CampingSverige.se

26.4.10

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

USA: Arizona: Historiska Route 66 är värd en omväg

Detta är en dröm för många, och det av goda skäl. Route 66 är något alldeles speciellt. Denna artikel handlar om sträckan som går från Seligman till de västra delarna om Oatman, i the Black Mountains i Arizona.

Frukosten som intogs på en äkta amerikansk frukostrestaurang

Frukosten som intogs på en äkta amerikansk frukostrestaurang


En god start på dagen

När man skall uppleva en av USA:s mest kända ikoner, Route 66, bör dagen börja på äkta amerikanskt vis. Vi sov på motell och frukosten som intogs på en äkta amerikansk frukostrestaurang bestod av ägg, korvar, baked beans, bacon och en stor balja kaffe. Med magarna fyllda var vi sedan redo att ge oss ut på Route 66.

Skyltningen är bra

Skyltningen är bra


Lätt att hitta vägen

Efter att man har lämnat motorvägen och kört in på Route 66 är det enkelt att hitta (det finns inte så mycket att välja på). Skyltningen är bra och man behöver aldrig tvivla över om man är på rätt väg.

Också känd som “Main Street of America”

Också känd som “Main Street of America”


Route 66 går genom åtta stater

US Route 66 som går från Chicago till Los Angeles är också känd som “Main Street of America” och utan tvekan är det den mest kända landsvägen i USA.

Den ursprungliga rutten var 3,945 km lång och gick genom åtta spännande stater som bl.a. Kansas, Arizona och Kalifornien. Den existerade från den 11 november 1926 till den 27 juni 1985, och speciellt i början hade den stor betydelse för invandrarnas rörelser väster ut.

Delar av vägen som gick mellan Illinois, Missouri, New Mexico och Arizona har idag utpekats till Historic Route 66.

I Seligman finns lite fler bensinstationer, vilka är väl värda ett besök

I Seligman finns lite fler bensinstationer, vilka är väl värda ett besök


Seligman

Seligman är inte någon stor stad, men det är den första staden på den mest intressanta sträckan av Historic Route 66.

Här finns lite fler bensinstationer, vilka är väl värda ett besök, även om de säljer samma saker och det primärt är souvenirer. Det är stämningen man skall gå efter.

Hackberry General Store - Ett måste

Hackberry General Store - Ett måste


Hackberry – ett måste

Om man är tvungen att prioritera sin tid skall man besöka Hackberry General Store som är ett toppställe som inte bör missas. Här finns så mycket att se både för barn och vuxna, både inom- och utomhus, och vill man ha en souvenir med sig hem är detta ställe perfekt.

Här finns Route 66 souvenirer i all världens avskuggningar från trosor till förkläden och nyckelringar. Det finns alltid kaffe i kannan och man får en bra bild av hur det var att stanna till här förr i tiden.

Lynets bedste ven Dumle fra den populære Disney film.

Lynets bedste ven Dumle fra den populære Disney film.


Route 66 är också för barn

Har man barn i bilen är Route 66 också kul om man har sett Disneys film “Bilar”. Man kan prata om många av scenerna från filmen och hitta både Blixten Mc Queen, Doc, Sally och de andra karaktärerna.
De finns där allihop och det gör bilresan extra kul för de små i baksätet.

Black Mountains

Black Mountains


Black Mountains – bästa sträckan

Det bästa, men också den mest tidskrävande sträckan är Black Mountain. Den är värd hela resan.

För det första för att det är en så vacker naturupplevelse, men också för att man kör på en skruttig smal väg som slingrar sig upp över backarna och på det sättet ger den optimala känslan av hur tidskrävande resan måste ha varit förr i tiden.

Sitgreaves Pass

Sitgreaves Pass


Sitgreaves Pass

Vid Sitgreaves Pass, nära 1 000 meter över havet, finns en hållplats så att man kan komma ur bilen eller husbilen en stund.

Här får man en fantastisk utsikt både mot öst och väst. Nedfarten mot Oatman är också en vacker tur.

Oatman grundlades i 1906

Oatman grundlades i 1906


Oatman – välkommen till en annan värld

Oatman är faktiskt en stad, även om man kan tro att man kommer till en filmkuliss eller en del av en förlustelsepark. Här är som gjort för vilda western med en bred huvudgata med de klassiska övertäckta trottoarerna.

Den tidigare guldgrävarstaden är idag fylld med turister och souvenirbutiker. Staden grundlades 1906 men på mitten av 1930 talet stannade gruvarbetet upp igen. Det fanns inte mer guld att hämta.

De vilda åsnorna på gatorna är vilda och fridlysta

De vilda åsnorna på gatorna är vilda och fridlysta


Se upp för vilda åsnor

De vilda åsnorna på gatorna är vilda och fridlysta. De har gått om kring fritt sedan de sista gruvarbetarna lämnade staden.

De är en härlig upplevelse, för de går också in i butikerna. Men om de har en bild av en överkryssad morot i pannan, får de inte matas och man måste se upp så de inte sparkas.

En gammaldags revolverduell är i gång

En gammaldags revolverduell är i gång


Revolverduellerna – ja de finns kvar

Plötsligt hör vi skott, rop och skrik. En gammaldags revolverduell är i gång och två cowboys är oense om en påse pengar.

Barnen tittar fundersamt när den ena plötsligt faller död ner – lyckligtvis är det hela bara på skoj och de kommer fram och pratar med oss efteråt. Jo, stämningen är på topp.

Vänliga cowboys

Vänliga cowboys


Vänliga cowboys

Vi kollar bara för säkerhets skull – jo, det är så. De är otroligt vänliga.

Oatman Hotell

Oatman Hotell


Det berömda hotellet

Clark Gable och Carole Lombard tillbringade deras bröllopsnatt 18.3 1939 på Oatman Hotell mitt i staden.

Man kan på egen hand gå en tur i hotellet, som har gammal stil och sin alldeles egna atmosfär. Det finns restaurang.

Klicka för större bild


Cruisar vidare

Vi ser otroligt många på motorcykel. Det är den ultimata drömmen för många och ger en känsla av att cruisa. Ett fantastisk sätt att resa på – så länge det inte är sandstorm i öknen.

Turen genom Black Mountains är tidskrävande, men det är det värt och det är dessutom den klart största upplevelsen på resan. Oatman är ett häftigt ställe. Allt är värt omvägen.

Klicka för större bild


Bagdad Café – sista stoppet längs vägen

Längre västerut på väg mot Los Angeles kör vi åter igen en omväg för att besöka Bagdad Café. Här spelades filmen med samma namn in.

Om du inte har sett den, kan den verkligen rekommenderas. Och gärna då före du kör denna fantastiska del av “Historic Route 66”.

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt