Elmia Husvagn Husbil

CampingSverige.se

11.3.17

Av: Sanna Ohlander Fotograf: Torbjörn Lagerwall
Dela
 

Utflykt till ett vintrigt Örebro - del 1

Hur roligt kan Örebro vara mitt i vintern? Hur kul som helst, skulle det visa sig. Sanna Ohlander och Torbjörn Lagerwall tog sin Eura, satte kurs mot rikets sjätte största stad och utforskade utbudet av mat, kultur och nöjen.

Vintermysigt i bilen på Gustavsviks Camping i Örebro.

Vintermysigt i bilen på Gustavsviks Camping i Örebro.


Det är i mitten av december och julen närmar sig med stormsteg. Vi är sugna på en helgutflykt, men vart åker man som inte är för långt bort och samtidigt har en trevlig närmiljö och en vinteröppen camping? Vi bestämde oss för Örebro, en stad vi varit nyfikna på ett tag. Gustavsviks camping som ligger mitt i centrala Örebro har vinteröppet så vi tog sikte på den. Det fanns gott om plats och det var inga problem att komma med en stor husbil. Vi kom till rätta på campingtomten och tog en taxi in till city.

Målet för kvällen var ett besök på Örebro saluhall. Som matintresserade var vi naturligtvis nyfikna på hur en saluhall i Sveriges sjätte största stad kunde se ut. Innanför porten möts vi av en gemytlig stämning och full aktivitet. I saluhallen finns ett flertal handlare där man kan köpa med sig färsk fisk, smakrika korvar och väldoftande ostar. Vill man slå sig ner vid någon av restaurangerna kan man få allt från vällagade hamburgare till delikata fiskrätter och gourmetmat.

Vi bestämde oss för den italienska restaurangen Bella Italia och beställde in varsin pizza. Ljuvligt god och krispig botten med fräscha grönsaker och perfekt smält ost. Ett glas vin till det och sedan är vi mätta och nöjda och beger oss tillbaka till campingen.

Fullt av små mysiga caféer och restauranger gör att  Örebro ger en storstadskänsla.

Fullt av små mysiga caféer och restauranger gör att Örebro ger en storstadskänsla.


Pershyttan

Örebro har mycket vackra omgivningar så vi tog en tur utanför staden för att gå en härlig skogspromenad. Ett bra ställe att åka till är Pershyttan som ligger strax utanför Nora. Vandringslederna ligger i direkt anslutning till parkeringen, där man även kan övernatta med husbil om man vill det. På väg tillbaka till Örebro är det ingen lång omväg att köra inom Måltidens hus vid Grythyttan. En guidad tur genom den vackra paviljongen, restauranghögskolan och kokboksmuseet tar ungefär en timme. Avslutningsvis kan man göra goda inköp i Måltidsbutiken och äta en god bit mat på någon av restaurangerna.

Örebros gamla kungaslott var en gång en enkel försvarsborg med fängelser.

Örebros gamla kungaslott var en gång en enkel försvarsborg med fängelser.


Nästan storstadskänsla

Under natten börjar det snöa och på morgonen vaknar vi till ett vintervitt landskap. Bestämmer oss för att promenera in till city, det tar en kvart att gå i rask takt. Väl där möts vi av en lördagsvaken stad med ett myller av folk som i lugn och ro tar sig fram mellan butikerna för att inhandla årets julklappar. På vår väg genom staden mot slottet inser vi att här är fullt av små mysiga caféer och restauranger, vilket nästan ger en storstadskänsla.

Majestätiskt ligger slottet beläget på en holme i Svartån.  Från början var detta en försvarsborg men under Wasatiden byggdes det om till ett magnifikt kungligt slott. Från medeltiden och fram till mitten av 1800-talet fungerade slottet som fängelse och den mest ryktbare av dessa fångar sägs vara Lasse-Maja. Idag är slottet öppet för alla turister som vill gå en rundvisning en spökrunda eller höra berättelser om Gustav Vasa, Engelbrekt och andra historiska figurer.

Läs del 2 av berättelsen här på campingsverige.se imorgon den 12 mars!

Se också...

Wadköpings julmarknad 2016

2016-12-13

Kama Fritid AB
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt