Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

28.4.10

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Tyskland: Campingtur till Berlin (4/5) – Berlins stora Boulevarder

Berlin har tillsammans med Paris de längsta avenyerna, d.v.s. en lång tvärgående boulevard. I Berlin utgör huvudväg 2 och 5 underlaget för en sådan. Redan vid stadsgränsen mellan provinsen Brandenburg och Berlin i stadsdelen Staaken och Spandau möts de två huvudvägarna för att därefter följas åt tvärs genom staden.

Charlottenburg Slott är en av de första milstolparna längs boulevarden

Charlottenburg Slott är en av de första milstolparna längs boulevarden


Första sträckan på vår resa från väst och österut heter Heerstrasse. Det namnet känner många av oss igen som reste till Berlin innan muren föll. Det var enda vägen man kunde ta sig in ifrån Danmark. Från Theodor-Heuss-Platz byter den namn till Kaiserdamm ( i stadsdelen Charlottenburg), därefter Bismarckstrasse och slutligen Strasse des 17 juni, namngiven efter det misslyckade upproret mot den sovjetiska makten 1953. Denna vackra och mycket breda boulevard går förbi Tiergarten till den stora platsen Grosser Stern med sin segerpelare. Endast på sträckan genom Tiergarten är Boulevarden 2,5 km lång, och slutar vid Brandenburger Tor. Sedan tar den andra kända boulevarden vid: Unter den Linden med alla sina märkvärdiga byggnader, som jag kommer att komma tillbaka till senare i texten.

“Langer Alex” - Mariekyrkan p[ Alexanderplats

“Langer Alex” - Mariekyrkan p[ Alexanderplats


Berlinarnas långa aveny

Ankomna till ön Spreee vid Berliner Dom, Museuminsel byter avenyn namn igen. Nu har dendet av DDR införda namnet Karl-Liebknecht-Strasse. Avenyn gör en tvär sväng åt höger vid Alexanderplatz och byter namn igen, - denna gang till Karl-Marx-Allee. Denna pampiga boulevard hette förr Stalin Allee och det var också han som stod som byggherre för de pampiga bostadshusen på denna gata. Här kan det passa bra att avsluta resan längs boulevarden då både huvudväg 2 och 5 fortsätter vidare till Polen. Utöver detta vill jag nämna att en del av de milstolpar längs rutten är en utmärkt vägledning för att uppleva de centrala delarna av Berlin.

Neue Wache på Unter den Linden

Neue Wache på Unter den Linden


Historiska milstolpar längs boulevarden

Slott Charlottenburg från år 1695 var Hohenzollern släktens slott och är Berlins största. Siegessäule är en segerpelare på 67 meters höjd, rest efter bland annat segern över Danmark år 1864.
Tiergarten, parken var ursprungligen ett skogsområde och ett vildreservat där furstar och andra adliga gick på jakt.
Brandenburger Tor är den mest imponerande av de tre bevarade stadsportarna i Berlin.
Hotell Adlon, kejsartidens moderna hotel återskapades 1997.

Berlinerdom vid Lustgarten

Berlinerdom vid Lustgarten


Paradgatan Unter den Linden är Berlins historiska hjärta med många moderna inrättningar, caféer och kulturella byggnader. Operahuset “Deutsche Staatsoper” är Tysklands mest förnämsta av det slaget. En centralhistorisk byggnad på Unter den Linden. Neue Wache, ursprungligen uppförd som vaktbyggnad år 1817 som minnesmärke, tjänade också i DDR som sådan och är nu minnesmärke för alla krigets offer.

Museumsön –här vimlar det av museum, Pergamonmuseet är det mest kända och bör ses. Den lilla parken Lustgarten syns på vänstra sidan, och domkyrkan framför parken. Vid ena änden av parken hittar man det Egyptiska Museet. Museumsön är Berlins kulturella centrum och det beror just på denna ansamling av kulturella byggnader. På höger sida byggde DDR deras regeringsbyggnad. Den är nu riven och under 2010 ses istället en begynnande byggplats. Det gamla kungaslottet skall återuppföras här.

Promenad på boulevarderna Unter den Linden och Karl-Marx-Allé

Promenad på boulevarderna Unter den Linden och Karl-Marx-Allé


Alexanderplatz rymmer förutom det markanta tv- tornet, Mariekyrkan, samt ett antal caféer. Alex är Berlins geografiska centrum.

Karl-Marx-Allé är den sista delen av boulevarden genom Berlin. Här finns många pampiga byggnader från 1950-talet, uppförda av Sovjet som återuppbyggnadshjälp. Gatan är en tre kilometer lång och mycket bred boulevard. Den är hemstad för många mindre verksamheter, bland annat en del boklådor.

Campingmöjligheter I Berlin

Berlin har flertalet bra campingplatser. I Spandau och vid Potsdam finns de välkända turistplatserna, men I närheten av Potsdam, i Werder, samt i den östra delen av Berlin finns en lång rad mindre kända campingplatser som mestadels används av berlinarna själva. Det betyer dock inte att turister inte är välkomna. De skyltar bara inte med sin existens. Gemensamt med nedan nämnda plaster är att restiden in till centrum i stort sett är densamma.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Dethleffs
Autohallen husbilar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt