Kama Fritid

CampingSverige.se

12.6.12

Av: Anne-Vibeke Isaksen Översättning/Bearbetning: Susanne Barthold Fotograf: Rasmus Schønning
Dela
 

Uthyrning: Goda råd inför första gången du hyr

Det kan vara svårt att veta om man gillar camping om man aldrig har provat på det tidigare. Många har fördomar om att det bara är tjocka människor i träningsoveraller som campar. Men att resa på camping är mycket mer än så och om du har lust att prova på, utan att investera i något, är vägen fram att hyra. Genom att hyra sig fram till campingsemestern får man utan att vara beroende av något prova på det fria livet nära naturen. Men hur gör man och vad skall man vara uppmärksam på?

Klicka för större bild


Flera olika sätt att hyra sig fram

Det finns flera olika sätt att hyra sig fram till campingsemestern på. Det vanligaste sättet är att hyra en lyxstuga, ett mobile home eller ett villatält i något sydeuropeiskt land. Det går till på så sätt att du packar bilen där hemma, med hela familjens personliga ägodelar, och flyttar sedan bara in när du kommer fram till campingplatsen. När du hyr på detta sätt är det som regel en vecka åt gången.

Platser som hyr ut dessa enheter är ofta mycket större och kan liknas med semesterresorts, där du hittar allt från inköpsmöjligheter, restauranger, stränder, swimmingpools och aktiviteter. Att campa på detta sätt påminner mycket om en chartersemester. Du bor bara på en campingplats istället för på hotell.

Skandinavien

I Skandinavien har de flesta campingplatser i dag också en eller annan form av uthyrning. Antingen i form at stugor, husvagnar eller villatält. Här går det till på samma sätt. Du skall bara komma med dina personliga tillhörigheter och flytta in. De flesta stugor har serviser och filtar, men kom ihåg att kolla hyreskontraktet eller fråga campingplatsen för säkerhets skull.

Klicka för större bild


Hyr vagn hos försäljare

Om du inte vill ligga på ett och samma ställe är det också möjligt att hyra tältvagn, husvagn eller husbil. En hel del campingförsäljare har även uthyrning av en eller flera av dessa enheter. I uthyrningspriset ingår försäkring. När du hyr husbil kan ett bestämt antal kilometrar vara inkluderade i priset, varefter man betalar ett belopp för de kilometer man kör utöver dem.

Klicka för större bild


Dyrare att hyra än att äga

Nackdelen med att hyra är att det är dyrare än att äga sin egen vagn, i de fall du reser mycket. Skall du bara iväg en vecka eller två är det billigare att hyra. Det är normalt många fördelar med att hyra. Du är inte beroende av husvagnen eller husbilen mer än under din semester.

Du behöver därmed inte tänka på underhåll, försäkringar med mera. Om du går och överväger ett köp är det en god idé att börja med att hyra, så du får prova på lite olika varianter innan du investerar pengar i en egen vagn. Oavsett om du hyr eller äger kan du ju fortfarande byta resmål och se lite olika platser, och det är ju det som är hela idén med camping. Att man själv bestämmer och bara kan köra dit näsan pekar.

Klicka för större bild


Facts

Under högsäsong, som är skolornas sommarlov, är det ofta endast möjligt att hyra hela veckor åt gången. Utanför säsong är uthyrarna några gånger mer flexibla.

Med personliga ägodelar syftar vi också på handdukar och sängkläder. På många ställen kan man hyra sänglinne inkl. handdukar för ca 100.- kr/vecka/person. Kom också ihåg diskhandduk och disktrasa. Om städning inte ingår i priset så glöm inte att ta med rengöringsmedel och utrustning.

Kom ihåg att kontrollera hyreskontrakt för försäkringar, städning och saker som du själv bör ta med dig.

Läs mer om uthyrning i utlandet här

Eurocamp

Husbils uthyrning i hela världen

Kama Fritid AB
Autohallen husbilar
Caravan Club of Sweden
Bli annonsör på CampingSverige
Campingsverige.se
Senaste nytt