Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

23.3.10

Av: Hans Duggen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold
Dela
 

Tyskland: Campingtur till Berlin, del 1 av 5.

Sedan de turbulenta åren på 1920-talet när sången om den fantastiska “Berliner Luften” sjöngs, vilket egentligen bör tolkas mer som den speciella atmosfären från kabaréerna och filmindustrin på Babelsberg, har det spunnits guld på historien. Under vårt senaste besök i staden mötte vi en mycket trevlig herre framför tidningstryckeriet Neues Deutschland, som med oförfalskad berlinerdialekt inte bara lovprisade DDRs vidunderliga byggprojekt i kvarteret Friedrichshain utan också förklarade för oss att begreppet ”Berliner Luft” verkligen existerade.

Floddalen runt Berlin

Floddalen runt Berlin


Brandenburger Tor, Alexanderplatz och Prenzlauer Strasse

Sedan den Gamle Fritz (Fredrik II den Store), således lite respektlöst kallad av Berlinarna, byggde det nya Berlin runt nuvarande Brandenburger Tor, Alexanderplatz och Prenzlauer Strasse, har man här faktiskt kunnat andas speciellt ren luft. Ett grönt band av träd slingrar sig nämligen igenom staden vilket bidrar till den friska luft som därmed breder ut sig. Från den stora skogen Grunewald, via Pichelsberg, möts man också av den ena gröna parken efter den andra.

De flesta är dock endast kända av berlinarna själva: Jungfernheide, Rehberge, Hasenheide och Friedrichshain. Den stora Tiergarten i centrum är även känd av turisterna men verkligheten i och omkring Berlin är långt mer omväxlande. Det beror på det omfattande systemet av floder, kanaler och sjöar. I öst ligger den stora sjön Müggelsee omgärdad av vidsträckta naturområden och som också bidrar med frisk luft. Så den Gamla Fritz var kanske inte så tokig trots allt. I alla fall inte på denna punkt.

Charlottenborg slott är hjärtat av Berlins historia.

Charlottenborg slott är hjärtat av Berlins historia.


Historien

Historien
Som vi kan se på kartan ligger en flodsänkning mellan två moränhöjder. Berlin uppstod dels vid ett vadarställe vid nuvarande Spandau och dels på den nuvarande ön Cölln omkring år 1150.
Utgrävningar och fynd under de senaste åren tyder dock på att här redan var bebyggt under slavisk tid. Berlin som stad nämndes dock först 1247. År 1415 blev Berlin residensstad för Hohenzollern- familjen som i början var så kallade “markgrevar”, fram till 1918, men senare kom att bli överhuvud med titeln Kejsare.  År 1539 infördes Reformationen i Brandenburg och Berlin, men det efterföljande 30- åriga kriget ödelade staden vars invånarantal halverades.

Kurfurste Fredrik Wilhelm inledde därefter en period med emigration och stor tolerans emot främmande. Hugenotter och judar invandrade i stora antal och nya stadsdelar uppstod. För Fredrik III var de inte nog att vara kurfurste, han utnämnde sig själv till kung och byggde det nuvarande Charlottenburg Slott. Under efterföljande tid (från 1740) regerade hans son Fredrik II, kallad Fredrik Den Store.

Han var upplysningens och undervisningens man, men byggde också vidare på faderns professionella här. Hans son Fredrik Vilhelm II vände upp och ner på faderns föreställningar om folket. Han blev en tyrann, införde censur och hårda repressalier mot befolkningen. Hären byggde på absolut disciplin. Flera pampiga byggnader uppfördes av honom, däribland Brandenburger Tor, som en symbol på den totalitära staten. Efter 1990 blev byggnadsverket en symbol för den återförenade tyska republiken.

Kejsarens minneskyrka på Ku-Damm.

Kejsarens minneskyrka på Ku-Damm.


1806 intog Napoleon staden

1806 intog Napoleon staden och den efterföljande tiden blev som överallt i Europa en liberaliseringens tid, Berlin fick år 1809 för första gången sin egen självförvaltning. Dessvärre (för Berlin) slutade reformerna redan 1814 med fransmännens militära nederlag. Som i många andra europeiska städer ledde det till revolution 1848 och resultatet var nedslående. Valfriheten inskränktes och 1861 utnämndes en ny medlem av Hohenzollern familjen (Vilhelm I) till kejsare av Preussen. Han införde kanalisation och vattentillförsel till hela staden som på denna tidspunkt hade blivit betydligt större. Den nya staten provade sina militära krafter först på Danmark 1864, senare 1871 på Frankrike.

Det Stortyska Riket infördes, Kejsaren blev enväldig med “järnkanslern” Otto von Bismarck som rådgivare. Omfattande spekulationsbyggnationer på 1870 talet ledde till ett KRAK i staden. År 1884 byggdes riksdagsbyggnaden om till parlament. Kejsar Vilhelm II trädde tillbaka efter att Tyskland förlorade 1 Världskriget 1918. Oro präglade staden en period, intill Nazisterna under ledning av diktatorn Adolf Hitler övertog regeringen 1933 och införde en strängt fascistisk regering med Berlin som huvudstad. År 1939 kom det till förnyat krig som orsakade svåra skador av luftbomber från de allierade staternas sida och då sovjetiska styrkor sent i april 1945 stormade in i staden blev de resterande delarna av den inre staden i stort sett helt sönderbombade. Mer än 20,000 invånare dog.

Berlin i fyra zoner

Som ett led i kapituleringen delades Berlin i fyra zoner. De allierades differentierade sypunkter med hänsyn till Tysklands status efter kriget förde till en total blockad av Berlin där sovjetiska styrkor skar av alla leveranser av mat – och bränsle via land- och vattenvägen. Det iscensattes en luftbro från väst som varade från juni 1948 till september 1949. Den 17 juni 1953 försökte den östberlinska befolkningen göra uppror mot Sovjet och det kommunistiska stadsstyret, detta misslyckades dock.

Berliner Domen vid Lustgarten.

Berliner Domen vid Lustgarten.


Inkarnerade Berlinfarare

De västliga allierades popularitet var därefter överväldigande och befolkningen anammade dess livsstil och de västliga varorna. Detta medförde ett stigande antal flyktingar, först från den sovjetiska zonen, sedan från den nya grundlagda kommunistiska staten DDR. Detta ledde till att det 1961 byggdes en mur som totalt isolerade Östberlin från väst. 1989 bröt muren politiskt samman då Sovjetunionen var i ekonomiska svårigheter och försökte liberalisera Sovjetstaten; detta medförde att det kommunistiska styret i Östberlin (DDR) inte kunde upprätthållas och det östliga, människofientliga systemet bröt samman över en natt. 1990 blev Tysklands två delar återförenade och därmed också Berlin, som åter igen blev huvudstad för det tyska riket, vilket idag är en federal demokratisk republik. Staden är för länge sedan återuppbyggd, alla historiska byggnader står i glans till glädje för turister från hela världen. Efter att muren föll har det uppstått nya center med futuristisk arkitektur, bland annat vid Postdamer Platz, där Hitlers bunker hittades.

Inkarnerade Berlinfarare kommer säkert ihåg DDR:s parlamentsbyggnad “Palast der Republik” som låg precis mittemot Lustgarten vid Berliner Dom. Detta revs 2008/09 och här är nu istället en grön äng mitt på museums ön i Spree. Under loppet av 2010 skall återuppbyggnaden av Berliner Schloss påbörjas och därmed bli det sista historiska byggnadsverket som återskapas i Berlin.

Pergamon Museum – också för folk med museums fobi.

Pergamon Museum – också för folk med museums fobi.


Vad bör man se?


Pergamon Museum, Berliner Dom – Det judiska Museet – Alexanderplatz – Brandenburger Tor – Potsdamer Pltz – Charlottenburg Slott – Park Prager Platz – Holocaust (minnesmärke med infocenter) – Sans Souci, Potsdam, Frederik den Stores monumentala luststlott och palats – och inte minst den stora parken på 724 hektar- Riksdagsbyggnaden (Parlamentet) – Kulturhus Kongresshalle – DDR –Museum.

Guldpavillonen i Sanssousi Park i Potsdam.

Guldpavillonen i Sanssousi Park i Potsdam.


Campingmöjligheter i Berlin

Berlon har en lång rad med bra campingplatser. I Spandau och vid Potsdam finns de välkända turistplatserna, men likaså vid Potsdam i Werder, samt i den östliga delen av Berlin finns en lång rad mindre kända campingplatser som dock mestadels används av Berlinarna själv till deras rekreation. Det betyder dock inte att turister inte är välkomna. De gör bara inte något stort av sig själv. Gemensamt för ovan nämnda platser är att restiden till centrum är i stort sett densamma. Det går Regionaltåg och U-bahn från Werder och Potsdam, U –bahn, S-bahn och buss från Spandau. Låt bilen stå på campingplatsen, du vinner lättare i lotteriet framför att hitta en p-plats i Berlin.

Se förslag på campingplatser nedan.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt