Campout

CampingSverige.se

15.4.10

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Hans Duggen
Dela
 

Tyskland: Campingtur till Berlin (3/5) Nikolaiviertel – ett förbisett hörn av Berlin

Endast ett stenkast från Alexanderplatz, och inte långt från den stora längsgående allén “Unter den Linden” och Karl Liebknechtstrasse vid domkyrkan, ligger ett kvarter som är okänt för de allra flesta turister. Det tog även artikelns författare många år att upptäcka Berlins äldsta kvarter som ligger mellan Spree och Alex. Det skulle till otaliga besök i staden innan denna pärla upptäcktes.

Nikolaiviertel

Nikolaiviertel


Nikolaikirken Berlins äldsta kyrka

Nikolaikyrka utgör den naturliga mittpunkten i kvarteret och är Berlins äldsta kyrka. Den byggdes i fiskarbyn för mer än 700 år sedan. Före andra världskrig var kvarteret trots sin närhet till metropolens fashionabla gator ett slumområde, där många hus klängde på varandra, till stor del uppförda med knappt synliga bindningsverk.

Något som var en verkligt stor brandfälla, och ett lätt offer för bombningarna och den efterföljande slutkampen.  Alltsammans i närheten av Brandenburger Tor och Potsdamer Platz, där Hitler ju hade förskansat sig under jorden.

Zum Nussbaum.

Zum Nussbaum.


Ö i Spree

Men inte enbart fiskarna höll till här på ”sin” ö i Spree. Senare generationer förstod att värdesätta dessaa kvarter där den berlinska dialekten “Berliner Schnauze” härskade i något som var ur-gemütlich. Detta uttryck skulle på svenska bli jätte- gemytligt.

Goethe, Lessing, Humbolt och den stora byggmästaren Schinkel trampade här i sin ungdom, inte minst påverkade av de intellektuella miljöerna i alla värdshus. Diktaren och tecknaren Heinrich Zille kunde som ingen annan karaktärisera olika händelser, inte minst med ett stort inslag av ironi och satir. Han har fått ett minnesmärke i närheten av kyrkan.

Klicka för större bild


Återuppståndet träd

Hela kvarteret låg obebyggt eller sporadiskt bebyggt efter världskrigen, men Berlin skulle fira sitt 750 års jubileum 1987 och DDR satte igång ett storstilat återuppbyggnadsprojekt som hela kvarteret och de kringliggande gatorna drog fördel av.

Således uppstod den stora byggnaden med alla sina specialbutiker som har fasad mot "Rathausstrasse". Kyrkan renoverades och nya byggnader återuppfördes på den kyrkogård som nu heter Nikolaikirchplatz och slutligen den lilla vackra gågatan Am Nussbaum, och hit hör en ganska speciell historia: Det lilla värdshuset Am Nussbaum, på fiskarön, är Berlins äldsta hus. På den tiden hette staden ännu Cölln. Huset är från 1527 och på en tidspunkt hade värdshuset en populär värdinna.

En dag när äntligen en friare fann nåd för hennes ögon och skarpa tunga blev fiskarna så glada att de skänkte en gåva: ett nötträd som planterades framför värdshuset. Det växte sig genom århundradena till en ansenlig storlek men blev liksom hela huset ett offer för bombningarna. År 1987 återuppstod huset i sitt dåvarande skick. Nötträdet har också återuppstått som en gåva från USA och har importerat därifrån.

Klicka för större bild


Campingmöjligheter i BerlinBerlon har en lång rad med bra campingplatser. I Spandau och vid Potsdam finns de välkända turistplatserna, men likaså vid Potsdam i Werder, samt i den östliga delen av Berlin finns en lång rad mindre kända campingplatser som dock mestadels används av Berlinarna själv till deras rekreation. Det betyder dock inte att turister inte är välkomna. De gör bara inte något stort av sig själv. Gemensamt för ovan nämnda platser är att restiden till centrum är i stort sett densamma. Det går Regionaltåg och U-bahn från Werder och Potsdam, U –bahn, S-bahn och buss från Spandau. Låt bilen stå på campingplatsen, du vinner lättare i lotteriet framför att hitta en p-plats i Berlin.

Se förslag på campingplatser nedan.

Tumbo Husvagnar
Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt