Housecar

CampingSverige.se

9.7.13

Av: Poul Hedemann Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Poul Hedemann
Dela
 

Tyskland: Många bra upplevelser väntar i Nordösttyskland

Du behöver inte åka så långt för att hitta intressanta, utländska tirsitmål. Ett ganska så underskattat område i närheten av Sverige är nordöstra Tyskland. Det är ett område och de stäfer man normalt bara susar förbi på motorvägen, mot mål som Berlin eller någonstans längre söder ut, bland annat städerna Rostock, Schwerin och Potsdam. Men det är synd att överse alla möjligheter till upplevelser för både vuxna och barn. Går turen dit ner med bil kan du ta Scandilines från Själland till Gedser-Rostock som tar runt två timmar.

I Darwinium får du ett spännande och lärorik inblick i evolutionen

I Darwinium får du ett spännande och lärorik inblick i evolutionen


Utvecklingshistorien

Första punkten på dagens program kunde vara ett besök på Rostock Zoo´s Darwineum. Ett besök här kommer helt säkert at fånga intresset hos både barn och vuxna.

Är du intresserad av jorden och människans utvecklingshistoria är Rostock Zoo´s Darwineum ett bra ställe att får bättre insikt, och det kan löna sig att avsätta ett par timmar här.

Idén är att ge besökaren möjlighet att följa i Darwins fotspår.

I Zoo-Parkens stora Cirkelhus presenteras man för evolutionens historia i en historisk tidsrad. Man spatserar från det ena imponerande akvariet till det andra. Här finns koraller, sjöhästar, gopler, koraller, ögler mm.

Från rum till rum följer man tidsförloppet i evolutionen. Se var i utveckingen universum blev till och hur och när jorden uppstod uppkom. Snyggt gjort är det hela.

I de 4000 m2 stora tropehal ser vi gorillor, orangutanger och många mindre apor i det som ser ut som deras naturliga tropiska miljö. Man vandrar så att säga igenom den varma och fuktiga jungeln. Det är alltid kul att iaktta aporna, speciellt här, när bara en glasvägg skiljer oss från de stora djuren.

Slottet i Schwerin är ett vackert byggnadsverk som helt klart är värt ett besök

Slottet i Schwerin är ett vackert byggnadsverk som helt klart är värt ett besök


Schwerin och slottet

Från Zoo i Rostock til Schwerin är det cirka en timmes körning Det finns mycket att se i Schwerin, museum, kyrkor mm, men det finns det bara tid för ett enda besök så kan det rekommenderas att se stadens slott, Schloss Schwerin.

Arkitekterna av detta praktslott har – med tur – skelet mycket till det stora franska Loire-slot, Chambord.

Slottet ligger omgivet av en vacker park mitt i staden på en liten ö i Schweriner See.

Slottet fungerar inte längre som bostad för medlemmar av den tyska adeln, men sedan 1990 har Mecklenburg – Vorpommerns Landdag haft sitt säte här.

Slottets förnäma café/restaurang är också värd ett besök.

Det är inte så lite man blir utsatt för i filmparken

Det är inte så lite man blir utsatt för i filmparken


Filmstaden i Potsdam

Ett par timmars körning från Schwerin mot Berlin ligger Potsdam och lite i utkanten av Potsdam hittar man den stora och historiska filmstaden – Filmpark Babelsberg, som är en del av Media City Babelsberg – en av världens äldsta filmstudios.

Här medverkade Asta Nielsen för omkring 100 år sedan i filmstudions allra första film, och här spelade Asta senare in många filmer. Detsamma gjorde Marlene Dietrich och Heinz Rühmann m.fl. en gång i tiden.

I modern tid är det namn som Natalie Portman och Quentin Tarantino dom arbetar här, och många filmer spelas fortfarande in här. En av de senaste filmproduktionerna från 2013 är George Clooney´s film ”The Monuments Men”.

Filmparken Babelsberg kan - I mindre mått – påminna lite om Universalstudiorna I Los Angeles, och filmparken är värd ett besök, bade för vuxna och barn.

Här får du en inblick I filmkonsten. Det är stuntshower, 4D- biografer, tv-shower mm. Och I restaurang Prins Valiant kan man bli bänkad vid det riddarbord som ingick I filmen om prins Valiant.

Gillar du film och filmhistoria är detta helt klart en plats att besöka, och det kan rekommenderas att avsätta ungefär 3-4 timmar till besöket.

På slottet Cecilienhof möttes Stalin, Truman och Churchill 1945, för att avsluta kriget

På slottet Cecilienhof möttes Stalin, Truman och Churchill 1945, för att avsluta kriget


Avslutningen av Världskriget i Potsdam

Potsdam spelade en central roll vid avslutningen av andra världskriget. Det gäller inte minst slottet Cecilienhof, som uppfördes av kejsar Wilhelm II 1917 till hans son Kronprins Wilhelm och dennas hustru Cecilie von Mecklenburg – Schwerin (syster till drottning Alexandrine av Danmark).

Här möts omedelbart efter avslutningen av 2 världskriget ledarna av tre av de krigsförande nationerna till konference. Sovjetunionens Josef Stalin, USA´s president Harry Truman och Englands Winston Churchill. Konferensen tog plats från den 17 juli till 2 augusti 1945.

Föremålet var att fastlägga närmare riktlinjer för den politik som skulle föras under de allierade besättningarna av Tyskland och fastlägga principerna för återuppbyggnad av Tyskland efter kriget.

I tillägg till det blev det utfärdat en krigsförklaring som omfattade en varning till Japan om komplett overgivelse eller total ödeläggelse.

Det var ett högdramatiskt möte på Cecilienhof, Stalin led som vanligt av förföljelsemani, som bland annatt visade sig genom att han inte ville gå in genom samma dörrar som de övriga konferensdeltagarna.

Winston Churchill blev mitt under konferensen gå tillbaka som brittisk premiärminister då han förlorade valet i England. Han löstes således av på konferensen av efterförljaren, labourledaren Clement Attle.

Skorstenen på Cecilienhof är av speciell design

Skorstenen på Cecilienhof är av speciell design


Vackra parker runt omkring slottet

Du kan idag besöka slottet och de rum, konferenssalar och arbetsrum där förhandlingarna pågick under Potsdamkonferensen. Parken runt slottet är också mycket trevlig att göra en promand i, eller eventuellt en cykeltur.

För den historieintresserade är detta ställe ett måste.

Cecilienhof ligger ner vid Jungfernsee, och är man efter slottsbesöket blivit törstig kan det rekommenderas att gå ned till sjön där det ligger ett litet hak med eget bryggeri – och fantastisk öl.

På andra sidan sjön ser man det gamla Västtyskland. Berlinmuren gick precis här. Man kan också korsa över till gamla öst, via Glienickerbrücke, som speciellt är berömt för de spionutvecklingar som skedde här.

Runt slottet ligger det ett fint bostadskvarter. Här var de allierade toppolitikerna och generaler inkvarterade under förhandlingarna efter kriget.

Och senare, då Sovjetunionen occuperade Östtyskland blev ägarna av husen i de vackra kvarteren utslängda och det en gång så vackra kvarteret inhägnades och byggdes om till bostäder för militärer och poliser (Stasi).

Sanssouci slottet är Tysklands svar på Versailles, och en av de större upplevelserna

Sanssouci slottet är Tysklands svar på Versailles, och en av de större upplevelserna


Sommarslottet Sanssouci

I Potsdam får man inte undlåta sig att besöka slottet Sanssouci och parken runt det.

Slottet var Fredrik den Stores sommarpalats och det är det närmaste man kommer en tysk utgåva av Versailles, även om det långt ifrån är lika så stort och lika så överdådigt.

Parken runt slottet är vacker med många små tempel och ett kinesiskt tehus.

Sanssouci slottet uppfördes under 1700-talet med anledning av att ge Fredrik den Store ett privat ställe att dra sig tillbaka till . bort från hovet i Berlin. Sanssouci betyder sorglös eller sorgfri, och det var här som Fredrik den Store skulle kunna koppla av utan bekymmer.

Han var lite av en rolig kusin, Frederik den Store. På Sanssouci omgav han sig med massor av hundar, men frånbad sig kvinnor på slottet. Härunder hans egen fru. Han dog överviktig och mätt en augustidag 1786.

Sanssouci och de omkringliggande trädgårdarna är uppförda op UNESCOS World Heritage list.

Slottet skadades inte under kriget och konstskatter i slottet bevarades säkert – dock inte mer säkert än att ryssarna förde en del av skatterna till Ryssland.

Efter återföreningen blev Fredrik den Stores önskan uppfylld då han blev flyttat till slottet till en ny grav med utsikt över trädgården.

Du kan uppleva en annorlunda form av camping i Huettenpalats, utanför Berlin

Du kan uppleva en annorlunda form av camping i Huettenpalats, utanför Berlin


Campingplatser i området

Det finns en del campingplatser i norra Tyskland.

I Potsdam hittar man bland annat, inte långt från Sanssouci campingplatsen Campingpark Sanssouci. En trevlig plats där det till exempel är möjligt att hyra cyklar till en trevlig tur i det cykelvänliga området.

Vill man i stället prova något helt speciellt kan man i Neuköln övernatta på campinghotellet Huettenpalats, som är ett inomhus campinghotell, där man har samlat en massa husvagnar i en hall.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt