Solhem Husbil

CampingSverige.se

12.3.17

Av: Sanna Ohlander Fotograf: Torbjörn Lagerwall
Dela
 

Utflykt till ett vintrigt Örebro - del 2

Här fortsätter Sannas och Torbjörns reseberättelse från Örebro.

Cajsa Wargs barndomshem där det står placerat i Wadköping.

Cajsa Wargs barndomshem där det står placerat i Wadköping.


Vår tur går vidare längs med Svartån och bort mot Wadköping. Träden är tunga av den vita snön och blir en otroligt vacker inramning mot ån som slingrar sig genom Slottsparken. Med sina trähus, stenlagda innergårdar och slingriga gator skildrar Wadköping Örebros äldre bebyggelse. Husen och gårdarna representerar fyra olika sekel som flyttats hit. Inne på en av gårdarna finns vårt mål för denna promenad, nämligen Cajsa Wargs barndomshem. Här får man ta del av en utställning kring Cajsa Warg och 1700-talets kokkonst. ”Man tager vad man haver” genomsyrar väggarna och man inser vilken bedrift det var hon gjorde när hon 52 år gammal gav ut en kokbok och blev ”den moderna svenska kokkonstens moder”.

Är man sugen på kaffe, bakverk eller något matigare passar café & restaurang ”Gamla Örebro” perfekt. Här sitter man i en hemtrevlig miljö i den gamla Tenngjutaregården. För barnen finns dockteater, pyssel, clownföreställningar och en leklada där man kan leka handelsbod eller djurskötare. Sen ska man inte missa Handskmakaregården med sitt annorlunda museum. Här hittar du självaste Kronblom liggandes på en soffa i sitt kök. Är du inte nöjd där, ta en titt in på Övre Vallbygården där du kan besöka Hjalmar Bergmanmuseet. Här får du veta mer om Hjalmar Bergmans liv och leverne, från retad tjockis till firad författare.

Rosengrens Skafferi serverar en vegetarisk buffé med bl a sallader, soppor och hembakat bröd.

Rosengrens Skafferi serverar en vegetarisk buffé med bl a sallader, soppor och hembakat bröd.


Rosengrens skafferi

Mitt i slottsparken precis vid Svartån finns vårt nästa mål - Länsmuseet och Rosengrens skafferi. Vi skakar av oss snön och går in i den varma och gemytliga restaurangen. Här bjuds det på en upplevelse i örternas, kryddornas och den gröna matens värld. All mat är lagad från grunden med lokala och ekologiska råvaror. Vi hugger in på den vegetariska buffén med röror, sallader, soppa, lasagne, hembakat bröd och goda ostar. Mätta och belåtna tar vi sedan en rundtur in på museet där det just nu pågår en utställning med länets alla konstnärer.

Några timmar senare promenerar vi hem genom ett kallt och vackert Örebro. Överallt strosar folk omkring och många är på väg in till de olika restaurangerna. Vi slås återigen av vilken härlig stämning här är och att vi absolut ska tillbaka hit igen till sommaren.

Julmarknaden i Wadköping var väldigt välbesökt.

Julmarknaden i Wadköping var väldigt välbesökt.


Julmarknad

Sista dagen i Örebro checkar vi ut och kör med husbilen bort till Wadköping. Det visar sig funka finfint att under några timmar parkera bilen längs med den lilla hamnen. För nu är det dags för julmarknad! Varje år öppnar man de små gatorna i den gamla staden för julen. Det ställs upp marknadsstånd och pyntas. Är man ute efter en riktigt traditionell julmarknad med allt vad det innebär av tomtar, julsång, glögg, pepparkakor och försäljning av hantverk, ja då har man kommit rätt. Förutom brända mandlar dras våra näsor till en stor grill utanför ett tält. Här lagas det högrevsburgare med syrad rödlök och tryffelemulsion. Det kan man helt enkelt inte missa! En must från Cajsa Wargbryggeriet passar perfekt till.

Vi har nu nått slutet på vår resa och konstaterar att vi gjorde helt rätt. En vinterhelg i Örebro var en upplevelse både för gommen och för sinnet. Sen var det ju extra tur att det blev snö just denna helg. Nästa gång vi kommer blir det ett besök på badhuset, en tur till konsthallen och framför allt ännu mer god mat!Detta reportage är ett samarbete mellan Campingsverige och Autohallen Husbilar.

Se också...

Wadköpings julmarknad 2016

2016-12-13

Kama Fritid AB
Caravan Club of Sweden
Hobby Husvagnar
Autohallen husbilar
Bli annonsör på CampingSverige
  Glömt kod?
Campingsverige.se
Senaste nytt