Med storstaden som ankarfäste har Trondheim, Bergen och Stavanger många frestelser för upplevelsefyllda kortsemestrar och långhelger.

Trondheim.

Trondheim.
Fotograf: Jørn Adde


Kultur och historia – Tröndelag med utgångspunkt i Trondheim

Kultur och historia är Tröndelags varumärke. Var det inte för Tröndelag skulle Norges historia ha sett annorlunda ut, därför är Stiklestad och historien runt Olav den heliga, pilgrimsvandringarna och Nidarosdomen speciell och viktig.

- Kulturlivet i regionen blomstrar, vi har många historiska spel, med Spelet på Stiklestad, Olavsfestdagarna i juli/augusti, Norges största kyrko- och kulturfestival och dessutom midnattsoperan på Stenvikholm slott. Trondheim är en bra utgångspunkt för dagsturer, vi märker efterfrågan efter fler organiserade aktiviteter, säger Hilde Nyberg på Tröndelag Reiseliv.

Hon är upptagen med att göra aktiviteterna flexibla, turisterna vill själva välja från en meny. – En dag vid kusten måste upplevas. Fosen eller Fröya och Hitra för havsfiske är ett säkert kort i en semesterplan, säger hon.

Stiklestad har ett jättefint museum som förmedlar Tröndelags historia och om du på samma dagstur reser Den Gyllene Omvägen på Inderöy får du konst, kultur, gårdsupplevelser och lokal mat längs rutten. Röros med all sin historia är en pärla som bör prioriteras i en Tröndelagssemester, 2,5 timme från Trondheim.

- Med Trondheim, Röros, Stiklestad, Inderöy och kusten får du en jättefin semesterupplevelse.

Som storstad har Trondheim allt för den kräsna, projektet ”En smak av Tröndelag” har lyft fram lokala mattraditioner på menyerna, säger Nyberg.

Klicka för större bild


Akvariet i Bergen – Rekordbesök och ett resmål i sig själv

Akvariet i Bergen är en resa värd i sig, något som många har upptäckt. Ett rekordstort besöksantal gör Akvariet till ett viktigt dragplåster för Vestlandets maritima huvudstad. Akvariet hade troligtvis i runda slängar 300.000 besökare under 2008, nästan en dubbling på drygt fem år.

- Om du besöker Bergen under en långhelg, är minst en dag i Akvariet ett måste, säger direktör Kees Oscar Ekeli.

- Akvariet underhåller, aktiverar och fascinerar alla. Semestersegmentet är viktigt, speciellt för barnfamiljer, säger han.

Det speciella med Akvariet är att det är lika spännande för vuxna som för barnen. Akvariet lägger vikt på aktiviteter och det skall ske något varje timme, bland annat med matning av pingviner och sälar.

- Nu har vi världens tredje största krokodilutställning med 41 krokodiler som representerar 15 av världens totalt 23 krokodilarter. Akvariet i Bergen är som en stor underhållande teater, ler Ekeli.

Den perfekta långhelgen i Bergen inkluderar en dag på Akvariet och en dag i staden med fisketorget, restaurangerna och stadsvandring i historiska omgivningar. En tur på Flöjbanan, både för resan och utsiktens skull bör vara obligatorisk.

Om du utöver det besöker Bergen Vetenskapscenter Vilvite efter en båttur på sjön, då har du en kortsemester med oförglömliga upplevelser.

Stavanger - Europeisk kulturhovedstad 2008.

Stavanger - Europeisk kulturhovedstad 2008.
Fotograf: Terje Rakke/Nordic Life/IN


Stavanger – europeisk kulturhuvudstad 2008

Vi har allt inom räckvidd, berättar Ellen Frisvold i region Stavanger. En minivecka i Stavanger bjuder på spännande kultur, natur och mat.

Köket har långa traditioner och vi räknas som ett matfylke i Norge. Många av landets bästa kockar kommer härifrån. I år arrangerar den franska mästerkocken tävlingen Bocuse d`Or hos oss. Sjömat och lamm är naturliga specialiteter, vi har världens bästa skaldjur och satsar starkt på lokal mat som en viktig del av upplevelsen för våra gäster, säger Frisvold.

Från 2006 till 2007 upplevde Stavanger en ökning i antal turister på 7,5 %. För 2008 är förväntningarna ännu högre och de flesta väljer att vandra runt i den vackra centrumkärnan.

- Stavangersemestern bör inkludera en dag i staden. Vi har 26 museer i området och stadsvandringen bör inkludera gamla stan med ett besök på Norsk Hermetikkmuseum.

Hermetikkindustrin fick fart på staden, men nu är det oljan som gäller, säger hon.

Stavanger är en spännande metropol i skärningspunkten mellan ultramodern teknologi, där känslan av oljestaden Stavanger står i kontrast till områdets rika traditioner och historiska sus. En dag bör läggas till Prekestolen, regionens mest berömda turistattraktion. Då får du vandring och natur på en gång och en mäktig upplevelse. Du bör inte missa en dag på havet, det speciella ljuset, öppet hav och landets längsta sandstränder där himmel möter hav är en fantastisk upplevelse. Inkludera ett besök på fyrarna och ät lunch med utsikt över havet. Övernatta på Kvassheim fyr och besök Hå gamla prästgård där naturen är speciell hela året. I år pratas det först och främst om kultur, då Stavanger är europeisk kulturhuvudstad och det viktigaste kulturresemålet både under 2008 och 2009.

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt