Tyskland: Husum – Den grå staden vid havet

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Denna beteckning gav diktaren Theodor Storm sin hemstad Husum. Men staden som är känd för sina tidigare stora boskapsmarknader är absolut inte tråkigt. Det bekräftar ett besök där.

Läs mer om camping i Tyskland här

Stormflodspelaren i Husum påminner om naturens krafter.Fotograf: Oliver Franke Stormiga höjder i marskenUte på marsken omgivet av diken ligger Husum som förr i tiden var känt för sina stora boskapsmarknader. Staden har 25 000 invånare och är idag mest känd för sina räkor och för diktaren Theodor Storm. Staden har en charmerande stadskärna, en härlig slottspark med miljoner av krokusar och en liten hamn. Inte långt därifrån hittar man dikena som skyddar staden mot Vesterhavet. Vid stormfloden 1362 då den viktiga handelsplatsen Rungholt ödelades fick Husum tillgång till Vesterhavet och blev en hamnstad. I stadens centrum ligger Vor Frue kirke byggd i gult tegel under perioden 1827- 32. Den uppfördes av den danska statsbyggmästaren Christian Frederik Hansen, vars föräldrar kom från Husum. Den påminner lite om Vor Frue Kirke i Köpenhamn, som också är byggd av Christian Fredrik Hansen. Kyrkan är en av de mest betydelsefulla klassicistiska byggnaderna i Nordeuropa. På torget framför kyrkan står Tine-brönden, stadens varutecken från 1902.Kvinnofiguren skall påminna om Catharina Asmussen, en av stadens mest betydelsefulla filantroper som tillsammans med släktingarna från Woldsen-familjen har upprättat en stiftelse för äldre och sjuka människor. Protestsvin och boskapsmarknaderNystaden präglades under medeltiden av många av de gamla värdshusen. Det sägs bero på att Europas då troligen största boskapsmarknad låg norr om staden.På grund av ändrade anställningsvillkor och transport- och veterinärförhållande stängdes marknaden på 1960-talet. Endast några enstaka byggnader och en liten gata i de södra delarna av Nystad minner om tiden med boskapsmarknaderna. Boskapsmarknadernas tyska namn var ”Quickmarkt”.En rolig historia från boskapsmarknaderna handlar om en idag mycket sällsynt svinrace, det så kallade ”Husum Protestsvin”.För att visa deras danskvänliga hållning hade några boskapsavlare under 1800-talets sista årtionden framavlat en svinras som hade en förhållandevis stark röd hudfärg med ett brett vitt streck mitt på ryggen.

Hamnen i Husum är samlingspunkten för flera festliga begivenheter under året. Inte långt ifrån EjderenCirka 12km söder om Husum rinner floden Ejderen ut i Nordsjön. Ejderen bildade en gräns mellan Danmark och Tyskland (och mellan Slesvig och Holsten efter 2 a världskriget slogs samman till den nuvarande delstaten)……Floden är 188 km lång och rinner ut norr om Kiel och rinner sedan söder ut. En del av Flodens första del utgör idag en del av Kielerkanalen.Ejderen avvattnar ett stort område av Ditmarsken. År 1973 byggdes en stor sluss för att reglera vattenståndet och för att undgå översvämningar i marsken. Dämningen är 4.8 km lång och vid varje ebb och flod passerar cirka 50 miljoner kubikmeter vatten genom slussen. Läs mer om camping i Tyskland här

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket