Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

3.11.18

Av: Christer Hellemarck Fotograf: Christer Hellemarck
Dela
 

Upptäck pärlorna på västra Jylland

Jyllands västkust har mycket att erbjuda. Husvagn på Vägs medarbetare Christer Hellemarck tillbringade ett par härliga dagar längst söderut på denna danska pärla.  

Stranden på Römö blir med alla sina aktiviteter en färgsprakande kuliss.

Stranden på Römö blir med alla sina aktiviteter en färgsprakande kuliss.


Vår bas för dessa sköna dagar var First Camps anläggning i Lakolk, vackert belägen närmast Nordsjön bland grästäckta sanddyner och kilometerbred strand på ön Römö, en av de fem Frisiska öarna utanför Jyllands södra västkust.

På platsen har det funnits camping sedan mer än 50 år tillbaka och idag drivs anläggningen av svenska First Camp som 2017 förvärvade campingen av Tönder kommun. Anläggningen har 960 platser, 11 stugor och ett butiks- och restaurangcenter precis i anslutning till området. Vi bodde bekvämt i en av stugorna som både bjöd på veranda för sköna morgnar och kvällar och fräscht utrymme inomhus.

Service manager Ursula Petera hälsar välkommen till First Camp-anläggningen på Lakolk.

Service manager Ursula Petera hälsar välkommen till First Camp-anläggningen på Lakolk.


Unik sandstrand

Stranden och läget gör att många med intresse för natur, bad och sport söker sig hit plus alla de olika evenemang och aktiviteter som äger rum på den fantastiska stranden, berättar service manager Ursula Petera för oss. Hon och hennes man Robert, som är platschef, ser till att allt fungerar på den stora anläggningen. Den stora motorfestivalen med massor av veteranbilar, rock´n´roll och rockabilly, hästhoppstävlingen Römö Beach Jump och norra Europas största drakfestival är några av de största evenemangen.

Römö har en av Europas längsta och bredaste sandstränder, ca 12 km lång och upp till tre km bred. Många kör bil ända fram till vattenbrynet. Flera familjer har en drake svävande över bilen – både för att det är kul med drakflygning i den ständiga brisen från havet och för att barnen ska hitta tillbaka till rätt bil efter badet. Finns det krafter kvar efter badet finns det massor att göra för barnen med både egen barnklubb, Blix-klubben och eget barn- och ungdomsrum fyllt med aktiviteter.

Ribe med sin gågata och välbevarade stadskärna är väl värt ett besök.

Ribe med sin gågata och välbevarade stadskärna är väl värt ett besök.


Danmarks äldsta stad

Det finns mängder med intressanta utflyktsmål inom en radie av 45 minuters bilåkande. Generellt krävs det inte långa körsträckor för att upptäcka något nytt i Danmark. Första dagen tog vi en tur på ön bland annat till Römö Havneby som, utöver sedvanliga sommarbutiker och restauranger, även har färjeförbindelse till den tyska ön Sylt. Väl värt en dagstur.

Dag två ägnades åt ett besök i Danmarks äldsta stad, Ribe. Vi tar vägen från Lakolk in mot fastlandet, en spikrak nio kilometer lång vägbank över Vadehavet. Drygt en halvtimme senare parkerar vi bilen och tar en promenad in i den charmiga staden.

Uteserveringarna vid Ribes mysiga torg, i anslutning till den mäktiga domkyrkan, är fullsatta. Med torget som utgångspunkt tar vi oss vidare in i den gamla delen där allt är lite snett och vint – precis som i många andra av stadens vackra 1500-talshus. Passa på att gå en guidad stadspromenad som berättar stadens historia. Till exempel hade Ribe under många hundra år sin egen nattvaktsstyrka som vandrade runt från nio på kvällen till fem på morgonen för att beivra brott och kunna larma vid bränder eller stormfloder.

Vadehavscentret öppnade i februari 2017.

Vadehavscentret öppnade i februari 2017.
Fotograf: Vadehavscentret


Vadehavscentret

På vägen tillbaka till Lakolk stannade vi till på det nya Vadehavscentret strax utanför Ribe, en av kusten främsta attraktioner. Centret öppnade i februari 2017 i ett hus med halmtak ritat av Dorte Mandrup. Invändigt väntar innovativt designade utställningar – alltifrån rum som mer liknar konst till avdelningar med uppstoppade fåglar och grunda bassänger med levande flundror, musslor och krabbor.

Missa inte den dramatiska filmen om Nordsjökustens översvämningskatastrofer eller webbkameran där man i direktsändning kan se husets tornfalk mata sina ungar. Om det finns tid – följ med på guidade vandringar ut på den torrlagda havsbotten när det är lågvatten.

Slottsgatan i Mögeltönder. En oas i lugn och ro.

Slottsgatan i Mögeltönder. En oas i lugn och ro.


Charmiga Mögeltönder

Dag tre tog oss söderut från Römö och Lakolk. Målet var bland annat den lilla orten Mögeltönder, nära den tyska gränsen och en av Danmarks charmigaste byar. Den kullerstenslagda huvudgatan med sina röda tegelhus – en del med halmtak - anses vara landets vackraste. Men även kungliga Schackenborgs slott, där Joachim - den yngste av Danmarks två prinsar - bodde fram till år 2014 – drar många besökare till orten.

Första hus efter slottet och granne med slottet är prisbelönta Schackenborg slotskro, där man så klart kan bo på kro, men också äta lunch i trädgården i sommarsolen.

Byn Møgeltønder är granne med Tønder, där en av Danmarks främsta möbeldesigners växte upp. Hans J. Wegner hann med att rita närmare 500 olika sittmöbler. 37 av dem visas på den permanenta utställningen i Tønders gamla vattentorn – den flacka traktens högsta utsiktspunkt. Och här får vi besökare dessutom provsitta i dem – något mycket ovanligt på museer. Blir frestelsen för stor finns en Wegnerbutik i staden.

Marien Café i Flensburg har en speciell charm med alla sina kaffekannor som konstverk.

Marien Café i Flensburg har en speciell charm med alla sina kaffekannor som konstverk.


Gränsstaden Flensburg

Eftersom dagen börjat tidigt fanns det under eftermiddagen även utrymme för ett besök i den tyska gränsstaden Flensburg. Vi hade blivit rekommenderade att inta 3-kaffet på det mycket speciella Marien Café.

Där är det är inte bara kaffe och bakverk som gör intryck. Alla husets är lokaler har hundratals kaffekannor upphängda i tak och på vägar. På sommaren när vi besökte finns dessutom en härlig trädgård att njuta av lugnet i.

En tur på stan i Flensburg blev det tid för också. Och om du undrar, jo det blev ett obligatoriskt inköpsbesök i butik som säljer dryck, företrädesvis till svenskar och danskar innan vi tog auf wiedersehen av Flensburg och åter styrde mot basen på Römö och Lakolk och där fick nöjet att avrunda med att se solen gå ner i gamla Nordsjön.

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Caravan Club of Sweden
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt