Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

16.7.10

Av: Hans Reckweg Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Applus.dk
Dela
 

Tyskland: Miljöreglerna skärps

Från och med den 1 januari 2008 har flera tyska städer infört miljözoner där bilar endast får köra in om de uppfyller bestämda föroreningskrav och har ett synligt miljömärke, en så kallad Umweltplakette eller Feinstaubplakette i färgerna grön, gul eller röd. Regeln gäller för alla, även för turister, och det kan bli dyra böter på 40 Euro om man kör in i zonen utan märket.

Pr. 1.1.2008 skal man have et miljøzonemærkat før man kan parkere i nogle af Tyskland storbyer

Pr. 1.1.2008 skal man have et miljøzonemærkat før man kan parkere i nogle af Tyskland storbyer


Miljömärkena fås i grön, gul och röd och varje färg anger nivån för fordonets miljöbelastning utifrån EU normen. Grönt miljömärke får den mest miljövänliga kategorin med EU- utsläppsnorm IV, V eller VI. Gult miljömärke får fordon som uppfyller kraven till EU-utsläppsnorm III. Rött miljömärke får fordon som uppfyller kraven på EU-utsläppsnorm II.

Miljözoner har fram tills idag införts i 40 tyska städer, bland annat Frankfurt am Main, en del av städerna i Ruhrområdet, Düsseldorf, Köln, Bonn, Heidelberg, Freiburg och Stuttgart.
Hamburg, Lübeck, Rostock, Dresden och Leipzig har ännu inte infört miljözoner.

Sedan 1 januari 2010 har flera städer skärpt kraven således att endast bilar som är försedda med grönt miljömärke får köra in i centrum. Det gäller städerna Berlin och Hannover. I Bremen och Münster är bara gult och grönt miljömärke tillåtet och från oktober 2010 är också endast grönt och gult miljömärke tillåtet i München. I Berlin omfattar miljözonen ett område på ca 88 kvadratkilometer i den inre staden.

Det skall understrykas att det i Tyskland inte är en generell plikt att ha miljömärket, det är endast om man vill köra in i områden med restriktioner som man har kravet på sig.

Märkena förses med bilens registreringsnummer och gäller överallt i Tyskland hela bilens levnadstid, men skall dock bytas ut om bilen omregistreras. Märkena kostar mellan SEK 140,- och 170,-.

Kama Fritid AB
Tumbo Husvagnar
Dethleffs
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Hobby Husvagnar
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt